2023/11/23

9 ΜΗΝΕΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΘΗΒΩΝ

Εις μνήμην του Μακαριστού Μητροπολίτου Θηβών και Αρχιεπισκόπου των Γ.Ο.Χ. κυρού Χρυσοστόμου για τους 9 μήνες από την οσιακή κοίμηση του, αναρτούμε σε μετάφραση το παρόν αφιέρωμα για την θαυματουργή εικόνα της Κυρίας Θεοτόκου, καθώς υποσχεθήκαμε παλαιότερα. Η Μυροβλύζουσα ιερά και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Πορταΐτισσας του Μόντρεαλ είναι έργο της αγίας δεξιάς του αοιδίμου Ποιμενάρχου μας κυρού Χρυσοστόμου (Τζάνη) ενώ αγιογραφούσε στο Αθωνικό Κελί του. Πηγή αποτέλεσε το καλό ρωσικό ιστολόγιο afanasiy.net

Η ΜΥΡΟΒΛΥΖΟΥΣΑ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΟΡΤΑ'Ι'ΤΙΣΣΑΣ ΣΤΟ ΜΟΝΤΡΕΑΛ (11/24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1982 - ΗΜΕΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ ΜΥΡΟΥ)



Το φθινόπωρο του 1982, ένας προσυλητος  Καναδός Χιλιανής καταγωγής, ο Χοσέ - Ιωσήφ Muñoz Cortes (δάσκαλος ιστορίας της τέχνης που σπούδασε εικονογραφία) και οι φίλοι του πήγαν για προσκύνημα στον Άθωνα. Ήθελε πολύ να επισκεφτεί τη Σκήτη του Αγίου Δανιήλ, που φημίζεται για το εργαστήρι αγιογραφίας. Στο δρόμο για το μοναστήρι, οι προσκυνητές χάθηκαν και ανακάλυψαν ένα άλλο μοναστήρι, στο όνομα της Γέννησης του Χριστού. Οι μοναχοί τους υποδέχθηκαν με αγάπη, τους κέρασαν τσάι και στη συνέχεια τους κάλεσαν να επισκεφθούν το εργαστήριο αγιογραφίας. «Και μετά», θυμάται ο Χοσέ- Ιωσήφ, «είδα μία εικόνα που έκανε την καρδιά μου να χτυπήσει στο στήθος μου».

Η εικόνα της Θεοτόκου - αντίγραφο της Πορταιτισσας - τον  έθελξε τόσο πολύ που άρχισε να παρακαλεί τους μοναχούς να του πουλήσουν την εικόνα. Οι μοναχοί αρνήθηκαν σταθερά και αποφασιστικά, εξηγώντας ότι αυτή η εικόνα, που δημιούργησε ο π. Χρυσόστομος (Τζάνης) (Μακαριστός Θηβών) από τους πρώτους που γράφτηκαν στη βυζαντινή αγιογραφία, τους χρησίμευε ως πρότυπο. Ωστόσο, υποσχέθηκαν να κάνουν ένα αντίγραφο της εικόνας και να το στείλουν στον Καναδά. Ο Μουνιόζ συνέχισε να ικετεύει, αλλά οι μοναχοί ήταν ανένδοτοι. Κατά τη διάρκεια της νυχτερινής λειτουργίας στην εκκλησία του μοναστηριού, ο Ιωσήφ Muñoz απηύθυνε μια προσευχή στη Μητέρα του Θεού: «Έχω κάνει ήδη ό,τι μπορεί να γίνει ανθρώπινα: πρόσφερα χρήματα, ικέτευσα ενοχλητικά τον ηγούμενο. Αλλά, Μητέρα του Θεού, συνέχισε να μας συνοδεύεις στην Αμερική, γιατί σε χρειαζόμαστε τόσο πολύ!». Μετά την προσευχή ένιωσε ψυχική ηρεμία και σιγουριά ότι το αίτημα του εισακούστηκε.

