2021/09/10

ΙΕΡΑΤΙΚΟΝ ΠΕΝΘΟΣ

ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΠΟΛΥΣΕΒΑΣΤΟΣ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ ΧΑΝΤΩΝΑΣ


Ο αείμνηστος Ιερομόναχος π. Θεοφύλακτος Χαντωνάς, ο ζηλωτής Ιερέας της Γνησίας Ορθοδοξίας, παρέδωσε το πνεύμα του εις χείρας Θεού ζώντος την Τετάρτη 26 Αυγούστου τ.ε. (Εκκλ. Ημ.) κατόπιν μακρόχρονης ασθενείας την οποία υπέμεινε αγογγύστως. Γεννήθηκε το 1942 τη Σιάτιστα Κοζάνης από ευσεβείς γονείς και δούλεψε σκληρά ήδη από τα παιδικά του χρόνια για να βοηθήσει τη φτωχή, πολύτεκνη οικογένεια του. Γεύτηκε τον έγγαμο βίο αλλά η αγάπη του για τη Μοναδική Πολιτεία τον οδήγησε, μαζί με τη σύζυγο του, σε πολύ νεαρή ηλικία να ακολουθήσουν τον μοναχικό βίο. Ο ίδιος εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Κουβαρά Αττικής, όπου και μόναζε ο κατά σάρκα αδελφός του μοναχός Καλλίνικος.


Υπήρξε πολύτιμος συνεργάτης του αοιδίμου Μητροπολίτη Κοζάνης κυρού Τίτου (+2002) ο οποίος τον προχείρισε κατ΄ευδοκίαν Θεού στο υψηλό λειτούργημα της Ιερωσύνης το 1975. Ως Ιερομόναχος, έως έσχατης του αναπνοής, υπηρέτησε το ποίμνιό του με υπερβάλλοντα ζήλο θέττοντας εαυτόν υπέρ του ποιμνίου με μόνο του μέλημα τη σωτηρία των λογικών προβάτων με θυσίες, καθημερινές λειτουργίες και μνημονεύσεις πάντων, σε καθημερινή βαση, ακόμη και σε αδυναμία και ασθενεια τελούσε τη Θεία λειτουργία και τα ιερατικά του καθήκοντα υποβασταζομενος. Πράος και ταπεινός και κοσμούμενος με πολλές αρετές εξελέγη αρκετές φορές υπό της Ιεράς Συνόδου ως Επίσκοπος αλλά ο ίδιος από ταπείνωση αρνήθηκε, αναλογιζόμενος το βάρος της Αρχιερωσύνης και το Ποίμνιο του.


Παρά τους σωματικούς πόνους, "όργωνε" τη Δυτική Ελλάδα και αλλού, προσφέροντας τα πάντα τοις πάσι, όπου απεστέλετο ανά την Ελλάδα. Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός σαν γνήσιος Πατέρας από τις Ενορίες Κοζάνης, Καστοριάς, Άνω Κώμης και από τα εκατοντάδες πνευματικά του παιδιά. Ομολογητής φλογερός της Ορθοδόξου πίστεως, έτρεχε άοκνα για να κερδίσει ψυχές παντού! Είχε ταπείνωση μικρού παιδιού, βάζοντας τον εαυτό του πιο κάτω από μικρούς και μεγάλους. Μετά από παράλυση των κάτω άκρων, επιθυμούσε διακαώς να σηκωθεί όρθιος με κάθε τρόπο για να δώσει στον αγώνα ακόμη περισσότερα, πάντα αρωγός στις ανάγκες και τα προβλήματα της Εκκλησίας!


Ο Κύριος Θέλησε να τον ξεκουράσει εν σκηναίς δικαίων τα ξημερώματα Τετάρτης 26 Αυγούστου με νοερά προσευχή μέχρι την εσχάτη ώρα, αφού φρόντισε τα πνευματικά του τέκνα μέχρι και την Κοίμηση Της Παναγίας μας, εξομολογωντας κλινήρης. Υπήρξε και εκδότης του περιοδικού "Κρήνη Χαρίτων", τα τεύχη του οποίου είναι πρόθεση της ιστοσελίδας να αναρτηθούν ως μνημόσυνο αυτού. Πριν παραδώσει το πνεύμα του, ύψωσε τα χέρια του προσευχόμενος και ευλόγησε τα πνευματικά του τέκνα. Ηταν 80 ετών αλλά εργάστηκε όσο άλλοι θα ήθελαν πολλές ζωές! 


Η νεκρώσιμη ακολουθία τελέστηκε την Πέμπτη 27 Αυγούστου (Ε.Η.) στην πρόσφατα εγκαινιασμένη Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και Παναγίας Πορταΐτισσας στη Μεσσιανή Κοζάνης της οποίας υπήρξε κτίτορας. Παρέστησαν ο Σεβ/τος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Ιγνάτιος (Τοποτηρητής Κοζάνης) και ο Σεβ/τος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Ιάκωβος μετά των Ιερομονάχων π. Αθανασίου Κιτσαντά, π. Αυγουστίνου Βρακάτου, των Ιερομονάχων (εκ της Ιεράς Μονής Αγιορειτών Πατέρων Οινόης του Αγίου Πρωθιεράρχου μας κ. Χρυσοστόμου) π. Βησσαρίωνος Βάλλιου και π. Χρυσοστόμου Βαλτά και του Ιεροδιακάνου π. Χριστοφόρου. Το απορφανισθέν ποίμνιο με δάκρυα στα μάτια και θλίψη για τον σωματικό χωρισμό αποχαιρέτησε το πνευματικό του πατέρα, ευχόμενοι την ανάπαυση του μακαριστού Πνευματικού και την κοινήν ένδοξον Άνάστασιν!

Αιωνία σου η μνήμη αξιομακάριστε, αγωνιστά πάτερ Θεοφύλακτε!