2011/07/13

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ- CHURCH'SEVENTS

ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΑΡΧΙΕΡΕΩΣ

Την 30η Απριλίου, μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ιακώβου του Ζεβεδαίου, εόρτασε τα σεπτά ονομαστήρια ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Ιάκωβος. Στην εόρτιο Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο εορτάζων Ιεράρχης συμπαραστατούμενος υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Φθιώτιδος και κατωτέρων κληρικών στην ιστορική έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως, την Ιερά Σκήτη Παναγουλάκη.

ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΗΣ & ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ

ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙΟΥ ΘΗΒΑΣ

Την 2α Απριλίου, κατά τη διάρκεια Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας και Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου (Πνευματικός του Μοναστηρίου) προέβη στην Χειροθεσία και Ενθρόνιση της νέας Καθηγουμένης της Ιεράς γυναικείας κοινοβιακής Μονής, Οσιωτάτης Γεροντίσσης Ευφροσύνης Μοναχής σε διαδοχή της μακαριστής κτιτόρισσας Καθηγουμένης Γερασιμίας. Ακολούθησαν η προσφώνηση του Αγίου Θηβών μεστή πνευματικών νουθεσιών και ο ενθρονιστήριος λόγος της νέας Καθηγουμένης Ευφροσύνης και προσφώνηση εκ μέρους της αδελφότητας της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου.

Την 23ην του αυτού μηνός μεγαλοπρεπώς και μοναστηριακή κατάνυξη εόρτασε η Ιερά Μονή που τιμάται επ’ ονόματι του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.

ΕΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΕΙΣ

Από τις εορτές των Ιερών Ναών του διαρρεύσαντος διαστήματος Μαρτίου- Απριλίου (βλ. τεύχος 45 «Θ.Β.»)δημοσιεύουμε μερικές εξ’ αυτών.

Η μεγάλη Θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου τιμήθηκε δεόντως στους πλείστους εορτάζοντες ενοριακούς και μοναστηριακούς Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας. Στην ενορία της Άνω Πεύκης Αθηνών προεξήρχε ο Πανιερώτατος Τοποτηρητής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Χρυσόστομος.

Την ίδια κοσμοχαρμόσυνη ημέρα για ολόκληρη την ανθρωπότητα πανηγύρισε και ο Ιερός Ναός Ευαγγελίστριας Μεγάρων.

Την Τρίτη της Διακαινησίμου, μέσα στην λαμπρότητα της Αναστάσεως, τελέστηκε η αναστάσιμη Ακολουθία στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου Τυρνάβου Λάρισας.

Επίκεντρο στην Μακεδονία, κι εφέτος, υπήρξε ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Αγκαθιάς Βεροίας κατά τον λαμπρό εορτασμό της μνήμη του λαοφιλούς Μεγαλομάρτυρος. Στην Αρχιερατική πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μεσσηνίας κ. Ιάκωβος.

Την ίδια ημέρα εόρτασε ο ιστορικός Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου στα Λεύκτρα Θήβας.

Με σεμνότητα εόρτασε και ο Ιερός Ναός του Τροπαιοφόρου Αγίου στην Ευξεινούπολη Αλμυρού Μαγνησίας.