Τα ξημερώματα, όταν ο Ιωσήφ και ο άλλος προσκυνητής αποχαιρέτησαν τους μοναχούς και πήγαν στην προβλήτα, τους έπιασε ο ηγούμενος Κλήμης (†1997), κρατώντας στα χέρια του μια τυλιγμένη εικόνα. «Η Μητέρα του Θεού θέλει να πάει μαζί σου», είπε και αρνήθηκε αποφασιστικά τα προσφερόμενα χρήματα. «Δεν μπορώ να πάρω χρήματα για ένα τέτοιο ιερό κειμήλιο». Μετά από αυτό, οι φίλοι πήγαν στη Μονή Ιβήρων και ακούμπησαν τη δωρεά της εικόνας στην αρχαία θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου της Πορταιτισσας, προστάτιδας του Άθω, από την οποία αντιγράφηκε η εικόνα.


Αφού επέστρεψε στο Μόντρεαλ, ο Ιωσήφ τοποθέτησε την εικόνα δίπλα στα λείψανα που είχε. Σύμφωνα με τον Ιωσήφ, η εικόνα έβγαλε μύρο για πρώτη φορά στις 24 Νοεμβρίου 1982 και στη συνέχεια έτρεχε μύρο σχεδόν συνεχώς για 15 χρόνια (1982-1997), με εξαίρεση τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής, πριν από το Πάσχα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το άγιο μύρο έρεε κυρίως από τα χέρια της Παναγίας και του Σωτήρος, καθώς και από το αστέρι στον ώμο της Παναγίας, είχε έντονο άρωμα τριαντάφυλλου και μαζευόταν ακόμη και σε αγγεία. Οι θεραπείες στον κόσμο καταγράφηκαν σε τεράστιους αριθμούς, μεταξύ άλλων και σε ανίατες ασθένειες.

Υπήρχαν και περιπτώσεις που, αφού σταμάτησε η μυροβλυσια, ξανάρχισε με απροσδόκητο τρόπο. Έτσι, κατά την επίσκεψη στο μοναστήρι της Βοστώνης, το μύρο κυλούσε σε ρυάκια, αλλά στη συνέχεια στέγνωσε εντελώς όταν η εικόνα μεταφέρθηκε σε μια κοντινή ενορία. Με την επιστροφή στο μοναστήρι, η ροή ξανάρχισε τόσο έντονα που ξεχείλισε. Σε άλλη περίπτωση, μετά τη διανομή του κόσμου σε 850 προσκυνητές, η εικόνα αποδείχθηκε στεγνή, αλλά φτάνοντας την επόμενη μέρα στην ενορία, όπου την περίμενε μια μάζα πιστών, αποκατέστησε ως εκ θαύματος τη ροή του μύρου.

Για 15 χρόνια, ο Ιωσήφ μετέφερε την εικόνα του Μόντρεαλ σε όλο τον κόσμο. Επισκέφτηκε την Ευρώπη και την Αμερική, την Ασία και τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία και την Αφρική. Και παντού η Μητέρα του Θεού βοηθούσε τους ανθρώπους. Το ρέον μύρο μαζεύτηκε σε βαμβάκι και στάλθηκε στους πιστούς - υπήρχαν πολλές αναφορές για θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων από σοβαρές ασθένειες, που συνέβησαν μετά από προσευχές και χρίσματα ασθενών στη Ρωσία, τη Λετονία, το Βέλγιο, τον Καναδά, την Ελβετία, τη Σουηδία, τη Βραζιλία, την Αργεντινή , κλπ. Μερικά από τα αντίγραφα της εικόνας άρχισαν επίσης να ρέουν μύρο. Έχοντας λάβει ένα γράμμα με μια φωτογραφία και βαμβάκι εμποτισμένο με μύρο, ο Αλέξανδρος Σολζενίτσιν έγραψε στον Ιωσήφ ότι αυτή η εικόνα είναι ένας θεραπευτής που δεν θεραπεύει τα σώματα, αλλά τις ψυχές των αρρώστων.

