2023/10/10

ΕΟΡΤΕΣ & ΠΑΝΗΓΥΡΕΙΣ

Με λαμπρότητα τιμήθηκε, την 8η Σεπτεμβρίου, το Γενέθλιον της Κυρίας Θεοτόκου Μαριάμ σε εορτάζουσες ενορίες και Μονές. Στην πανηγυρίζουσα ενορία της Κέρκυρας και στον Ιερό Ναό Παναγίας μετέβη ο Σεβ/τος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Ιγνάτιος.

'



Την ίδια ημέρα πανηγύρισε η Ιερά Μονή Γεννήσεως της Θεοτόκου Καλαμάτας. Ιερούργησε ο Παν/τος Ιερομόναχος π. Αθανάσιος Κιτσαντάς.



Κατ' αυτήν την ημέρα πανηγυρίζει η ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Γαλακτοτροφούσης Κακορατζιάς της αδελφής Εκκλησίας Γ.Ο.Χ. Κύπρου. Για την εορτή μετέβη, ο Έξαρχος της Ιεράς ημών Συνόδου στην Αυτοκέφαλο Κυπριακή Εκκλησία, Σεβ/τος Μεσσηνίας κ. Ιάκωβος.



Την 14η του μηνός Σεπτεμβρίου, που η Εκκλησία μας τιμά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, πανηγύρισε η φερώνυμη Ιερά Μονή της Καλαμάτας. Χοροστάτησε ο οικείος Μητροπολίτης, Σεβ/τος Μεσσηνίας κ. Ιάκωβος μετά του Παν/του Ιερομονάχου π. Αθανασίου Κιτσαντά.



Την 15η Σεπτεμβρίου. που τιμάται η μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Βησσαρίωνος του Αρχιεπισκόπου Λαρίσσης, τελέστηκε Θεία Λειτουργία στο Ιερό Ησυχαστήριο Αγίας Παρασκευή στο Τάχι Θήβας, μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μελισσοχωρίου. Συνιερούργησαν ο Παν/τος Ιερομόναχος π. Αυγουστίνος Βρακάτος και ο εορτάζων Παν/τος Ιερομόναχος Βησσαρίων Βάλλιος.




Την 20η του ίδιου μηνός, πανηγύρισε το Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Ευσταθίου στο Κρυονέρι Διονύσου Αττικής. Στην εόρτια Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο οικείος Μητροπολίτης, Σεβ/τος Αττικής και Μεγαρίδος κ. Κοσμάς βοηθούμενος υπό του Παν/του Ιερομονάχου π. Ευθυμίου Κωτούλα και του Ιεροδιακόνου π. Αθανασίου Δημουλά. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ/τος κ. Κοσμάς αναφερθείς στα βαθύτερα νοήματα του θαυμαστού βίου της Αγίας Οικογένειας του Αγίου Ευσταθίου. Στον χώρο της Μονής συστεγάζεται και το Γηροκομείο της Εκκλησίας μας. Η Αδελφότητα της Γερόντισσας Ματρώνας φιλοξένησε άπαντες τους προσκυνητές με χαρά.




Από την απόλυση της Θείας Λειτουργίας του εορτάζοντος Παρεκκλησίου Ευαγγελιστού Ιωάννη στην Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Καλάμάτας.



Από την πανήγυρη της Ιεράς Μονής Παναγίας Προυσσιωτίσσης στην Αρέθουσα Θεσσαλονίκης. Ιερούργησε ο Παν/τος Ιερομόναχος π. Χρυσόστομος Βαλτάς και προσήλθαν αρκετοί προσκυνητές.