2011/02/23

ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΦΩΝΗ ΕΞ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Εόρτιος λόγος στην εορτή των Αγίων Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών επουρανίων Ασωμάτων δυνάμεων εκφωνηθείς υπό του κ. Δημητρίου Βάββα, ομογενούς ιατρού εν Αμερική, κατά την πανήγυρη του Καθεδρικού Ιερού Ναού της Ιεράς Μητροπόλεως Αμερικής & Καναδά, Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην Φιλαδέλφεια των Η.Π.Α. την 8/21-11-2010.

Σεβασμιώτατε Επίσκοπε κ. Ιάκωβε, Πανοσιολογιότατε π. Αθανάσιε, ευλογημένε κτίτωρ Δρ. Μιχαήλ Τσόκα, αγαπητοί αδελφοί,
Είμαι ο λιγότερο κατάλληλος για αυτό το έργο, και δεν είμαι άξιος γι’ αυτό που μου ανατέθηκε. Δεν έχω τα καλά έργα του κλήρου μας ή την σεβάσμια ζωή τους. Δεν έχω τα κατορθώματα του κτίτορος αυτής της Εκκλησίας.
Αλλά ο σεβασμός προς τους μεγαλύτερους δείχνεται με την υπακοή, η οποία μας διδάσκει ότι πρέπει να προσπαθήσω το κατά δύναμιν να εκπληρώσω το έργο που μου ανατέθηκε.
Σήμερα εορτάζουμε τους Αρχαγγέλους Μιχαήλ, Γαβριήλ και τις λοιπές ουράνιες ασώματες δυνάμεις.
Συναχθήκαμε εδώ να προσευχηθούμε και να ζητούμε την καθοδήγηση και προστασία τους για τον υπέρτιμο στόχο μας, της επιδίωξης της πραγματικής ευτυχίας. Το να σώσουμε εαυτούς, να σώσουμε την ψυχή μας.
Είναι αυτοί οι άγγελοι που χαίρονται όταν ο ποιμένας Χριστός αφήνει τα 99 πρόβατα και βρίσκει το χαμένο ένα. Είναι αυτοί οι άγγελοι που χαίρονται όταν οι διάδοχοι του Χριστού, οι κληρικοί μας, ιερείς και Αρχιερείς, αφήνουν τα 99 πρόβατα της Επισκοπής τους και έρχονται 6.000 μίλια μακριά και περνούν τον Ατλαντικό για να ψάξουν να βρουν το ένα χαμένο της ξενιτιάς. Και όταν το βρουν, όλοι οι άγγελοι χαίρονται γι’ αυτό το ένα, παραπάνω απ’ ότι για τα 99 που δεν χάθηκαν ποτέ.
Αγαπητοί αδελφοί, μην κοροϊδεύουμε εαυτούς. «Κάθε παράβαση και παρακοή έλαβε την ένοικο μισθαποδοσίαν». Δεν πρέπει να ξεχνάμε και να αγνοούμε τον σημαντικό σκοπό της ζωή μας την σωτηρία της αθανάτου ψυχή μας.
«Ο ακούων υμών, εμού ακούει, και ο αθετών υμάς, εμέ αθετεί, ο δε εμέ αθετών, αθετεί τους αποστείλαντάς με», είπε ο Ιησούς Χριστός στους Αποστόλους του.
Αγαπητοί αδελφοί, υπάρχει ΕΝΑΣ ΘΕΟΣ, ποιητής ορατών και αοράτων. «Εν αρχή εποίησεν ο Θεός τον ουρανόν και την γην». Ας μην παγιδευτούμε από την πιο θανατηφόρο των αμαρτιών. Την αμαρτία της υπερηφάνειας και του εγωισμού. Το πιστεύω, ότι εμείς οι άνθρωποι με τον πεπερασμένο μας νου, μπορούμε να καταλάβουμε και να εξηγήσουμε με τις δικές μας δυνάμεις όλα είσαι είναι ανώτερα από εμάς. Είναι αυτός ο εγωισμός και η υπερηφάνεια ο λόγος της πτώσεως των πρώτων των αγγέλων. Είναι αυτός ο εγωισμός και η υπερηφάνεια και η έλλειψη ταπεινώσεως που οδηγεί επιστήμονες και μη, από αρχαιοτάτων χρόνων και μέχρι σήμερον, να αγνοούν τον Θεό και την ίδια τους την (θεϊκά δοσμένη) λογική και να δηλώνουν ότι κάτι μπορεί να προέλθει από τίποτα χωρίς δημιουργό, δηλώνοντας οπαδοί της θεωρίας της Μεγάλης Έκρηξης (Big Bang) ή της του Χώκινγκ!
Δεν έτσι αδελφοί μου!
Με ταπείνωση δηλώνουμε και κηρύττομε ότι υπάρχει μία πίστις, μία αλήθεια και ένας Θεός, ο Αυτός χθες και σήμερον και εις τους αιώνας.
Ο Θεός είναι αληθινή αγάπη, χαρά, ειρήνη, ο Θεός είναι αλήθεια, μία αλήθεια, ολόκληρη η αλήθεια. Εάν η αλήθεια αλλάζει σύμφωνα με τους χρόνους, τις συνήθειες και τις κοινωνίες, δεν θα ήταν αλήθεια αλλά ψέμα.