Η εικόνα δεν μεταφέρθηκε ποτέ στη Ρωσία. Αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι εκπρόσωποι του υψηλόβαθμου κλήρου της Ρωσικής Διασποράς, μεταξύ των οποίων και ο τότε Μητροπολίτης της Βιταλιος, θεώρησαν αυτή την επίσκεψη ακατάλληλη.​

Ο ίδιος ο αδελφός Ιωσήφ το είπε στην τελευταία του συνέντευξη, απαντώντας στην ερώτηση - Γιατί η Εικόνα δεν έχει επισκεφθεί τη Ρωσία μέχρι σήμερα; Δεν θα εξυπηρετούσε αυτό προς όφελος της Ορθοδοξίας; Απάντησε: « Νομίζω ότι όταν η εικόνα που ρέει Μύρο πάει στη Ρωσία, το Πάσχα θα έρθει στα μέσα του καλοκαιριού. Όμως, όπως είπα και προηγουμένως, το θαύμα της Μυρορέουσας Εικόνας γίνεται στα πλαίσια της Εκκλησίας. Και ενώ δεν έχω την ευλογία του Πρωθιεράρχη της Εκκλησίας μου, της εκκλησίας όπου εμφανίστηκε αυτό το θαύμα μετά τη δοξολογία όλων των Νεομαρτύρων της Ρωσίας, δεν μπορώ να πάω στη Ρωσία παρά τη θέληση του Πρωθιεράρχη. Θα ήταν ανυπακοή. Όμως στην Εκκλησία δεν μπορεί να υπάρχει ανυπακοή. Δεν μπορούμε να πάμε κρυφά στη Ρωσία, όπως ένας κλέφτης και ένας ληστής από ένα παράθυρο. Πρέπει να μπούμε στη Ρωσία από τις Βασιλικές Πόρτες, τις οποίες θα μας ανοίξουν άξιοι άνθρωποι» («Ρωσικός Ποιμένας». 1997. Νο. 27.).

Το βράδυ της 30ης προς 31η Οκτωβρίου 1997, ο Ιωσηφ Μουνιόζ σκοτώθηκε στην Αθήνα και η εικόνα εξαφανίστηκε χωρίς ίχνη.


Θαύματα που της Μυροβλυζουσας εικόνας της Πορταιτισσας 

Όπου κι αν έφτανε αυτή η εικόνα, η αγάπη και η αρμονία αναζωογονούνταν, όπως, για παράδειγμα, σε μια κοινότητα, όπου οι φιλονικούντες ενορίτες βρήκαν ξανά τον δρόμο για την προσευχή και την ενότητα της ενορίας. Η παρουσία της αύξησε τη ζέση της προσευχής σε τέτοιο βαθμό που οι λειτουργίες που τελούνται μαζί της μπορούν να συγκριθούν με τις πασχαλινές, τόσο φλογερές στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Υπάρχουν πολλές γνωστές περιπτώσεις ανθρώπων που επιστρέφουν στην εκκλησία, την εξομολόγηση και την κοινωνία. Έτσι, μια φτωχή γυναίκα, έχοντας μάθει για το θάνατο του γιου της, ετοιμαζόταν να αυτοκτονήσει, αλλά, αγγιζόμενη στα βάθη της ψυχής της από τη θέα της θαυματουργής εικόνας, μετάνιωσε για την τρομερή της πρόθεση και αμέσως εξομολογήθηκε. Η ευλογημένη επιρροή της Παναγίας ξύπνησε και μεταμόρφωσε τους πιστούς, οι οποίοι συχνά ήταν κολλημένοι σε πλάνες.

Λένε πώς ένας γέρος μοναχός, πλησιάζοντας την εικόνα, έψαλλε: "Μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριο..." - και το θεραπευτικό μύρο έρεε άφθονο από το αστέρι στον ώμο της Μητέρας του Θεού.

Από τα πολλά θαύματα που σχετίζονται με την εικόνα, θα πούμε μόνο για τα πιο διάσημα.

