2022/01/19

ΤΑ ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ (2022)


Μετά από ένα χρόνο που οι Ορθόδοξοι πιστοί εμποδίστηκαν να συμμετέχουν δημοσίως στον εορτασμό των Αγίων Θεοφανείων και τον κατά λιμένας, λίμνες και ποταμούς αγιασμούς των υδάτων, αυτό έγινε φέτος- με περιορισμούς- δυνατό. Με κατάνυξη τελέστηκε η ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στα ύδατα διαφόρων περιοχών της χώρας μας όπως συμβαίνει και σε χώρες του εξωτερικού (Αμερική, Εκκλησιά Γ.Ο.Χ. Κύπρου, χώρες υπό τη διαποίμανση της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Διασποράς) με την παρουσία αρκετών πιστών. Ευχόμαστε χρόνια πολλά και ευλογημένα με θεία φώτιση για όλο τον κόσμο και να εορταστούν πάλι τα Άγια Θεοφάνεια με την παλαιά λαμπρότητα, που αρμόζει στην Δεσποτική εορτή.


ΛΙΜΕΝΑΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Ο κεντρικός εορτασμός των Θεοφανείων έλαβε χώρα στο λιμάνι της Ελευσίνας υπό του οικείου Μητροπολίτη Σεβ/του Αττικής και Μεγαρίδος κ. Κοσμά μετά των Παν/των Ιερομονάχων π. Αυγουστίνου Βρακάτου και π. Χρυσοστόμου Βαλτά και του Ιεροδιακόνου π. Αθανασίου. Παρέστησαν οι Δημοτικές, Λιμενικές και Αστυνομικές Αρχές Μάνδρας και Ελευσίνας ως και αντιπροσωπεία της Ιεράς Μονής Οσίων Αγιορειτών Πατέρων Οινόης Αττικής. Δύο νέοι άνδρες έπεσαν στα παγωμένα νερά και έπιασαν τον Τίμιο Σταυρό ως ευλογία.











ΠΟΤΑΜΟΣ ΠΗΝΕΙΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ιερούργησε ο οικείος Μητροπολίτης ως έξαρχος Θεσσαλίας, Σεβ/τος Φθιώτιδος κ. Ιγνάτιος στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λάρισας. Ακολούθως ο πιστός λαός μετέβη εν πομπή στην πεζογέφυρα της Λάρισας κάτωθεν του Ιερού Ναού Αγίου Αχιλείου, πολιούχου της πόλεως.



ΣΤΟ ΠΕΤΑΛΙΔΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Ιερούργησε ο οικείος Μητροπολίτης Σεβ/τος Μεσσηνίας κ. Ιάκωβος βοηθούμενος υπό του Ιεροδιακόνου π. Χριστοφόρου στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Πεταλιδίου. Ακολούθως τελέστηκε ο Αγιασμός των υδάτων στην παρακείμενη στη Μονή παραλία. Ο Σεβ/τος κ. Ιάκωβος κήρυξε καταλλήλως τον θείο λόγο και οι "Φίλοι της Μονής Παναγουλάκη" αναμετάδωσαν τις ιεροπραξίες μέσω της ιστοσελίδας τους.





ΣΤΑ ΚΑΠΠΑΡΙΑΝΑ ΜΟΙΡΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

Ιερούργησε ο πολίος αλλά ακάματος Ιερεύς της Μεγαλονήσου Αιδ/τος π. Ζαχαρίας Τσικρικάκης στον Ιερό Ναό Αγίου Μάρκου Ευγενικού Μοιρών. Λόγω βροχόπτωσης δεν κατέστη δυνατόν να γίνει η τελετή του Αγιασμού των υδάτων στην λίμνη Ζαρού.


ΣΤΗΝ ΟΒΡΥΑ ΠΑΤΡΩΝ

Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Πάτρας υπό  του Παν/του Ιερομονάχου π. Αθανασίου Κιτσαντά και ακολούθως αγωνιστές πιστοί της ενορίας μετέβησαν μετά του Ιερέως για την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού και την ρίψη του Τιμίου Σταυρού σε παρακείμενη παραλία.



ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΘΗΒΩΝ

Ιερούργησε ο Παν/τος Ιερομόναχος π. Βησσαρίων Βάλλιος στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίων Ταξιαρχών. Ακολούθως, με αρκετούς πιστούς εκ διαφόρων ενοριών της Μητροπόλεως και αντιπροσωπεία της Ιεράς Αγίου Γεωργίου Μελισσοχωρίου υπό την Γερόντισσα Ευφροσύνη, ο λειτουργός μετέβη στον ποταμό Μόρνο για τον αγιασμό των υδάτων.