2023/02/09

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΣΕΒ/ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ


Από την ευλόγηση των άρτων. Διακρίνονται ο εορτάζων Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Ιγνάτιος, ο Σεβ/τος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Ιάκωβος και οι Παν/τοι Ιερομόναχοι π. Αυγουστίνος, π. Βησσαρίων και π. Χρυσόστομος (της Ιεράς Μονής Οσίων Αγιορειτών Πατέρων Βιλλίων).


Από την απόλυση της δισαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Λαμίας της Ιεράς Μητροπόλεως Γ.Ο.Χ. Φθιώτιδος. Στον κέντρο ο εορτάζων Αρχιερεύς κ. Ιγνάτιος. 


Στις 29 Ιανουαρίου Εκκλ. Ημ. (11/2/2023 Πολ. Ημ.), η Εκκλησία του Χριστού εορτάζει την Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου, Αρχιεπισκόπου Αντιοχείας.

Στον εορτάζοντα Σεβ/το Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ.κ. Ιγνάτιο, τον διαδεχθέντα τον κοιμηθέντα οσιακώς, αοίδιμο Μητροπολίτη Θηβών κυρό Χρυσόστομο, στην Προεδρεία της Ιεράς Συνόδου και την Τοποτηρητεία της I. Αρχιεπισκοπής Γ.Ο.Χ. Αθηνών: Του ευχόμαστε να λάβει διπλή την χάρη του παρά του Τριαδικού Θεού με τις ευχές και μεσιτείες του μακαριστού Χρυσοστόμου, όπως ο Ελισαίος από τον Προφήτη Ηλία. Να έχει άνωθεν φώτιση και στήριξη ώστε με πνεύμα αγάπης, ενότητας και σύνεσης να εργάζεται το καλό και την πρόοδο της αγίας μας Εκκλησίας των Γ.Ο.Χ. της Ελλάδος.

Ακολουθεί βίντεο από παλαιότερο εορτασμό των κύριων Ονομαστηρίων του Σεβ/του Μητροπολίτου κ. Ιγνατίου στην Ιερά Μονή Παναγίας Γοργοϋπηκόου Γοργοποτάμου Λαμίας.


Ο Άγιος Ιερομάρτυς Ιγνάτιος ήταν διάδοχος των Αποστόλων και χρημάτισε δεύτερος Επίσκοπος Αντιοχείας, μετά τον Ευόδιο. Υπήρξε, μαζί με τον Επίσκοπο της Εκκλησίας της Σμύρνης Πολύκαρπο, μαθητής του Ευαγγελιστή Ιωάννη του Θεολόγου. Μαρτύρησε επί αυτοκράτορα Τραϊανού (98 - 117 μ.Χ.) στη Ρώμη, κατασπαραχθείς από τα θηρία. Μετά το φρικτό μαρτύριο του Αγίου, κάποιοι Χριστιανοί μάζεψαν από τον ιππόδρομο τα εναπομείναντα άγια λείψανά του και τα μετέφεραν στην Αντιόχεια. Η Σύναξη αυτού ετελείτο στην Μεγάλη Εκκλησία της του Θεού Σοφίας κατά την 29η Ιανουαρίου.

Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ἦχος δ’. Ὁ ὑψωθεῖς ἐν τῷ Σταυρῷ.
Ὡς θησαυρὸν πλουτοποιῶν δωρημάτων, τὴν τῶν λειψάνων σου μυρίπνοον θήκην, τὴ ποίμνη σου μετήγαγον ἐκ Ρώμης εὐσεβῶς, ἧσπερ τὴν ἐπάνοδον, ἑορτάζοντες ποθῶ, χάριν ἀρυόμεθα, πολλαπλῶν ἰαμάτων, τοὺς σοὺς ἀγῶνας μέλποντες ἀεί, Ἱερομάρτυς Ἰγνάτιε ἔνδοξε.



Η Ανακομιδή (μεταφορά) των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιερομάρτυρος Ιγνατίου, Αρχιεπισκόπου Αντιοχείας του Θεοφόρου, από την Ρώμη, όπου μαρτύρησε, στην επισκοπική του Έδρα, την Άντιόχεια. Μικρογραφία ιερού βιβλίου.