2024/01/22

ΤΑ ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ

ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Για την Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων, μετέβη ο Σεβ/τος Μητροπολίτης Φθιώτιδος και Τοποτηρητής Καστοριάς κ. Ιγνάτιος. Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος τέλεσε την εόρτια Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Φανουρίου Μεσοποταμίας και ακολούθως μετέβη με τους Ορθοδόξους πιστούς στο γραφικό παρακείμενο δάσος όπου τελέστηκε ο αγιασμός των υδάτων. Προσήλθαν Μοναχοί από την Ιερά Μονή Παναγίας Πορταΐτισσας Κοζάνης καθώς και πολλοί πιστοί από την Δυτική Μακεδονία και κυρίως την Κοζάνη.





ΣΤΟΝ ΛΙΜΕΝΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ιερούργησε, στην Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Καλαμάτας, ο οικείος Μητροπολίτης, Σεβ/τος Μεσσηνίας κ.κ. Ιάκωβος βοηθούμενος υπό του Ιεροδιακόνου π. Χριστοφόρου. Ακολούθως Κλήρος, Μοναχοί και ο ορθόδοξος λαός της Μεσσηνίας κατευθύνθηκαν εν πομπή στο λιμάνι της Καλαμάτας όπου τελέστηκε ο καθαγιασμός των υδάτων. Στα παγωμένα νερά έπεσαν δύο τολμηροί κολυμβητές.





ΣΤΟΝ ΠΗΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας και Αγίου Γεωργίου Λάρισας ιερούργησε  ο εφημέριος, Παν/τος Ιερομόναχος π. Τιμόθεος Αλησιάνης ο οποίος τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού και κήρυξε το θείο λόγο. Ακολούθως ο π.Τιμόθεος τέθηκε επικεφαλής της πομπής του πλήθους των ορθοδόξων πιστών και Μοναχών, και κατευθύνθηκαν στην πεζογέφυρα του Πηνειού ποταμού όπου τελέστηκε ο Μέγας Αγιασμός και ο καθαγιασμός των υδάτων.








ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

Στον ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Οβρυάς Πατρών ιερούργησε ο Παν/τος Ιερομόναχος π. Αθανάσιος Κιτσαντάς και κατόπιν ο ευσεβής λαός μετέβη για τον καθαγιασμό των υδάτων σε κοντινή παράκτια περιοχή της Αχαϊκής πρωτεύουσας.



ΣΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΖΑΡΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Ο ακάματος Ιερέας του Υψίστου, Αιδ/τος π. Ζαχαρίας Τσικρικάκης ιερούργησε και φέτος κατά την Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Μάρκου του Ευγενικού Μοιρών Ηρακλείου. Ακολούθως οι ευσεβείς Κρήτες πιστοί , με πρώτο τον πολιό του Λευίτη, μετέβησαν στην λίμνη Ζαρού για τον καθιερωμένο αγιασμό των υδάτων.



ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΘΗΒΩΝ

Ο Παν/τος Ιερομόναχος π. Βησσαρίων Βάλλιος ιερούργησε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Θήβα. Ακολούθως, ο εφημέριος του Ναού, οι Οσιώτατοι Μοναχοί π. Κασσιανός, Βαρνάβας και π. Γρηγόριος και πολλοί πιστοί, ως και αντιπροσωπεία μοναζουσών εκ της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μελισσοχωρίου Θηβών (υπό την Γερόντισσα Ευφροσύνη), μετέβησαν στον ποταμό Μόρνο. Από τον Μόρνο υδροδοτείται η Αθήνα και μεγάλο μέρος της Αττικοβοιωτίας. Την προτεραία, παραμονή των Αγίων θεοφανείων, Ο Μεγάλος Αγιασμός είχε τελεστεί στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μελισσοχωρίου Θήβας. 




ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΤΙΚΗ ΝΗΣΟ ΚΑΛΥΜΝΟ

Στην συνοριακή νήσο της Καλύμνου Δωδεκανήσου, μετέβη ο Παν/τος Ιερομόναχος π. Ευθύμιος Κωτούλας, ο οποίος ιερούργησε στο περικαλλή ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά. Ακολούθως, τελέστηκε ο Αγιασμός των θαλάσσιων υδάτων του Αιγαίου με τη συμπροσευχητική παρουσία της Αδελφότητας υπό την Γερόντισσα Ελπίδα της Ιεράς Μονής Αγίας Σοφίας Καλύμνου και πιστών του Μικρού  αλλά Ορθοδόξου Ποιμνίου της Εκκλησίας μας στα Δωδεκάνησα.