2023/03/04

40ΝΘΗΜΕΡΟ ΠΡΩΘΙΕΡΑΡΧΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ


Το Σάββατο των Α΄ Νηστειών 19ης Φεβρουαρίου (Εκκλ. Ημ.) που η Εκκλησία μας εόρταζε το θαύμα του Αγίου Θεοδώρου και την β' πολιούχο των Αθηνών, Οσιομάρτυρα Φιλοθέη, τελέστηκε το 40νθήμερο Ιερό Μνημόσυνο για την αναύπαση της ψυχής του αοιδίμου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κυρού Χρυσοστόμου και Τοποτηρητού Αθηνών, ο οποίος εκοιμήθη την 16η Ιανουαρίου τ.ε.




Το Ιερόν Μνημόσυνο τελέστηκε και στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Θήβας όπου ιερούργησε ο Παν/τος Ιερομόναχος π. Βησσαρίων Βάλλιος σε κλίμα συγκινήσεως. Το κόλλυβο ετέθη σε ευτρεπισμένη τράπεζα με τα αρχιερατικά άμφια του μακαριστού Ποιμενάρχου των Θηβών.




Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας τελέστηκε Ιερό Μνημόσυνο στην Ιερά Μονή Οσίων Αγιορειτών Πατέρων Βιλλίων Οινόης Αττικής όπου ο μακαριστός Αρχιερεύς Χρυσόστομος διετέλεσε Γέρων της αδελφότητας. Προσήλθαν ο Σεβ/τος Μητροπολίτης Αττικής και Μεγαρίδος κ. Κοσμάς και οι Παν/τοι Ιερομόναχοι π. Αυγουστίνος Βρακάτος (είχε τελέσει τα Μνημόσυνα στον Καθεδρικό Αθηνών) και π. Βησσαρίων βοηθούμενοι υπό του Ιεροδιακόνου π. Αθανασίου Δημουλά, τελευταία χειροτονία του αειμνήστου Μητροπολίτου Χρυσοστόμου. Ακολούθως τελέστηκε ιερόν Τρισάγιο επί του λιτού μνήματος του πεφιλημένου και αειμνήστου Ποιμενάρχου μας, παρουσία μοναχών της Μονής και λαϊκών ανδρών.





«Μακάριοι οἱ νεκροί οἱ ἐν Κυρίῳ ἀποθνήσκοντες ἀπ᾿ ἄρτι. Ναί λέγει τό Πνεῦμα, ἵνα ἀναπαύσωνται ἐκ τῶν κόπων αὐτῶν· τά δέ ἔργα αὐτῶν ἀκολουθεῖ μετ᾿ αὐτῶν» (Ἀποκάλυψη. 14, 13).


Χρυσοστόμου του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου 

της Αγιοτάτης Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας και Προεδρού Αθηνών, 

ημών δε Πατρός και Ποιμενάρχου, Αιωνία η Μνήμη!