2018/02/14

Омология церковный союз- ΠΡΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ


ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΙΣΤΕΩΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ
ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

Исповедание веры Омология,
принятое Архиерейским Собором Русской Православной Церкви Заграницей


Ο Μητροπολίτης Κισινάου και Μολδαβίας κ. Αδριανός επικεφαλής των Επισκόπων  Μογκιλέβ και Λευκορωσίας κ. Ονουφρίου και Τσερκάσκ και Μαλορωσίας (Ουκρανίας) κ. Νικολαου καθώς και Γνησίων Ορθοδόξων στην Ρωσία.

Την Μεγάλη Εβδομάδα του παρελθόντος έτους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κισινάου και πάσης Μολδαβίας κ. Αδριανός της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Διασποράς επεδίωξε επικοινωνία με την Γνήσια Ορθόδοξο Εκκλησία της Ελλάδος και την Ιερά Σύνοδο αυτής υπό την προεδρία του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Χρυσοστόμου με σκοπό την ένωση και την αποκατάσταση της Ιεραρχίας, του Κλήρου και του Ποιμνίου του Σεβ/του κ. Ανδριανού. Διακαής πόθος των αδελφών μας σε Μολδαβία, Λευκορωσία, Ουκρανία και Ρωσία ήταν η αποκατάσταση της ενώσεως και εκκλησιαστικής κοινωνίας του 1971, όταν η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία της Διασποράς υπό τον Μακαριστό Πρωθιεράρχη Φιλάρετο και η Εκκλησία των Γ.Ο.Χ. Ελλάδος υπό τον Μητροπολίτη Πατρών Ανδρέα ενώθηκαν κατόπιν αποδοχής των Ρώσων Ιεραρχών Έκθεσης Ομολογίας της Ελληνικής Εξαρχίας της Ιεράς Συνόδου με τίτλο "Ἐκκλησία  δεχθεῖσα  τὸ  Γρηγοριανὸν  (Παπικὸν) Ἡμερολόγιον κατέστη σχισματικὴ καὶ τὰ μυστήριά της, ὡς ἐκ  τούτου, στεροῦνται τῆς Θείας Χάριτος". Κατόπιν η Ιερά Σύνοδος  των Ρώσων αναγνώρισε τις Χειροτονίες υπό μόνου του Αγίου Ματθαίου του (τότε) Επισκόπου Βρεσθένης και (μετέπειτα) Αρχιεπισκόπου Αθηνών ως Κανονικές και Έγκυρες (λόγω αδήριτης εκκλησιαστικής ανάγκης) και έδωσε την ευλογία της. Περισσότερα ιστορικά στοιχεία θα δημοσιευτούν σύντομα προς ενθύμηση των μεγαλύτερων και γνώση των νεώτερων.

Επί ένα σχεδόν έτος η Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε διακριτικά για το ζήτημα, συνάντησε εκπροσώπους της Ρωσικής Διασποράς και πρόσφατα αποφάσισε την αποδοχή των αιτούντων Ιεραρχών κατόπιν απαιτήσεων Ιεροκανονικής φύσεως και εκκλησιαστικής Τάξης, τις οποίες οι Αρχιερείς της Ρωσικής Διασποράς αποδέχθηκαν. Οι εν λόγω Αρχιερείς: Μογκιλέβ κ. Ονούφριος στην Λευκορωσία και Τσερκάσκ κ. Νικόλαος στην Ουκρανία υπό την προεδρία του Σεβ/του Κισινάου και πάσης Μολδαβίας κ. Αδριανού προέρχονται από την Σύνοδο του Πρωθιεράρχη της Ρωσικής Διασποράς Βιταλίου, ο οποίος ανέλαβε τον αγώνα των Ρώσων παραδοσιακών Χριστιανών που δεν δέχθηκαν την προδοσία των ομόδοξων τους με την ένωση της Ρωσικής Συνόδου της Διασποράς του Μητροπολίτη Λαύρου με το Οικουμενιστικό και Σεργιανιστικό Πατριαρχείο Μόσχας.

Κατωτέρω δημοσιεύουμε, σε πρώτη φάση, την Ομολογία Πίστεως την οποία προσκόμισαν αυτοβούλως στην Ιερά Σύνοδο οι Αρχιερείς της Ρωσικής Διασποράς κατά την αίτηση τους για εκκλησιαστική κοινωνία και πνευματική αποκατάσταση, μεταφρασμένη στην ελληνική γλώσσα και στο ρωσικό πρωτότυπο. 

Την Πέμπτη, 2/15 Φεβρουαρίου (2018) θα πραγματοποιηθεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών η χειροθεσία του Σεβ/του Μητροπολίτη Κισινάου κ. Αδριανού υπό της Ιεράς Συνόδου ώστε να ενεργήσει τα δέοντα και για τους αδελφούς μας στην χώρα του και στις άλλες χώρες.










Το εσωτερικό του Ναού της Ιεράς Μονή Τιμίου Σταυρού στο Στουκάν της Μολδαβίας και μακέτα του σχεδιαζόμενου νέου Καθολικού.
 Η Μονή αποτελεί έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Κισινάου και Συνοδικό κέντρο.