2024/07/08

Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΩΝ ΟΣΙΩΝ ΑΓΙΟΡΕΙΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ 2024

 

ΟΣΙΩΝ ΑΓΙΟΡΕΙΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΝΟΗ ΑΤΤΙΚΗΣ


Με αγιορείτικη κατάνυξη και ευλάβεια τιμήθηκε η μνήμη των εν Άθω Οσίων Ασκητών και Πατέρων στην φερώνυμη ανδρώα Ιερά Μονή στην Οινόη Αττικής, η οποία τυγχάνει πνευματικό προπύργιο και φυτώριο της Γνησίας Ορθοδοξίας.  Το Σάββατο τελέστηκε ο μικρός εσπερινός και προσφέρθηκε τράπεζα στις δεκάδες των προσκυνητών που προσήλθαν. Περί τις 10:30 μ.μ. ξεκίνησε η ιερά αγρυπνία η οποία περατώθηκε περί τις 10:30 της επομένης. Εφέτος εξέλιπαν κατά τον θείο Παύλο οι "κίνδυνοι ἐν ψευδαδέλφοις" (πρβλ. Β' Κορινθ. 11, 26), που προσέρχονταν  "κατασκοπῆσαι τὴν ἐλευθερίαν ἡμῶν ἣν ἔχομεν ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ, ἵνα ἡμᾶς καταδουλώσωνται·" (Γαλάτ. Β,4). 

Χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αττικής & Μεγαρίδος κ.κ. Κοσμάς βοηθούμενος υπό των Παν/των Ιερομονάχων π. Ευθυμίου Κωτούλα (τελών χρέη Καθηγουμένου της Μονής). π. Δαμασκηνού Κοραή της αδελφής Εκκλησίας Γ.Ο.Χ. Κύπρου και του π. Αθανασίου Δημουλά, αδελφού της Μονής. Τα Αναλόγια πλαισίωναν χοροί Πατέρων της Μονής και καλλίφωνων ιεροψαλτών από διάφορες ενορίες της πατρίδας μας. Τον Θείο λόγο κήρυξε καταλλήλως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αττικής και Μεγαρίδος κ.κ. Κοσμάς και παρατίθεται σε ηχητική καταγραφή. Ο Σεβ/τος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς ευχαρίστησε φανερά συγκινημένος τους προσελθόντας προσκυνητάς, για την έμπρακτη συμπαράσταση στην Αδελφότητα. Η παρουσία των ορθοδόξων πιστών από όλη την Ελλάδα ήταν μια απάντηση στο αποτυχημένο αντιεκκλησιαστικό κίνημα των Αποκρεών υπό φατριαστών κληρικών και ελάχιστων γενίτσαρων, ζηλωτών της μίτρας και υποτελών φιλάργυρων ρασοφόρων. Κατέπεσαν οι αισχρές συκοφαντίες και ο πόλεμος λάσπης και άπειρων ψεμμάτων κατά της Αδελφότητας της Ιεράς Μονής, των Κληρικών και του Σεβ/του Αττικής κ. Κοσμά από αυτούς που επιβουλεύτηκαν το πνευματικό έργο και την κληρονομία του Αγιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών κυρού Χρυσοστόμου (+2023).

Ακολούθησε τράπεζα επίγειων αγαθών, που με αγάπη και φροντίδα παράθεσε η Αδελφότητα των Μοναχών ενώ γινόταν αναγνωσή βίων Αθωνιτών ώστε να συνδυάζεται η πνευματική τροφή με την υλική. Κατά την αποχώρηση από την τράπεζα, προσφέρθηκε δωρεάν πνευματικό βιβλιό που εκδόθηκε από Ζηλωτικό Κελλί του Αγίου Όρους. Οι πιστοί, προερχόμενοι από διάφορες περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας επέστρεψαν στα ίδια δοξάζοντες τον Τριαδικό Θεό και τους Αγίους Του εν τω Αγιωνύμω όρει του Άθω