2022/08/11

ΕΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΕΙΣ


Την λαοφιλή Αγία Παρθενομάρτυρα Παρασκευή τίμησε ο λαός της Θεσσαλίας, με επίκεντρο τον ιστορικό Ιερό Ναό της Αγίας στο Αγναντερό Καρδίτσας όπου εξυπηρετούνται ενοριακώς οι Ορθόδοξοι πιστοί της Καρδίτσας και των Τρικάλων. Στον πανηγυρικό Εσπερινό και την εόρτια Θεία Λειτουργία ιερούργησε ο Σεβ/τος Μητροπολίτης Φθιώτιδος και Έξαρχος Θεσσαλίας κ.κ. Ιγνάτιος. Έψαλλε χορός Ιεροψαλτών και Αγιορειτών Πατέρων. Προσήλθε πλήθος πιστών, παρά την βροχόπτωση, για να τιμήσουν με τον παραδοσιακό, τοπικό τρόπο την Αγία Παρασκευή. Η εορτή καλύφθηκε κι από τα τοπικά μέσα από όπου και το υλικό της δημοσίευσης. (Πηγή: https://www.trikalaola.gr/deite-oi-g-o-ch-timoun-tin-agia-paraskevi-sto-agnantero-karditsas-vinteo-foto/)






Την ίδια ημέρα, 26η Ιουλίου, εόρτασε ο ιστορικός Ιερός Ναός της Παρθενομάρτυρος στην Υπάτη Φθιώτιδος, περιοχή Καστανιάς. Ιερούργησε ο Παν/τος Ιερομόναχος π. Ευθύμιος Κωτούλας.



Επίσης, εόρτασε ο Ιερόν Ησυχαστήριο της Αγίας Παρασκευής στην περιοχή Ταχί της Θήβας. Ιερούργησε ο Παν/τος Ιερομόναχος π. Βησσαρίων Βάλλιος βοηθούμενος υπό του Ιεροδιακόνου π. Αθανασίου. Παρέστη συμπροσευχόμενος ο Πολιός Προκαθήμενος της Ελλαδικής Γνησίας Ορθοδόξου Εκκλησίας, Πανιερώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Χρυσόστομος. Έψαλλε ο χορός της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μελισσοχωρίου, της οποίας Μονής αποτελεί Μετόχιο, το εορτάζον Ησυχαστήριο.






Την 28η του μηνός Ιουλίου πανηγύρισε ο ενοριακός Ιερός Ναός  της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στη νήσο Νάξο Κυκλάδων. Ιερούργησε ο Παν/τος Ιερομόναχος π. Ευθύμιος Κωτούλας.




Την 20η του μηνός Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας εορτάζει τον Άγιος Προφήτη Ηλία, εόρτασε το ιερό Παρεκκλήσιο της Καλαμάτας. Την ίδια ημέρα τιμήθηκε και η μνήμη του Οσίου Ηλίας Παναγουλάκη, του Ασκητού και Ιδρυτού της φερώνυμης Ιεράς Μονής στην Καλαμάτα. Ιερούργησε ο Παν/τος Ιερομόναχος π. Αθανάσιος Κιτσαντάς.



Από την περιφορά της Ιεράς Εικόνας της Κυρίας Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Εισοδίων στην Καλαμάτα κατά την ημέρα της Παναγίας της Οδηγήτριας. Η ιερά εικόνα αποτελεί κειμήλιο από τις αλησμόνητες πατρίδες που φέτος συμπληρώνεται ένας αιώνας από την Μικρασιατική Καταστροφή (+1920).



Από την εόρτια λήξη του Κατηχητικού Σχολείου της Ενορίας των Οσίων 99 Πατέρων της Κρήτης στα Χανιά.