...Στη Γερμανία, ένα αγόρι περίπου πέντε ετών αρρώστησε από ανίατη ασθένεια. Οι γονείς του τον έβαλαν στο νοσοκομείο, όπως είπαν οι ίδιοι, «τον έστειλαν στο νοσοκομείο να πεθάνει». Το παιδί δεν έτρωγε τίποτα και έλιωνε σαν κερί. Εκείνη την εποχή εστάλησαν στους γονείς από την Αμερική βαμβάκι εμποτισμένο με το μύρο της εικόνας Ιβήρων.

Το Σάββατο, η μητέρα πήρε αυτό το βαμβάκι στο νοσοκομείο και το σκούπισε σε όλο το σώμα του γιου της και το πρωί της Δευτέρας τηλεφώνησε μια συγκινημένη νοσοκόμα και είπε: «Συνέβη το απίστευτο! Το αγόρι σου σηκώθηκε από το κρεβάτι και ζήτησε να φάει». Λίγες μέρες αργότερα το παιδί ήταν απολύτως υγιές.

...Στο Λος Άντζελες το 1991, όταν η εικόνα βρισκόταν στον καθεδρικό ναό, μία ηλικιωμένη, λυγισμένη από παράλυση και δυσκολευόμενη να κινηθεί, την προσκύνησε. Αφού την ασπάστηκε, η γυναίκα σηκώθηκε αμέσως και έφυγε θεραπευμένη, δοξάζοντας τον Θεό και την Αγνή Μητέρα Του.

...Μια ηλικιωμένη Γαλλίδα ήρθε με πατερίτσες για να προσκυνήσει την εικόνα. Αφού προσευχήθηκε μπροστά στη θαυματουργή εικόνα, έφυγε. Περίπου μια εβδομάδα αργότερα, αυτή η γυναίκα ήρθε ξανά, χωρίς δεκανίκια, και είπε για τη θαυματουργή θεραπεία της. Έχοντας φτάσει στο σπίτι αφού επισκέφτηκε την εικόνα, το επόμενο πρωί άρχισε να σηκώνεται από το κρεβάτι και ήθελε, όπως πάντα, να πάρει πατερίτσες, χωρίς τις οποίες συνήθως δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια της, αλλά ξαφνικά ένιωσε ότι δεν χρειάζονταν πλέον δεκανίκια. Και από τότε περπατάει χωρίς αυτά

...Σε κλινική στην πόλη Vincennes, στα περίχωρα του Παρισιού, ένας 28χρονος Γάλλος βρισκόταν κατάκοιτος για δύο χρόνια με ανάπηρο πόδι μετά από τροχαίο ατύχημα. Οι γιατροί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ακρωτηριασμός ήταν απαραίτητος. Μη γνωρίζοντας τον Θεό, ο Jean-Louis Georges (έτσι ονομαζόταν ο ασθενής) απελπισμένος αποφάσισε να αυτοκτονήσει. Του μίλησαν για τη θαυματουργή εικόνα της Μυροβλυτισσας, που βρισκόταν τότε στο μοναστήρι της Λέσνα (περίπου εκατό χιλιόμετρα από το Παρίσι) και συμφώνησε να πάει εκεί.

Μετά την προσευχή στην εικόνα, ο ιερέας πήρε μια μπατονέτα εμποτισμένη με μύρο και την έβαλε κάτω από τους επιδέσμους του ασθενούς. Όμως ο Ζαν δεν ήθελε να φύγει από την εκκλησία και άρχισε να ζητά εξομολόγηση. Ο ιερέας απάντησε ότι αυτό ήταν αδύνατο, επειδή ο νεαρός δεν ήταν Ορθόδοξος, αλλά στη συνέχεια συμφώνησε να μιλήσει μαζί του. Και ο Ζαν άρχισε να μιλάει με πάθος και ιδιαίτερα να μετανοεί για την πρόθεσή του να αυτοκτονήσει...

