2023/08/30

Η ΚΟΙΜΗΣΙΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Μεγαλόπρεπα και με μεγάλη κατάνυξη εορτάστηκε η Κοίμηση και η Μετάσταση της Κυρίας Θεοτόκου Μαριάμ σε όλες τις ενορίες και τις Μονές της Εκκλησίας μας. Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Αθηνών (Ρουφ) ιερούργησε ο Σεβ/τος Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Ιγνάτιος. Ο Σεβ/τος κ. Ιγνάτιος κήρυξε καταλλήλως το θείο λόγο για το πάνσεπτο πρόσωπο της Θεοτόκου και την μέχρι σήμερα θαυματουργία και συμπαράσταση στους Χριστιανούς, ως μεσίτρια προς τον Υιό της. Επίσης αναφέρθηκε στο θέμα των νεών Ταυτοτήτων και κάλεσε τους Χριστιανούς να κάνουν καλή χρήση του θεόσδοτου αυτεξουσίου τους, να αρνηθούν να τις παραλάβουν και κυρίως να κάνουν αγώνα αντίσταση ενάντια στην επιβολή τους. Εγγυήθηκε ως Αρχιερέας στην συμπαράσταση των διωκόμενων Χριστιανών, ακόμα και όταν έλθει η δύσκολη ώρα που η Εκκλησία θα καταφύγει στην Έρημο κατά το ιερό βιβλίο της Αποκαλύψεως του Ιωάννου. Τέλος, κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στο Συλλαλητήριο κατά των Νέων Ταυτοτήτων, προθαλάμου τσιπαρίσματος, την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου τ.ε. στην Αθήνα.


Ο Σεβ/τος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Ιάκωβος μετέβη- κατόπιν αδεία του Τοποτηρητή Επισκόπου- να τελέσει την εόρτια Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα ιστορικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τυρνάβου Λάρισας. Προσήλθε πλήθος πιστών από όλη τη Θεσσαλία.



Ο Σεβ/τος Μητροπολίτης Αττικής και Μεγαρίδος κ. Κοσμάς ιερούργησε στον ιστορικό Ιερό Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Ελευσίνα Αττικής, βοηθούμενος υπό του Ιεροδιακόνου π. Αθανασίου. Προσήλθε πλήθος πιστών από την Μητροπολιτική περιφέρεια και την Αθήνα.





Την ίδια μέρα πανηγύρισε η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ασπροχώματος Καλαμάτας. Ιερούργησε ο Παν/τος Ιερομόναχος π. Αθανάσιος Κιτσαντάς βοηθούμενος υπό του Ιεροδιακόνου π. Χριστοφόρου. Προσήλθε πλήθος πιστών από την Μεσσηνία.





Κατά το Ιεροσολυμίτικο Τυπικό, εόρτασε η γυναικεία Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μελισσοχωρίου Θήβας της Γερόντισσας Ευφροσύνης. Τελέστηκε, κατά τον Εσπερινό, ο Επιτάφιος και τα ιερά Εγκώμια της Κυρίας Θεοτόκου. Παρόμοια πανηγύρισαν την Κυρία Θεοτόκο οι γυναικείες Ιερές Μονές Αγίας Παρασκευής Χαλκίδας (κατά την παράδοση του Αγιοταφίτου Αγίου Πατρός Ματθαίου) και η Ιερά Μονή Παναγίας Γοργοϋπηκόου Γοργοποτάμου Λαμίας. 

Στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μελισσοχωρίου ιερούργησε ο Παν/τος Ιερομόναχος π. Βησσαρίων Βάλλιος, εφημέριος Θηβών και προσήλθαν πολλοί πιστοί απο τη Βοιωτία.




Την ίδια ημέρα εόρτασαν οι επ' ονόματι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιεροί Ναοί στην πατρίδα μας και στο εξωτερικό όπως στην Χώρα Τήνου, Ξηρέϊκα Μεσολογγίου, Πρόδρομο Ημαθίας κι αλλού.