2024/06/29

100 ΧΡΟΝΙΑ ΙΕΡΟΥ ΑΓΩΝΟΣ ΤΩΝ Γ.Ο.Χ. (2)

ΟΣΙΟΣ ΓΕΡΩΝ ΜΩΫΣΗΣ ΤΩΝ ΑΘΗΚΙΩΝ (+1946)

Σήμερα, Κυριακή των Αγίων Πάντων, των πνευματικών καρπών του κατελθόντος Παναγίου Πνεύματος κατά την Αγία Πεντηκοστή που ιδρύθηκε η Εκκλησία του Χριστού, επαναπροβάλλουμε τον Όσιο Μωϋσή (Τρυπητήνια). Ο Όσιος Γέρων Μωϋσής υπήρξε εκλεκτό και τίμιο μέλος της Εκκλησίας Γ.Ο.Χ. Ελλάδος και ιδρυτής 4 Ιερών Μονών στην Κορινθία.

Ο όσιος πατήρ Μωυσής των Αθηκίων γεννήθηκε στο Καστελλόριζο το 1872 από ευσεβείς γονείς. Εργάσθηκε ως τα 22 του χρόνια ως ναυτικός οπότε και εισήλθε ως δόκιμος μοναχός στην Ιερά Μονή Τριών Πατέρων της Χίου (Νικήτα, Ιωσήφ και Ιωάννου) στο Προβάτειο όρος και μετά την εισαγωγή του Παπικού Νέου ημερολογίου κατέφυγε στο Άγιο Όρος. Πνευματικό ανάστημα του οσίου Παχωμίου της Χίου (1905) και παραδελφός του αγίου Νεκταρίου Μητροπoλίτη Πενταπόλεως (+1920). Αργότερα ο όσιος Μωυσής ίδρυσε τις Μονές της αγίας Μαρίνης Σοφικού, Αγίων Ταξιαρχών Αθηκίων καί Ευαγγελιστρίας Αθηκίων (Κορινθίας), οι οποίες άνηκαν στην Ακαινοτόμητο Εκκλησία Γ.Ο.Χ. Ελλάδος υπό την ποιμαντική σκέπη τουτότε Επισκόπου Βρεσθένης και μετέπειτα Αρχιεπισκόπου αγίου Ματθαίου του Ομολογητή (+1950), με τον οποίον συνεργάστηκε για την πρόοδο του Ιερού Αγώνος της Γνησίας Ορθοδόξου Εκκλησίας. Κοιμήθηκε ειρηνικά το 1946 και ενταφιάστηκε στην Μονή Ευαγγελιστρίας, όπου βρίσκεται ο τάφος του. 

Κατά την δεκαετία του 1970, το πνευματικό του τέκνο τότε Επίσκοπος Κορινθίας Κάλλιστος (στον οποίον ο Όσιος συνέστησε, κατά δήλωση του ιδίου, να μην απομακρυνθεί από την Εκκλησία και την ορθόδοξη ομολογία διά του Αγίου Πατρός Ματθαίου αν και τελικά τον παράκουσε, παρασυρθείς στο Φλωρινικό Σχίσμα) συνέγραψε τον βίο του αγίου Γέροντος Μωυσή. Αποσπάσματα δημοσιεύονται εδώ και αφορούν σε θαύματα του οσίου και στο προορατικό του Γέροντος Μωυσή, καθώς και την οσιακή του κοίμηση.

Με την παρούσα ανάρτηση επανερχόμαστε στο αφιέρωμα για τα 100 χρόνια του Ιερού Αγώνος που εφέτος αμαυρώθηκαν από κίνημα φατριαστών και ιδιοτελών κληρικών κατά της Εκκλησίας. Το αφιέρωμα θα επεκταθεί στο ερχόμενο εκκλησιαστικό έτος και θα επανέλθουν τα υπόλοιπα θέματα του ιστολογίου, χωρίς να πάψουμε να ενημερώνουμε και να αποκαλύπτουμε με την γλώσσα της αλήθειας.