Έφυγε για το Παρίσι την ίδια μέρα, και το βράδυ οι επίδεσμοι έπεσαν από θαύμα από τα πόδια του, το δέρμα άρχισε να καθαρίζει και το πύον εξαφανίστηκε από τις πληγές . Όταν έφυγε από την κλινική, ο Jean-Louis είπε ότι πίστευε βαθιά σε έναν Θεό άγνωστο σε αυτόν και έκανε κανόνα να διαβάζει τον ακάθιστο στη Μητέρα του Θεού κάθε πρωί πριν από το γεύμα.

...Ένας άνδρας μεταφέρθηκε σε ένα από τα νοσοκομεία του Βελγίου με ασθενοφόρο. Η αδελφή, μια Ορθόδοξη Χριστιανή, ρώτησε: «Πεθαίνει;» Της είπαν ότι είχε ήδη πεθάνει αυτοκτονώντας. Τότε η νοσοκόμα πήρε βαμβάκι με μύρο από την Εικόνα Ιβήρων, έχρισε τον νεκρό και είπε: «Μητέρα Θεού, βοήθησε την ψυχή του εκεί που είναι τώρα».

Ο άντρας άνοιξε τα μάτια του, φώναξε τον ιερέα και τον  εξομολόγησε, μετανοώντας για ό,τι είχε κάνει. Έζησε άλλες δύο μέρες, αλλά κανείς από τους γιατρούς δεν μπορούσε να εξηγήσει τη θαυματουργή επιστροφή του στη ζωή.

...Στη Ρωσία, ένα τετράχρονο αγόρι τραυματίστηκε σοβαρά. Το ποδαράκι του πιάστηκε σε μια ελαττωματική κυλιόμενη σκάλα, τα δόντια της οποίας προκάλεσαν μια βαθιά πληγή. Στο νοσοκομείο ήταν δύσκολο να παρακολουθήσουν την ταλαιπωρία του μωρού χωρίς δάκρυα.

Οι συγγενείς αυτού του αγοριού είχαν βαμβάκι με μύρο από την εικόνα Παναγίας. Προσευχήθηκαν θερμά στη Μητέρα του Θεού και έβαλαν βαμβάκι γύρω από την πληγή. Προς έκπληξη του θεράποντος ιατρού, η πληγή άρχισε να επουλώνεται, η επέμβαση ακυρώθηκε και το αγόρι εστάλη σύντομα στο σπίτι.

Φωτογραφίες της Εικόνας με ένα κομμάτι βαμβάκι γεμάτο με ιαματικό ευωδιαστό μύρο κολλημένο πάνω της διανεμήθηκαν σε όλο τον χριστιανικό κόσμο. Αλλά το πιο εκπληκτικό είναι ότι μερικές φωτογραφίες της εικόνας ρέουν επίσης μύρο. Αυτό συμβαίνει παντού - στην Αμερική, στην Ευρώπη. Αντίγραφα της εικόνας των Ιβήρων ρέουν επίσης μύρο στη Ρωσία.

Στις 24 Φεβρουαρίου 1996, κατά τη διάρκεια μιας ολονύχτιας αγρυπνίας στην εκκλησία στο χωριό Nizhnyaya Baygora, στην περιοχή Βορονεζ, η εικόνα της Μητέρας του Θεού άρχισε να ρέει μύρο.

Μύρο έρρεε σε ρυάκια: κάτω από την εικόνα τοποθετήθηκε μια λευκή πετσέτα, η οποία απορροφούσε το μύρο. Η θαυματουργική ροή συνεχίστηκε μέχρι το τέλος της λειτουργίας. Και το πρωί της 25ης Φεβρουαρίου, την ίδια ημέρα της εορτής της εικόνας των Ιβήρων, που η εισροή του κόσμου συνεχίστηκε, ακόμα κυλούσε κάτω από την εικόνα σε ρυάκια. Στις 26 Φεβρουαρίου, ο κόσμος έγινε μικρότερος, κυλούσε κάτω από το στέμμα και υπήρχαν πολλές δροσοσταλίδες στο μέτωπο της Μητέρας του Θεού.

