2011/02/23

ΕΚΤΑΦΗ ΑΡΧΙΕΡΕΩΣ ΚΑΙ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ

Την 29ην Οκτωβρίου 2010, μνήμη του Οσίου Πατρός Αβραμίου, πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή Οσίων Αγιορειτών Πατέρων Πανάκτου Βοιωτίας, όπου βρίσκονται και οι τάφοι τους, η ανακομιδή των λειψάνων του Μακαριστού Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κυρού Αβραμίου και του αειμνήστου Αρχιμανδρίτη π. Πέτρου Παπαϊωάννου. Την ανακομιδή τέλεσε ο Ιεροδιάκονος π. Βησσαρίων Βάλλιος, πνευματικό τέκνο του αοιδίμου Επισκόπου Αβραμίου, ενώ προηγήθηκε Τρισάγιο υπό του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Θηβών κ. Χρυσοστόμου και Προέδρου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Γ.Ο.Χ. Ελλάδος με την συμμετοχή κατωτέρων κληρικών, μοναχών και ολιγάριθμων πνευματικών τέκνων των μακαριστών Ποιμένων της Εκκλησίας του Χριστού.
Ο Μακαριστός Επίσκοπος Θηβών Αβράμιος διακρίθηκε για την απλότητα, την ταπείνωση και τον ζήλο του υπέρ της Ορθοδοξίας εν μέσω πολλών διωγμών και πειρασμών. Το 2002, σε μία περίοδο δοκιμασίας για την Εκκλησία, χειροτονήθηκε κανονικώς Επίσκοπος Θηβών και αν και σε μεγάλη ηλικία συνέχισε να αγωνίζεται για την Γνήσια Ορθόδοξη Εκκλησία μέχρι την κοίμηση του, την 13η Φεβρουαρίου 2005.
Ο αλησμόνητος π . Πέτρος υπήρξε εφημέριος της ενορίας Αγ. Γεωργίου Κερατέας και ήταν πολύ αγαπητός από τα πνευματικά ου τέκνα, και όχι μόνο, λόγω των ποικίλων ευαγγελικών αρετών με τις οποίες ήταν στολισμένος ο καλός ποιμήν του Χριστού αλλά κυρίως με την ευλογημένη ταπείνωση. Απόδειξη έμπρακτη αποτελεί η άρνηση του να αναδειχθεί Αρχιερέας παρά την ψήφιση του υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου το 1973. Εκοιμήθη την 16η Ιουνίου 2003. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι και ο π. Πέτρος και ο Μητροπολίτης Αβράμιος είχαν την Αρχιεροσύνη δια των τιμίων χειρών του εν Αγίοις Πατρός Ματθαίου, ομολογητή Αρχιεπισκόπου Αθηνών.