2025/03/17

ΔΙΩΓΜΟΣ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΑΖΟΥΣΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΚΑΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ (Α' ΜΕΡΟΣ)


 "...ἕκαστον γὰρ δένδρον ἐκ τοῦ ἰδίου καρποῦ γινώσκεται." (Λουκάς Στ', 44)

Κάποτε ρωτήθηκε o Ιεροκήρυκας Αύγουστίνος Καντιώτης,  πώς θα μπορεί ο κόσμος να αναγνωρίζει τους σωστούς ποιμένες στα δύσκολα χρόνια. "Μα είναι πανεύκολο!", απάντησε. Τούς  "κυνηγημένους",  αυτούς να ακολουθείτε! Γιατί αυτοί θα είναι οι μόνοι σωστοί ποιμένες, που θα έχουν απομείνει!


ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΟΝ ΜΥΤΙΚΑ

ΠΕΤΑΞΑΝ ΕΞΩ ΠΕΝΤΕ ΜΟΝΑΧΕΣ



Πρωτόγνωρες σκηνές διαδραματίστηκαν το πρωί της Δευτέρας 10 Μαρτίου στο Παλαιοημερολογίτικο Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής στον Μύτικα. Πέντε μοναχές αποβλήθηκαν από τη μονή με δικαστική απόφαση και οδηγήθηκαν στην πόρτα της εξόδου από τους αστυνομικούς. 

Πρόσφατα, στο μοναστήρι σχηματίστηκαν δύο… στρατόπεδα με διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις. Η ηγουμένη προχώρησε στη διαγραφή των πέντε μοναχών από το μοναχολόγιο και κινήθηκε δικαστικά εναντίον τους για να τις διώξει υποστηρίζοντας ότι εμφορούνται από αιρετικές απόψεις.

Πριν έναν μήνα περίπου, εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα και πέντε μοναχές κλήθηκαν να αποχωρήσουν από το μοναστήρι. Δεν το έκαναν αυτοβούλως και τελικά η παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης τις ανάγκασε να συμμορφωθούν με τη δικαστική απόφαση.

Οι αποβληθείσες μοναχές βγήκαν με δάκρυα στα μάτια από το μοναστήρι και οι στιγμές ήταν συναισθηματικά φορτισμένες και για τους γείτονες. Ο Γιάννης Κατσικαβάλης είπε στη «Γνώμη»: «Εγώ είμαι επίτροπος στο ναό του Αγίου Ιωάννη, αλλά μεγάλωσα με το μοναστήρι απέναντι από το σπίτι μου και σέβομαι όλες τις θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Αισθάνθηκα πολύ άσχημα που εκδίωξαν μοναχές και τις πέταξαν έξω από το σπίτι τους. Η μία, μάλιστα, είναι νοσηλεύτρια και φρόντιζε όλες τις γυναίκες της μονής. Πλέον, αναρωτιέμαι ποιος θα προσέχει τις υπερήλικες μοναχές. Αυτό που έγινε δεν έχει σχέση με την προτροπή του Χριστού “αγαπάτε αλλήλους”».

Έξαλλος έγινε με την εξέλιξη της υπόθεσης και ο Νίκος Παγάνης, αδελφός της μίας εκ των πέντε μοναχών που αποβλήθηκαν και επί χρόνια άνθρωπος για όλες τις δουλειές στο μοναστήρι. Ο ίδιος μας είπε: «Οι μοναχές που εκδιώχθηκαν δεν άλλαξαν ποτέ θρησκευτικές απόψεις. Η ηγουμένη το έκανε και την ακολούθησαν κι άλλες αδελφές.

Το πρόβλημα, όμως, το δημιούργησαν συγκεκριμένοι πολίτες της περιοχής, οι οποίοι θέλουν με τον τρόπο τους να κάνουν κουμάντο στο μοναστήρι και να λυμαίνονται τον πλούτο του. Άσκησαν πιέσεις στην ηγουμένη και την απείλησαν ότι δεν θα ξαναπατήσουν το πόδι τους στη μονή, αν δεν πετάξει έξω τις πέντε αδελφές».

Την επόμενη μέρα της απομάκρυνσής τους από το μοναστήρι, οι μοναχές έκαναν αίτηση αναστολής των ασφαλιστικών μέτρων, αλλά απορρίφθηκε. Επικαλέστηκαν ότι δεν έχουν που να μείνουν, αλλά η αρχική δικαστική απόφαση όριζε ότι μπορούν να μεταφερθούν σε μοναστήρι στο Κρυονέρι!

«Ρωτήθηκαν οι ίδιες αν επιθυμούν να πάνε στο Κρυονέρι; Επίσημα, δεν είχαμε καμία ενημέρωση για τη στέγαση τους. Οι γυναίκες μένουν προσωρινά σε φιλικά σπίτια» σημείωσε ο Νίκος Παγάνης.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΥΒΟΪΚΉ ΓΝΩΜΗ" 14-3-2025, σελ. 17