2023/02/01

Η ΕΞΟΔΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΚΑΙ Η ΤΑΦΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

  
  Η ΕΞΟΔΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΚΑΙ Η ΤΑΦΗ ΤΟΥ ΑΟΙΔΙΜΟΥ 
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΤΩΝ Γ.Ο.Χ. ΘΗΒΩΝ ΚΥΡΟΥ ΧΡΥΣΤΟΣΤΟΜΟΥ



Ο Σεπτός νεκρός του Μητροπολίτου κυρού Χρυσοστόμου


Δεν υπάρχουν λόγια κατάλληλα να εκφράσουν τα αισθήματα κάθε πιστού τέκνου της Εκκλησίας για το πως βίωσε τον πρόσκαιρο αποχωρισμό από τον κοινό Πνευματικό Πατέρα και Πρωθιεράρχη της Αγιωτάτης Εκκλησίας Γ.Ο.Χ. Ελλάδος, τον αοίδιμο πλέον Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κυρό Χρυσόστομον. Η συγκίνηση, η βαθιά θλίψη για τον πρόσκαιρο αποχωρισμό ενός αγίου Ιεράρχου ήταν ζωγραφισμένες τόσο στα πρόσωπα όσο και τις καρδιές των ορθοδόξων πιστών.



Οι Άγιοι Αρχιερείς Ιγνάτιος και Κοσμάς ψάλλοντες.

Μέρος του λαού του Θεού που θρηνεί τον Ποιμενάρχη του.

Το ιερό λείψανο είχε μεταφερθεί στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου στην Αθήνα από την προηγούμενη μέρα της κηδείας και τέθηκε προς προσκύνηση. Δεν προκάλεσε απορία, σε όσους είχαν γευτεί την αγιότητα του ανδρός, ότι το σώμα του αοιδίμου ήταν εύκαμπτο και ζεστό, δυο ημέρες μετά την κοίμηση του. Αναλυτικά θα γράψουμε σύντομα στη βιογραφία του. Ως κοιμόμενος τον ύπνον του Δικαίου!


Πριν την έξοδο από το Ναό για την ταφή του λειψάνου.

Την επόμενη μέρα, Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2023, μνήμη του Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία. Αγαθή συγκυρία ότι η εξόδιος ακολουθία συνέπεσε με την μνήμη του Καθηγητή της Ερήμου διότι ο αοίδιμος Χρυσόστομος ως Μοναχός, Ιερέας, Γέροντας και Επίσκοπος προσέφερε τα μέγιστα στην ανάπτυξη του Μοναχισμού.


Οι Πανοσιολογιότατοι Ιερομόναχοι π. Θεοδόσιος από την Κύπρο και π. Αυγουστίνος.


Ο συντετριμμένος Ιεροδιάκονος π. Αθανάσιος του αοιδίμου τον διακονεί για τελευταία φορά.
 

Μερική άποψη του Καθεδρικού Ναού Τιμίου Προδρόμου Αθηνών.

Η Εξόδιος Ακολουθία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου των Γ.Ο.Χ. κυρού Χρυσοστόμου έλαβε χώρα περί τις 12:30. Κατ' αυτήν χοροστάτησε ο έχων τα πρεσβεία της Αρχιεροσύνης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ.κ. Ιγνάτιος (ως πλέον Τοποτηρητής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών) μετά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αττικής και Μεγαρίδος κ.κ. Κοσμά, πνευματικό ανάστημα του αοιδίμου Χρυσοστόμου. Από την Εκκλησία της Κύπρου προσέτρεξαν οι Παν/τοι Ιερομόναχοι π. Θεοδόσιος και π. Δαμασκηνός. Επίσης παρέστησαν ο Πανοσιολογιότατος Ιερομόναχος π. Αυγουστίνος, οι Παν/τοι Ιερομόναχοι π. Ευθύμιος, π. Βησσαρίων, π. Χρυσόστομος και ο Ιεροδιάκονος π. Αθανάσιος, άπαντες Πνευματικά τέκνα και Χειροτονίες του αειμνήστου Μητροπολίτου κυρού Χρυσοστόμου. Στην Ιερά Ακολουθία έψαλλαν με συγκίνηση τόσο οι Αρχιερείς και ο Ιερός Κλήρος, όσο και Μοναχοί και λαϊκοί Ιεροψάλτες εκ διαφόρων ενοριών.


Οι Παν/τοι Ιερομόναχοι π. Ευθύμιος, π. Χρυσόστομος, π. Δαμασκηνός και ο Διάκονος ψάλλοντες.


