2018/05/16

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ Γ.Ο.Χ. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ/ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ κ.κ. ΙΑΚΩΒΟΥ

Με μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε, κατά την παρελθούσα Κυριακή του θαύματος του αναστάντος Κυρίου στον τυφλό, η μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ιακώβου (του Ζεβεδαίου) στην Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Καλαμάτας. Την ίδια ημέρα άγει τα ονομαστήρια του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Ιάκωβος. Της πανηγυρικής Θεία Λειτουργίας προεξήρχε ο εορτάζων Ιεράρχης συμπαραστατούμενος υπό του Σεβ/του Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Ιγνατίου βοηθούμενοι υπό του Παν/του Ιερομονάχου π. Βησσαρίωνος Βάλλιου και των Πατέρων της Ιεράς Μονής Ευαγγελίστριας (Σκήτης Παναγουλάκη) Καλαματας, Παν/του Ιερομονάχου π. Αθανασίου και Ιεροδιακόνου π. Χριστοφόρου. Προσήλθε πλήθος πιστών από όλη την Πελοπόννησο για να ευχηθούν στον εορτάζοντα Ποιμενάρχη τους.






ΙΕΡΟΝ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟΝ ΑΓΙΑΣ ΞΕΝΙΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ


Την 3η Μαΐου εόρτασε το παρεκκλήσιο της Ιεράς γυναικεία Μονής Τιμίου Σταυρού Καλαμάτας επ' ονόματι της αγίας Μεγαλομάρτυρος Ξενίας στην Καλαμάτα. Της εόρτιας Θείας Λειτουργίας χοροστάτησε ο Σεβ/τος Μεσσηνίας κ. Ιάκωβος μετά των προαναφερθέντων Πατέρων στα ονομαστήρια του.





ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΑΓΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΞΕΝΙΑΣ: 

Η Αγία Ξενία γεννήθηκε στην Καλαμάτα της Πελοποννήσου το 291 μ.Χ. Οι γονείς της ονομάζονταν Νικόλαος και Δέσποινα, ήταν ευσεβείς χριστιανοί και κατάγονταν από τα ανατολικά μέρη της Ιταλίας. Εξ αιτίας όμως των συνεχών και σκληρών διωγμών κατά των Χριστιανών στα χρόνια εκείνα, κατέφυγαν στην Καλαμάτα και εγκαταστάθηκαν σε κάποιο αγρόκτημα, έξω από την πόλη, διότι ο πατέρας της ήταν γεωργός. 

Από μικρή η Ξενία στόλιζε την ψυχή της με νηστείες, εγκράτεια, σιωπή, τακτική προσευχή, σεμνότητα ομιλίας, δάκρυα και αγρυπνίες. Επίσης βοηθούσε με όλη της τη δύναμη τους φτωχούς, τις χήρες και τα ορφανά. 

Ο έπαρχος της Καλαμάτας Δομετιανός, όταν κάποτε τη συνάντησε τυχαία, θαμπώθηκε από την ομορφιά της και θέλησε να την κάνει γυναίκα του. Αλλά η Ξενία αρνήθηκε σθεναρά ν' αλλάξει την πίστη της και να γίνει γυναίκα ειδωλολάτρη άρχοντα. Τότε ο Δομετιανός τη βασάνισε με τον πιο φρικτό τρόπο, και όταν είδε ότι δεν μπορούσε να αλλάξει το φρόνημα της, τελικά την αποκεφάλισε στις 3 Μαΐου του έτους 318 μ.Χ. 

Μετά τον θάνατο της η Αγία - με τη χάρη του Θεού - επετέλεσε πολλά θαύματα.