2017/05/27

MNHMH ΑΓΙΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΤΟΥ ΟΜΟΛΟΓΗΤΗ


Mε μεγάλη κατάνυξη και με την συμμετοχή πυκνού εκκλησιάσματος από διάφορα μέρη της Ελλάδας, τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Ματθαίου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών του Ομολογητή και Μυροβλύτη στην Ιερά Μόνη Οσίας Παρασκευής Μύτικα Χαλκίδας. Η ημέρα αυτή για την αδελφότητα, που τυγχάνουν πνευματικά τέκνα, τιμάται ως δεύτερη πανήγυρη της Μονής. 

Το πρωί τελέστηκε η εόρτια Ακολουθία του Όρθρου, μέσα και στην χαρμόσυνη ατμόσφαιρα του συνεχιζόμενου εορτασμού της Αγίας Αναλήψεως του Κυρίου και ακολούθησε η Θεία Λειτουργία με συλλειτουργία των Ιερομονάχων π. Βησσαρίωνος και π. Χρυσοστόμου, Αδελφών της Ιερά Μονής Οσίων Αγιορειτών Πατέρων Βιλλίων Οινόης. 



Έψαλλε ο βυζαντινός χορός των μοναζουσών κατανυκτικά ενώ ο πατήρ Χρυσόστομος, κατά την ώρα του Κοινωνικού, κήρυξε τον Θείο Λόγο αναφερθείς στο βίο και κυρίως στους ομολογιακούς αγώνες του θαυματουργού Ιεράρχη. Μετά την απόλυση μίλησε για λίγο και ο πατήρ Βησσαρίων τονίζοντας την παρακαταθήκη την οποία παραλαμβάνουμε πάντα τα μέλη της Εκκλησίας, από Επισκόπου έως και κάθε πιστού, και την ανάγκη να την συνεχίσουμε ανόθευτη προς σωτηρία ψυχών. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους ομολογιακούς αγώνες της εξόριστης Αδελφότητας της Μονής, η οποία στερήθηκε και το νερό αφού διακόπηκε η υδροδότηση των Μοναχών ώστε να εξαναγκαστούν να εγκαταλείψουν το Μοναστήρι. αφού δεν μπορούσαν ούτε να μαγειρεύουν, από την συμμορία της εικονομάχου "μοναχής" Συγκλητικής Τσακίρογλού και των περί αυτήν... Τονίζοντας την ανάγκη συνέχισης της μαρτυρικής ομολογίας με ταπείνωση.

Ακολούθησε η λιτανεία πέριξ της Μονής των Ιερών Λειψάνων και ιδιαιτέρως της αγίας Κάρας του Αρχιεπισκόπου Ματθαίου, την οποία ως ιερό θησαυρό κατέχει η Μονή και της ιεράς εικόνας του εορταζόμενου αγίου. Οι πιστοί είχαν την ευλογία να προσκυνήσουν τα ιερά αυτά σεβάσματα κατά την διάρκεια της Λειτουργίας ενώ, κατά το "Πάσα πνοή", οι ιερείς έχρισαν δι' αγίου ελαίου τους εκκλησιαζομένους, ευλογούντες αυτούς και με ωμοφόριο του αγίου Ιεράρχου.

Τέλος έγινε η διανομή του αντίδωρου και προσφέρθηκε φιλοξενία στους προσκυνητές της Μονής από την Αδελφότητα της Οσιοτάτης Γερόντισσας Βενερίας.