2024/05/06

ΠΑΣΧΑΛΙΟΝ ΕΟΡΤΙΟΝ ΜΗΝΥΜΑ

 Επί την του κυρίου ημών Ιησού Χριστού εκ τάφου Θείαν Έγερσιν

Του αοιδίμου και αγιωτάτου Αρχιεπισκόπου Θηβών κυρού Χρυσοστόμου (+2023)



ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ! Christ is Risen! Indeed, He is Risen!- Christus ist auferstanden! Er ist wahrhaftig auferstanden!- Christus is opgestaan! Hij is waarlijk opgestaan!- Kristus het opgestaan! Hom het waarlik opgestaan!- Christus resurrexit! Resurrexit vere!- Cristo è risorto! È veramente risorto!- Le Christ est ressuscité! Vraiment Il est ressuscité!-Cristo ressuscitou! Verdadeiramente ressuscitou!- Hristos a înviat! Adevărat a înviat!- Cristo ha resucitado! Verdaderamente, ha resucitado! - Христос Воскресе! Воистину Воскресе! - Христос Воскрес! Воістину Воскрес!- Христос Воскресе! Ваистину Воскресе! - Kristus vstal zmŕtvych! Skutočne vstal!- Chrystus Zmartwychwstał! Prawdziwie Zmartwychwstał! - Krishti u ngjall! Vërtet u ngjall!- Քրիստոս յարեաւ ի մեռելոց՜ Օրհնեալ է յայտնութիւնն Քրիստոսի - Hristós diril-Dí! Hakíkatén diril-Dí! - Si Cristo ay nabuhay! Siya nga ay nabuhay! - KrÍstus tÉlah Bangkit! Benár día têlah Bángkit!- Kristus aq ungwektaq! Pichinuq ungwektaq! - ハリストス復活!実に復活 - Kristo Amefufukka! Kweli Amefufukka! - ქრისტე აღსდგა! ჭეშმარიტად აღსდგა! - Kristus nousi kuolleista! Totisesti nousi! - Krisztus feltámadt! Valóban feltámadt!


"Αύτη η ημέρα ην εποίησεν ο Κύριος, αγαλλιασόμεθα και ευφρανθώμεν εν αυτή!" (Ψαλμ. 117:24) 
Με πνευματική αγαλλίαση και ευφροσύνη εορτάσαμε και εφέτος το Πάσχα, την μετάβαση από τον θάνατο στην ζωή, από την φθορά στην αφθαρσία.

Ο ενανθρωπήσας Θεός Λόγος, ο Χριστός, έφερε εις πέρας το κοσμοσωτήριο έργο, κήρυξε και απόκάλυψε στους ανθρώπους την αληθινή πίστη, το μυστήριο της Αγίας Τριάδος και δια της σταυρικής θυσίας, διέλυσε την έχθρα και συμφιλίωσε τους ανθρώπους με τον Θεό.

"...Εχθροί όντες κατηλλάγημεν τω Θεώ δια του θανάτου του Υιού Αυτού". (Ρωμ.5:10)

Συμφιλιωθήκαμε, δεν είμαστε πλέον εχθροί με τον Θεό, καταργήθηκε η Προπατορική αμαρτία, το μεσότοιχο της έχθρας.

Με το θείο βάπτισμα ο παλαιός άνθρωπος, ο παλαιός Αδάμ βυθίζεται και εξαφανίζεται και ενδύεται τον νέον, τον Χριστό, τον αναμάρτητο Αδάμ. Ο Χριστός μας χάρισε το μέγιστο δώρο της υιοθεσίας. Έχουμε γίνει κατά χάριν υιοί του Θεού και συγκληρονόμοι της βασιλείας Του. Οι μεγάλες αυτές δωρεές και τα χαρίσματα δόθηκαν στο ανθρώπινο γένος με το Πάθος και την Ανάσταση του Χριστού.

"Αύτη η ημέρα ην εποίησεν ο Κύριος!"  Γι' αυτό η ημέρα της Αναστάσεως του Χριστούαπό τους υμνωδούς της Εκκλησίας υμνείται ως "βασιλίς και κυρία", ως "εορτή εορτών" και "πανήγυρις πανηγύρεων". Είναι η πρώτη των ημερών, "η μία των Σαββάτων" (η πρώτη, δηλαδή, ημέρα της εβδομάδας κατά τους Ιουδαίους), ημέρα του Κυρίου, η Κυριακή για εμάς τους Χριστιανούς.