Μεγάλο πλήθος πιστών συνέρευσε από διάφορες περιοχές της πατρίδας μας.  Ακόμη και κληρικοί  Δικαιοδοσιών του Πατριού Εορτολογίου ήλθαν να τιμήσουν τον μακαριστό Ποιμενάρχη. Αντιπροσωπείες Ιερών Μονών, στις οποίες είχε την πνευματική επιστασία ο αοίδιμος, προσήλθαν με βαθύτατη θλίψη και δάκρυα για την στέρηση του γλυκή Πνευματικού Πατρός και Ποιμενάρχη. Μεταξύ αυτών, η Ανδρώα Μονή Οσίων Αγιορειτών Πατέρων Βιλλίων Αττικής και το Κελλίον Γεννήσεως Χριστού Κατουνακίων Αγίου Όρους όπου ήταν Καθηγούμενος, όπως και άλλοι Αγιορείτες Πατέρες.  Εκ των Γυναικείων Ιερών Μονών Αγίας Παρασκευής Χαλκίδας (όπου ενασκείται η εκδιωχθείσα Αδελφότητα της Παναγίας Κερατέας), Αγίου Γεωργίου Μελισσοχωρίου, Αγίου Ευσταθίου Κρυονερίου Αττικής, Αγίας Μαγδαληνής Δίβρης Φθιώτιδος κ.α.


Ο υπ' αυτού χειροτονηθείς, Παν/τος π. Βησσαρίων, Εφημέριος της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας.


Μοναχές με δάκρυα και μεγάλη θλίψη αποχαιρετούν τον Πνευματικό τους Πατέρα.


Η ανάγνωση των Συγχωρετικών Ευχών εις Αρχιερέαν από τους Μητροπολίτες Ιγνάτιο και Κοσμά.

Μετά τον τελευταίο ασπασμό των πιστών, επικήδειους λόγους εξεφώνησαν ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου, Σεβ/τος Φθιώτιδος κ. Ιγνάτιος και ο Σεβ/τος Αττικής κ. Κοσμάς. Επίσης ο Παν/τος Ιερομόναχος π. Βησσαρίων Βάλλιος, εφημέριος του Καθεδρικού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Θήβας, εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Γ.Ο.Χ. Θηβών και Λεβαδείας. Οι ομιλίες παρατίθενται βιντεοσκοπημένες:



Περί τις 5 μ.μ. κατέφθασε το ιερό λείψανο προς ταφή στον χώρο των κοιμητηρίων έξω από την Ιερά Μονής Οσίων Αγιορειτών Πατέρων. Ο νεκρός του Ιεράρχου μεταφέρθηκε επί του θρονίου υπό  Ιερομονάχων. Εκεί, κατά την αγιορείτικη τάξη και τα ειωθότα της Εκκλησίας, τελέστηκε Τρισάγιο και η ταφή του Μακαριστού Πρωθιεράρχου της Ελλαδικής Γνησίας Ορθοδόξου Εκκλησίας κυρού Χρυσοστόμου. Το ιερό λείψανο του Αγίου Ιεράρχου αναπαύεται ανάμεσα σε μακαριστούς Πατέρες και Μοναχούς της Εκκλησίας μας ως την κοινή Ανάσταση! Ακολούθως ο Κλήρος και ο Λαός του Θεού, έψαλλαν την φήμη του Πρωθιεράρχου και το "Χριστός Ανέστη". Κατά την ταφή όλοι οι παρευρισκόμενοι συμπροσευχήθηκαν διά της Ευχής για την ανάπαυση της ψυχής του αγίου Ιεράρχου κυρού Χρυσοστόμου και ακολούθως τους προσφέρθηκαν τροφές προς παρηγορία και συγχώρεση του κεκοιμημένου δούλου του Θεού.


Μεταφερόμενος επι θρονίου διά την ταφήν.


«Χοῦς εἶ καί εἰς χοῦν ἀπελεύσει…»


Πλήθος πιστών προσεύχονται για την ψυχή του μακαριστού Ποιμενάρχου μας κυρού Χρυσοστόμου.

Καλή ανάπαυση μακαριστέ Ζηλωτά και Αγιορείτα Πατέρα Χρυσόστομε!

Καλή Ανάσταση αξιομακάριστε Λειτουργέ του Υψίστου, Ποιμένα και Γέρον της Μοναδικής Πολιτείας!

Αιωνία σου η μνήμη αοίδιμε Ιεράρχα και Πρωθιεράρχα της εν Ελλάδι Εκκλησίας του Χριστού κυρέ Χρυσόστομε, ζηλωτή της Ορθοδοξίας και εραστή της θείας αγάπης!