2021/07/03

ΕΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΕΙΣ

Την 11η Ιουνίου που η Εκκλησία μας τιμά την ιερά εικόνα της Παναγίας το "Άξιον Εστίν" εόρτασε για πρώτη φορά ο νεόδμητος Ιερός Ναός της Θεοτόκου στην Βερδικούσσια Λάρισας. Ο εν λόγω Ναός μετά του Ησυχαστηρίου ιδρύθηκε από τον Παν/το Ιερομόναχο π. Αυγουστίνο Βρακάτο. Για την πανήγυρη προσήλθε ο Παν/τος Ιερομόναχος π. Αθανάσιος ο οποίος κήρυξε καταλλήλως το θείο Λόγο και ευχήθηκε για την πνευματική προόδο του νέου Ησυχαστηρίου. Παρέστησαν αρκετοί ευλαβοί πιστοί παρά το δυσπρόσιτο της περιοχής.


Την ίδια μέρα πανηγύρισε ο φερώνυμος ενοριακός Ιερός Ναός των Γ.Ο.Χ. Τυμπακίου Κρήτης. Προς την εορτή προσήλθε ο Σεβ/τος Τοποτηρητής Κρήτης, Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Ιάκωβος ο οποίος χοροστάτησε βοηθούμενος υπό του Αιδεσιμωτάτου Ιερέως π. Ζαχαρία Τσισκρικάκη.


Την ίδια ημέρα εόρτασε το Ιερό Ησυχαστήριο στην Ασσίνη Μεσσηνίας που τιμάται στην εορτή της θαυματουργής Θεομητορικής εικόνας. Ιερούργησε ο Σεβ/τος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Ιγνάτιος.


Την Κυριακή των Αγίων Πάντων πανηγύρισε η φερώνυμη Ιερά Μονή στην Κορφή Λεμεσού. Χοροστάτησε ο Έξαρχος δια την Εκκλησία Γ.Ο.Χ. Κύπρου μετά του Γέροντος της Ανδρώας Μονής, Παν/του Ιερομονάχου π. Θεοδοσίου Στυλιανού προς χαρά του ορθοδόξου πληρώματος της Κυπριακής Εκκλησίας. Ακολουθούν φωτογραφίες και κείμενο από πρόσφατο δημοσίευμα για την Ιερά Μονή.






Κοντά στο νέο χωριό της Κορφής, έχει ιδρυθεί τα τελευταία χρόνια ένα μικρό και ταπεινό μοναστήρι από παλαιοημερολογίτες μοναχούς. Το μοναστήρι, που είναι αφιερωμένο στους Άγιους Πάντες, είναι το δεύτερο της Εκκλησίας με το παλαιό ημερολόγιο  (υπό τον π. Θεοδόσιο) που λειτουργεί στην Κύπρο. Το μικρό Ιερό και οι βοηθητικοί χώροι χτίστηκαν σχεδόν αποκλειστικά από τα χέρια των μοναχών, οι οποίοι συνεχίζουν να το λειτουργούν χωρίς ρεύμα και άλλες σύγχρονες ανέσεις. Το μοναστήρι επιβιώνει λιτά, με λίγες δωρεές από πιστούς. Ο μικρός κήπος και το κοτέτσι παραπέμπουν στον απλό τρόπο ζωής στην ύπαιθρο μέχρι και πριν μερικές δεκαετίες. Στην απομονωμένη τοποθεσία του μοναστηριού οδηγεί ο δρόμος που βρίσκεται απέναντι από την νέα εκκλησία της Κορφής, πάνω στον κύριο δρόμο. (https://allaboutlimassol.com/monastiri-agion-panton-korfi)