2024/07/07

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ


ΑΠΑΝΘΙΣΜΑ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΩΝ ΕΥΧΩΝ

Από τόν πρόλογο του βιβλίου που εξέδωσε το Ιερόν Ησυχαστήριον Αγίων Αρχαγγέλων στα Κατουνακία, Τ.Κ. 63087  Δάφνη Αγίου Όρους. Το βιβλίο διανέμηθηκε ευλογίας χάριν στους προσελθόντας πιστούς κατά την φετινή πανήγυρη της ανδρώας Ιεράς Μονής Οσίων Αγιορειτών Πατέρων στην Οινόη Αττικής:

"Η προσευχή είναι ιερά συνομιλία του ανθρώπου είναι ιερά συνομιλία του ανθρώπου μετά του Θεού. Είναι η εκδήλωση της αγάπης και της ευγνωμοσύνης ημών προς Αυτόν. Η προσευχή όχι μόνο ανυψώνει τον άνθρωπο προς τον Πλάστην, αλλά και την ψυχήν αυτού καθαρίζει από πάσης αμαρτίας". Με αυτά τα λόγια οι Άγιοι Πατέρες φανερώνουν το μεγαλείο και την αξία της προσευχής, ο ανθρώπινος πηλός συνομιλεί με τον Ακατάληπτον και Υπερούσιον Δημιουργό του παντός. Στις σελίδες αυτού, του βιβλίου, υπάρχουν, ευχές κατανυκτικές επωνύμων Αγίων και ανωνύμων, προς την Παναγία Τριάδα,  τον φιλάνθρωπο Θεόν και Πατέρα, τον Κύριον υμών Ιησούν Χριστόν, το Πανάγιον Πνέυμα και την Υπεραγία Θεοτόκο. Το "Απάνθισμα Κατανυκτικών Ευχών"επιμελώς διόρθωσε ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης και εκδόθηκε πρώτη φορά το 1779 από τον παναγιώτατο Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κυρό Νεόφυτο. Η δευτέρα έκδοσις έγινε το έτος 1864 στην Αθήνα από τους αδελφούς Κωνσταντίνο και Αγαθοκλή Ιγγλέζη.

Θερμές ευχαριστίες σε όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίησιν της παρούσας εκδόσεως.
Ευχόμαστε όπως το παρόν απάνθισμα να γίνει βοηθός προς πραγματοποίησιν αυτής της ιεράς συνομιλίας, με σκοπό να ανοιχθεί η θύρα του θείου ελέους, και να κερδίσουμε την Βασιλεία των Ουρανών. Αμήν. Γένοιτο.

ΙΕΡΟΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΝ ΑΓΙΩΝ ΑΡΧΑΓΓΕΛΩΝ ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΑ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