Αγαπητοί αδελφοί, ας μην κοροϊδευόμαστε. Δεν μπορεί να υπάρχουν πολλοί Θεοί, πολλές αλήθειες. Δεν μπορεί να υπάρχουν μερικές αλήθειες.
Ο Θεός δεν θέλει να είμαστε στο σκοτάδι και στην ατελή γνώση Του ή σε αντιπαλευόμενη γνώση Του.
Μας φανέρωσε Εαυτόν! Έλαβε σάρκα και έγινε ένας από εμάς. Υπέμεινε. Δέχθηκε ύβρεις , κοροϊδίες, συκοφαντίες, από εμάς, ο μόνος αναμάρτητος. Καταδέχθηκε να τον κρίνουμε, ο μόνος δίκαιος Κριτής. Δέχτηκε σταυρικό θάνατο ο μόνος Ζωοδότης. Για να δείξει την οδό της σωτηρίας.
Θυσία, ταπείνωσις, άκρα ταπείνωσις.
Είναι αυτή η έλλειψη ταπείνωσης που οδηγεί τους ανθρώπους μακριά από το Θεό, σε πολλές αιρέσεις, δόγματα και θρησκείες.
Είναι αυτή η έλλειψη ταπείνωσης που οδηγεί τον Πάπα να αλλάζει το Σύμβολο της Πίστεως και να νομίζει ότι είναι αλάθητος.
Είναι αυτή η έλλειψη ταπείνωσης που οδηγεί στο νέο ημερολόγιο, για να συνεορτάζει η «Εκκλησία της Ελλάδος» με τον Πάπα.
Είναι αυτή η έλλειψη ταπείνωσης που οδηγεί τον καθένα από εμάς μακριά από τον Θεό, δηλαδή να είμαστε στην κόλαση πριν από την κρίση.
Διότι τί είναι παράδεισος- Βασιλεία των Ουρανών και κόλαση παρά η κατάσταση του να είμαστε με τον Θεό και υπό την χάριν Του ή χωρισμένοι.
Πως μπορεί να είμαστε με τον Θεό όταν δεν το αναζητούμε ποτέ, όταν δεν θέλουμε να είμαστε ποτέ μαζί Του, όταν δεν θέλουμε να είμαστε ποτέ μαζί Του, όταν δεν ακολουθήσουμε το παράδειγμά Τους
Ο Θεός είναι φως, αλήθεια, ζωή, ελπίδα, χάρη ειρήνη, αγάπη. Όλα αυτά δεν μπορούν να υπάρξουν εκτός του Θεού. Χωρισμός από τον Θεό είναι κόλαση και τί μας χωρίζει από τον Θεό; Η αμαρτία! Και ποια είναι η χειρότερη; Παρά η μεγαλυτέρα όλων, η υπερηφάνεια, ο εγωισμός, που εμφανίζεται με τα κλαδιά της, του να φανταζόμαστε τους εαυτούς μας καλούς και να κατηγορούμε τους άλλους (παραβολή Φαρισαίου). Το να πιστεύουμε στη δύναμη μας. Το να μην έχουμε υπακοή. Αυτό το δηλητήριο, το θανάσιμο δηλητήριο, έχει ένα πολύτιμο. «Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι». Πολλοί νομίζουν ότι πτωχοί σημαίνει «χαζοί». Όχι. Πτωχοί στο πνεύμα είναι αυτοί που πτωχεύουν από μεγάλες ιδέες για τον εαυτό τους, που πτωχεύουν από την δική τους θέληση και γνώμη και πλουτίζουν με το θέλημα και την χάριν του Θεού, που ταπεινώνονται στο θέλημα του Θεού. Ο Θεός είναι ταπείνωση.
Ορθοδοξία, αδελφοί μου, πραγματική γνησία Ορθοδοξία είναι ταπείνωση και τανάπαλιν. Η Ορθοδοξία δεν ακολουθεί τους χρόνους, δεν προσπαθεί να «ευχαριστήσει» το θέλω μας, δεν προσπαθεί να «ξαναβρεί» τον εαυτό της, να αυτό-ξαναανακαλυφθεί.
Η ορθοδοξία ακολουθεί τον μόνο δρόμο, τον αληθινό δρόμο του Χριστού, της ταπεινώσεως.
Ας ταπεινωθούμε, αδελφοί, ώστε να λάβουμε τον μισθό των αρετών μας. Όπως με δίδαξε ο πατέρας μου όταν ήμουν μικρός μου έλεγε: «Όσες αρετές και να έχει κάποιος είναι σαν να έχει πολλά μηδενικά, είτε ένα, είτε δύο, είτε τρία, είτε εκατό, μηδέν συνεχίζει να έχει. Αν αποκτήσει όμως την ταπείνωση αποκτά το 1 που μπαίνει μπροστά από τα μηδενικά, και τότε έχει 10, 100, 1000 και ούτω καθ’ εξής».
«Στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου»! Ας γίνουμε και σταθούμε ταπεινοί. Αυτό εύχομαι σε όλους μας. Αμήν.

(περιοδικό "Θηβαϊκη Φωνή", Νοεμβρ.- Δεκεμβριος 2010)