2022/06/14

ΕΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΕΙΣ

Κατά τον παρελθόντα μήνα εόρτασαν πολλοί Ναοί της Εκκλησίας μας. Μεταξύ αυτών: Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου στο Βρυσί της Τήνου. Ιερούργησε ο Παν/τος Ιερομόναχος π. Βησσαρίων Βάλλιος.



Την 3η του Μαίου εόρτασε ο Ιερός Ναός της Αγίας Ξένης Καλαμών στην Μεσσηνιακή πρωτεύουσα.



Την 5η του μηνός Μαΐου, που η Εκκλησία μας τιμά την Αγία Μεγαλομάρτυρα Ειρήνη και εφέτος συνέπεσε η Μεσοπεντηκοστή, εόρτασε η αιωνόβια Καθηγουμένη Ειρήνη της Ιεράς Μονής Τιμίου Σταυρού Καλαμάτας. Τελέστηκε Θεία Λειτουργία υπό του οικείου Επισκόπου κ. Ιακώβου και του τοπικού Ιερού Κλήρου.



Την 9η Μαΐου πανηγύρισε το Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Νικολάου του Νέου στα Βούναινα Θεσσαλίας. Παρέστη ο Σεβ/τος Μητροπολίτης Φθιώτιδος και Έξαρχος Θεσσαλίας κ. Ιγνάτιος μετά των Παν/των Ιερομονάχων π. Αυγουστίνου και π. Ευθυμίου. Παρέστη συμπροσευχητικώς πλήθος πιστών από διάφορα σημεία της Ελλάδας. Το πρωί τελέστηκε η ιερά Παράκληση του Αγίου στον τόπο του μαρυρίου όπου και κατά έτος τα δένδρα αναβλύζουν "αίμα" ανήμερα της εορτής του με το ορθόδοξο εορτολόγιο.



Κατά την Δεσποτική εορτή της Αναλήψεως πανηγύρισε ο ιστορικός Ιερός Ναός της Αναλήψεως του Κυρίου στον Τύρναβο Λάρισας. Τέθηκε προς προσκύνηση μυροβλύζουσα εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους, όπως έγινε γνωστό σχετικά πρόσφατα στο λαό της Θεσσαλία. Η ιερά εικόνα βρίσκεται στον ενοριακό Ναό του Τυρνάβου, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.







Των Αγίων Βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης εόρτασε ο φερώνυμος παλαιός Ναός της Καλαμάτας. Ιερούργησε ο Παν/τος π. Αθανάσιος, βοηθούμενος υπό του Ιεροδιακόνου π. Χριστοφόρου.


Την ίδια μέρα πανηγύρισε με λαμπρότητα ο ιστορικός Ενοριακός Ιερός Ναός των Αγίων Ισαποστόλων στο Καπαρέλλι Θήβας. Συνιερούργησαν οι Παν/τοι Ιερομόναχοι π. Αυγουστίνος και π. Βησσαρίων. 


Κατά την εορτή του Αγίου Πνεύματος, που επικράτησε να εορτάζουν οι Ιεροί Ναοί προς τιμήν της Αγίας Τριάδος, πανηγύρισε ο ιστορικός Ναός στην Μαγούλα Αττικής. Ιερούργησε ο Παν/τος Ιερομόναχος π. Δαμασκηνός με την παρουσία του οικείου Επισκόπου κ. Κοσμά.



Την ίδια ημέρα εόρτασε ο Ενοριακός Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδος στην Άνω Κώμη Κοζάνης. Χοροστάτησε ο Τοποτηρητής της Κοζάνης κ. Ιγνάτιος, βοηθούμενος υπό του Παν/του Ιερομονάχου π. Ευθυμίου Κωτούλα.