2017/03/10

ΣΥΝΟΔΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ (2017)

Με λαμπρότητα εορτάστηκε ο θρίαμβος της Ορθοδοξίας, η "απαξ τοις αγίοις παραδοθείσα" πίστη του Χριστού, έναντι του πολυκέφαλου τέρατος των αιρέσεων διά των οποίων ο αντίδικος πολέμησε και πολεμά την Εκκλησία. Σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Γνησίας Ορθοδόξου Εκκλησίας τελέστηκε η Θεία Λειτουργία ή η Ιερά Ακολουθία κι ακολούθησε η ανάγνωση του Συνοδικού της Αγίας Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου κατά των αιρετικών εικονομάχων και πασών των αιρέσεων καθώς και η Λιτάνευση των Ιερών Εικόνων.

Το απόγευμα της Κυριακής τελέστηκε, όπως κάθε χρονιά, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου στην Αθήνα (περιοχή Ρουφ) η Συνοδική Εκδήλωση με την τέλεση κατανυκτικού Εσπερινού και σχετική με την εορτή ομιλία. Στο Εσπερινό χοροστάτησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Χρυσόστομος, ως Τοποτηρητής της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, μετά των Σεβασμιοτάτων Αρχιερέων Φθιώτιδος κ. Ιγνατίου και Αττικής- Μεγαρίδος κ. Κοσμά, βοηθούμενοι υπό των Πανοσιολογιοτάτων Ιερομονάχων π. Αυγουστίνου Βρακάτου, π. Αθανασίου Κιτσαντά (ο οποίος προσήλθε από την Καλαμάτα ως εκπρόσωπος του Σεβ/του Μεσσηνίας κ. Ιακώβου) και Πατέρων της Ιερά Μονής Οσίων Αγιορειτών Πατέρων Βιλλίων Οινόης.


Την εκδήλωση προλόγισε ο π. Αυγουστίνος και ακολούθησε η ομιλία του Σεβ. Αττικής κ. Κοσμά περί του "Κατ΄ εικόνα πλασθέντος ανθρώπου και της σύγχρονης "εικονομαχίας" υπό του διαβόλου και των οργάνων του". Ο Σεβασμιότατος ανέπτυξε την ομιλία του βασιζόμενος τόσο στην Αγία Γραφή και την διδασκαλία των Αγίων Πατέρων όσο και σε προσωπικές του κρίσεις ενώπιον πυκνού ακροατηρίου. Ακολουθούν ολιγόλεπτα αποσπάσματα σε βίντεο. Την εκδήλωση επιλόγησε ο Άγιος Θηβών κ. Χρυσόστομος και εψάλλη το απολυτίκιο της εορτής και η φήμη του αγίου Πρωθιεράρχου υπό των χορών των Ιεροψαλτών, αποτελουμένων από διάφορες ενορίες της Αττικής, στους οποίους αξίζουν συγχαρητήρια για την άριστη διακονία τους στα αναλόγια προς δόξαν Θεού και της στρατευομένης Εκκλησίας Του.