2023/01/19

ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ 2023


ΣΤΟΝ ΛΙΜΕΝΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η Βάπτιση του Κυρίου και τα Επιφάνεια της Αγίας Τριάδος στις Ενορίες και τις Ιερές Μονές της Πατρίδας μας. Με την ίδια λαμπρότητα εόρταστηκαν και στο εξωτερικό: στις Γνήσιες Ορθόδοξες Εκκλησίες της Κύπρου και της Ρωσίας και στις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις. Εφέτος η εικόνα υπήρξε αισθητά καλύτερη μετά τα δύο χρόνια μέτρων και απαγορεύσεων. Αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιους εορτασμούς στην πατρίδα μας. 
Στην Αττική, επίκεντρο του λαμπρού εορτασμού των Θεοφανείων, υπήρξε ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ελευσίνας. Ιερούργησε ο οικείος Μητροπολίτης, Σεβ/τος Αττικής και Μεγαρίδος κ.κ. Κοσμάς και τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, συνενώθηκαν από διάφορες ενορίες της Αττικής οι Παν/τοι Ιερομόναχοι π. Αυγουστίνος Βρακάτος, π. Ευθύμιος Κωτούλας και π. Δαμασκηνός εκ Κύπρου και τέθηκαν επικεφαλής της πομπής που κατευθύνθηκε προς τον Λιμένα Ελευσίνας. Εκεί, παρουσία των Δημοτικών και Λιμενικών αρχών και με την συμπροσευχητική συμμετοχή πολλών πιστών, τελέστηκε ο Μέγας Αγιασμός και η ευλόγηση των υδάτων. Λόγω των ισχυρών ανέμων, έγινε παράκληση από το Λιμενικό να μην βουτήξουν κολυμβητές. Κατ' ευδοκία Θεού ο Τίμιος Σταυρός λύθηκε από το σχοινί κι έτσι εξ ανάγκης τηρήθηκε το έθιμο για την ανεύρεση του ιερού Συμβόλου. Μετά την τέλετη, ο Σεβ/τος Αττικής κ. Κοσμάς κήρυξε καταλλήλως τον εόρτιο λόγο και ευχαρίστησε τις Αρχές, τον Κλήρο και τον λαό για την συμμετοχή τους στην Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων. 










ΣΤΟΝ ΛΙΜΕΝΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ιερούργησε, στην Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Καλαμάτας, ο οικείος Μητροπολίτης, Σεβ/τος Μεσσηνίας κ.κ. Ιάκωβος βοηθούμενος υπό του Ιεροδιακόνου π. Χριστοφόρου. Ακολούθως Κλήρος, Μοναχοί της ιστορικής Σκήτης Παναγουλάκη και ο ορθόδοξος λαός της Μεσσηνίας κατευθύνθηκαν εν πομπή στο λιμάνι της Καλαμάτας όπου τέλεστηκε ο καθαγιασμός των υδάτων. Στα παγωμένα νερά έπεσαν δύο τολμηροί κολυμβητές.







ΣΤΟΝ ΠΗΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας και Αγίου Γεωργίου Λάρισας ιερούργησε ο Σεβ/τος Μητροπολίτης Φθιώτιδος και Έξαρχος Θεσσαλίας κ.κ. Ιγνάτιος ο οποίος τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού και κήρυξε το θείο λόγο. Ακολούθως ο Σεβ/τος κ. Ιγνάτιος τέθηκε επικεφαλής της πομπής, του ορθοδόξου λαού και Μοναχών, και κατευθύνθηκαν στην πεζογέφυρα του Πηνειού ποταμού όπου τελέστηκε ο Μέγας Αγιασμός και ο καθαγιασμός των υδάτων. Κατά την ρίψη του Τιμίου Σταυρού στα παγωμένα ύδατα του ποταμού, ένας τολμηρός κολυμβητής ανέσυρε τον Σταυρό για ευλογία κατά το σχετικό έθιμο.







ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

Στον ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Οβρυάς Πατρών ιερούργησε ο Παν/τος Ιερομόναχος π. Αθανάσιος Κιτσαντάς και κατόπιν ο ευσεβής λαός μετέβη για τον καθαγιασμό των υδάτων σε κοντινή παράκτια περιοχή της Αχαϊκής πρωτεύουσας.





ΣΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΖΑΡΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Ο ακάματος Ιερέας του Υψίστου, Αιδ/τος π. Ζαχαρίας Τσικρικάκης ιερούργησε και φέτος κατά την Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Μάρκου του Ευγενικού Μοιρών Ηρακλείου. Ακολούθως οι ευσεβείς Κρήτες πιστοί , με πρώτο τον πολιό του Λευίτη, μετέβησαν στην λίμνη Ζαρού για τον καθιερωμένο αγιασμό των υδάτων.
 



ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΘΗΒΩΝ

Ο Παν/τος Ιερομόναχος π. Βησσαρίων Βάλλιος ιερούργησε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Θήβα. Ακολούθως, ο εφημέριος του Ναού και πολλοί πιστοί, ως και αντιπροσωπεία μοναζουσών εκ της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μελισσοχωρίου Θηβών (υπό την Γερόντισσα Ευφροσύνη), μετέβησαν στον ποταμό Μόρνο. Από τον Μόρνο υδροδοτείται η Αθήνα και μεγάλο μέρος της Αττικοβοιωτίας.





ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΛΥΜΝΟ

Στην συνοριακή νήσο της Καλύμνου, μετέβη ο Παν/τος Ιερομόναχος π. Χρυσόστομος Βαλτάς, ο οποιος ιερούργησε στο περικάλλη ενοριακό Ναό του Αγίου Μηνά. Ακολουθώς, τελέστηκε ο Αγιασμός των θαλάσσιων υδάτων του Αιγαίου με τη συμπροσευχητική παρουσία της Αδελφότητας υπό την Γερόντισσα Ελπίδα της Ιεράς Μονής Αγίας Σοφίας Καλύμνου και πιστών του Μικρού Ποιμνίου της Εκκλησίας μας στα Δωδεκάνησα.