Η ημέρα αυτή δεν έχει τα πρωτεία μόνο για την ανάπλαση και πνευματική αναγέννηση της πλάσης και δημιουργίας του κόσμου. Αλλά είναι και η ημέρα δια την οποίαν λέγει η Γραφή: "Εν αρχή εποίησεν ο Θεός τον ουρανόν και την γήν... και εγένετο εσπέρας και εγένετο πρωί ημέρα μία." (Γένεσις Κεφ. 1)

Με τον εορτασμό του Πάσχα δεν επαναφέρουμε απλώς στην μνήμη μας το θείο γεγονός της Αναστάσεως, αλλά προσπαθούμε να βιώσουμε το Μυστήριο της Αναστάσεως, να αισθανθούμε την πνευματική χαρά και αλλοίωση. Για αυτό "καθαρθώμεν τας αισθήσεις και οψόμεθα τω απροσίτω φωτί της Αναστάσεως". (Καταβασίες Πάσχα)

Ας αισθανθούμε την χαρά της Αναστάσεως, την Χάρη της απολυτρώσεως και της ημετέρας σωτηρίας. Ας επιδείξουμε καρπούς αξίους της πιστεώς μας. Ας εγερθούμε εκ των νεκρών έργων της αμαρτίας και "συγχωρέσωμεν πάντας τη Αναστάσει, αλλήλους περιπτυξώμεθα". Η πίστη μας στον Αναστάντα Κύριο πρέπει να μας οδηγεί σε συναδέλφωση, σε έργα αγάπης, φιλανθρωπίας και αρετής.

Η Ανάσταση του Ιησού είναι ανάσταση κάθε ψυχής, είναι ανάσταση και ζωή κάθε πιστού, κάθε μετανοημένου Ορθοδόξου Χριστιανού Ορθοδόξου Χριστιανού. "Εγώ ειμί η ζωή και η αλήθεια" (Ιωάννης ιδ',6), διακήρυξε στους μαθητές του και σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι το Φως του κόσμου, και μόνον στο φως της αναστάσεως Του "οψόμεθα φως". (πρβλ. "Δοξολογία")

Είναι η Ζωή, η οποία εκ τάφου ανέτειλε, για να μην αποθάνουμε. Εκείνος άλλαξε την πορεία της ανθρωπότητας και έδωσε νέο περιεχόμενο στην ιστορία. Είναι η πηγή της ηθικής αναγέννησης, ο αναμορφωτής της ανθρωπότητας, ο λυτρωτής και σωτήρας, ο Κύριος μας και ο Θεός μας.

Ας ακούσουμε το χαροποιό διάγγελμα από φίλους και εχθρούς. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Ας πάρουμε θάρρος και δύναμη στον αγώνα της ζωής. Μη φοβηθούμε τα κύματα της ακαταστασίας, τις θλίψεις και τις συμφορές του βίου. Ας  ακούσουμε της φωνής, "ιδού εγώ ζω και υμείς ζήσεσθε" (Ιωάν. ιδ΄ 19), που διασαλπίζει ο Αναστάς Κύριος.

Οι υπό απιστία και ολιγοπιστία κρατούμενοι, ας ανοίξουν τα μάτια της ψυχής τους στο φως του Χριστού. Ο αιώνιος και αειλαμπής φάρος, ο οποίος οδηγεί στον λιμένα της χαράς και της σωτηρίας, ανέτειλε λαμπρός. Ας προσκυνήσουμε προσπίπτοντας στον Αναστάντα Σωτήρα και Κύριο.

"Αύτη η ημέρα ην εποίησεν ο Κύριος, αγαλλιασόμεθα και ευφρανθώμεν εν αυτή". Είναι η ημέρα κατά την οποία αντήχησε για πρώτη φορά το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ και αντίλαλος θα εξακολουθεί να υφίσταται στους αιώνες και όλες οι γενιές θα απαντούν με πίστη και ευλάβεια, όπως και σήμερα ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ Ο ΚΥΡΙΟΣ!

Ταπεινός ευχέτης προς τον εκ τάφου Αναστάντα Σωτήραν Χριστόν

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ Γ.Ο.Χ.

+ Ο Θηβών και Λεβαδείας ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ 


(Περιοδικό "Θηβαϊκή Φωνή", τεύχος 15 του 2006. σελ. 3- 5)