2017/06/18

ΚΥΡΙΑΚΗ ΟΣΙΩΝ ΑΓΙΟΡΕΙΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ


Με αγιορείτικη κατάνυξη και ευλάβεια τιμήθηκε η μνήμη των εν Άθω Οσίων Ασκητών και Πατέρων στην φερώνυμη ανδρώα Ιερά Μονή στο Πάνακτο Βοιωτίας (στα όρια του νομού Αττικής), η οποία τυγχάνει πνευματικό προπύργιο και φυτώριο της γνησίας Ορθοδοξίας καθώς η ευάριθμη Αδελφότητα της Μονής- κυρίως νέων στην ηλικία μοναχών- έχει αναδείξει αρκετούς κληρικούς. 

Το Σάββατο τελέστηκε ο μικρός εσπερινός και προσφέρθηκε τράπεζα στις δεκάδες των προσκυνητών που προσήλθαν. Περί της 10 μ.μ. ξεκίνησε η ιερά αγρυπνία η οποία περατώθηκε το μεσημέρι της επόμενη (συνολικά 14 ώρες). 

Η παρουσία απάντων των Αγίων Αρχιερέων της Ιεράς ημών Συνόδου λάμπρυνε ακόμη περισσότερο την πανήγυρη. Προεξήρχε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτη Θηβών και Γέρων της Μονής κ.κ. Χρυσόστομος μετά των Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων Φθιώτιδος κ.κ. Ιγνάτιος (στο πρώτο μέρος της πολύωρης αγρυπνίας), Μεσσηνίας κ.κ. Ιάκωβος και Αττικής κ.κ. Κοσμάς μετά Κληρικών Πατέρων της Μονής.
Τα Αναλόγια πλαισίωναν χοροί Πατέρων της Μονής βοηθούμενοι από καλλίφωνους λαϊκούς ψάλτες και τον καλλίφωνο Πανοσιολογιότατο Ιερομόναχο π. Αυγουστίνο Βρακάτο.
Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αττικής και Μεγαρίδος κ. Κοσμάς ενώ και ο Γέρων της Μονής, Πανιερώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Χρυσόστομος ομίλησε δια ολίγων στο πυκνό εκκλησίασμα, τονίζοντας την προσφορά των Οσίων Πατέρων του Άθω, την αντίσταση τους στις αιρέσεις και στις πλάνες που ταλάνισαν την Εκκλησία του Χριστού, σε αντίθεση με τους σημερινές πεπτωκότες οικουμενιστές που δουλικά υποκύπτουν στην επέλαση της Παναίρεσης. Τέλος, κάλεσε σε πνευματική επαγρύπνηση τους Ορθοδόξους πιστούς και στην καλλιέργεια της αγάπης και των χριστιανικών αρετών, υπενθυμίζοντας ότι ο μοναδικός προορισμός του "εν εξορία" Χριστιανού είναι η ένωση- στην παρούσα και την μέλλουσα Ζωή- με τον Χριστό.
Ακολούθησε πλούσια τράπεζα επίγειων αγαθών, τα οποία με αγάπη και φροντίδα παράθεσε η Αδελφότηταν των Μοναχών ενώ γινόταν η ανάγνωση πατερικών κειμένων ώστε να συνδυάζεται η πνευματική τροφή με την υλική. Οι πιστοί, προερχόμενοι από διάφορες περιοχές επέστρεψαν στα ίδια πνευματικά ενισχυμένοι και δοξάζοντες τον Τριαδικό Θεό και τους Αγίους Του εν τω Αγιωνύμω όρει του Άθω.

ΒΙΝΤΕΟ: ΔΟΞΑΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΑΙΝΩΝ ΚΑΙ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