Την επόμενη μέρα, μύρο κυλούσε σε ρυάκια σε όλη την εικόνα, και στις 28 Φεβρουαρίου, ολόκληρη η εικόνα φαινόταν να έχει στεγνώσει, αλλά ρυάκια μύρου κυλούσαν από τα μάτια της Μητέρας του Θεού. Πολλοί συγκεντρωμένοι είδαν αυτό το θαύμα και το υπέροχο άρωμα της ειρήνης παρέμεινε στον ναό για πολλή ώρα.

Τροπάριο, ήχος Α´:

Από την αγία Σου εικόνα, Παναγία Θεοτόκε, άφθονα απέπνεες το ευλογημένο μύρο, παρηγόρησες τους πιστούς Σου στην εξορία, και φώτισες τους άπιστους με το φως του Υιού Σου. Με τον ίδιο τρόπο πέφτουμε σε Σένα, Κυρία, με δάκρυα: ελέησέ μας την ώρα της κρίσεως, ώστε να λάβουμε τόσο πολύ από το έλεός Σου, καθώς θα περιφρονήσουμε την τιμωρία, αλλά δώσε μας μέσω των προσευχών Σου να ανθίσουμε πνευματικό καρπό και σώσε τις ψυχές μας.

Κοντάκιον, ήχος Η´:

Αν και η στέρηση της επίγειας πατρίδας με την άδεια του Θεού ήρθε στους πιστούς Σου, αλλά τους φανερώθηκες, ο ελεήμων Παρηγορητής, στη θαυματουργή εικόνα Σου· Σε φωνάζουμε με δάκρυα: άνοιξε τις πύλες της ουράνιας πατρίδας σε εμείς που αιτουμαστε, καθώς είσαι η Παναγία Θυρωρός, ανοίγοντας τις πόρτες του ουρανού στους πιστούς.

Ευχή: Ω, Ενδοξότατη Κυρία, Βασίλισσα του ουρανού και της γης, Παναγία Θεοτόκου! Ενώπιον της σεβάσμιας εικόνας Σου τώρα πέφτουμε, με τρυφερή καρδιά, Σου φωνάζουμε αυτή τη μικρή μας προσευχή, καθώς είμαστε ανάξιοι υπηρέτες, δεχόμενοι την καταδίκη όσων έχουν αμαρτήσει, αλλά με την παντοδύναμη μεσιτεία Σου, ο Κριτης θα κατευνάσει αυτούς που Τον περιμένουν. Πιστεύουμε και εμπιστευόμαστε, Κυρία, ότι, παρόλο που ο Γιος Σου δεν ήθελε τον θάνατο των αμαρτωλών, άκουσε τη μεσολάβησή Σου, και τώρα ακούσαμε για αυτό το υπέροχο σημάδι από την εικόνα Σου, η οποία αναδείχθηκε με θεραπεία, από την οποία αναβλύζει άφθονα το μύρο με πίστη και αγάπη προς Σένα. Γι' αυτό, σε φωνάζουμε με δάκρυα: φύλαξέ μας από την κατάρα της παρακοής, συγχώρεσε μας την απιστία μας, συντρίψε την υπερηφάνεια και την έπαρση μας, διώξε την αναισθησία από τις σκληρές καρδιές, δες τους αναστεναγμούς όσων παλεύουν με την απελπισία, δώσε μας σοφία για την προσδοκία της μελλοντική ανταμοιβής. Και δώσε, Κυρία, στην Εκκλησία μας ακλόνητη στάση στην αλήθεια και καλή ανταπόδοση στην αγάπη, σκέπασέ μας από όλες τις μηχανορραφίες των δαιμόνων και των δεισιδαιμονών αιρετικών και συγκέντρωσε τους διασκορπισμένους πιστούς, για να σε δοξάσουν όλοι οι επί της γης Ορθόδοξοι και να ψάλλουν στα ουράνια βασίλεια ίνα δοξάζεται το πανάγιο όνομα της Αγίας Τριάδος και η ευσπλαχνική σου μεσιτεία για μας στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.