2016/05/22

ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΕΝ ΒΟΥΝΑΙΝΟΙΣ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ

Στα Βούνενα Θεσσαλίας, στον Ιερό Ναό, στο τόπο του μαρτυρίου του Αγίου Νικολάου και των συν αυτώ δώδεκα νεομαρτύρων, όπου βρίσκεται και ο τάφος του Αγίου, τελέστηκε ιερά ολονύκτια αγρυπνία, ξημερώνοντας η μνήμη τους (9 Μαΐου Π.Η.). Την ακολουθία μετά της Θείας Λειτουργίας τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γ.Ο.Χ. Φθιώτιδος, κ.κ. Ιγνάτιος μετα του Πανοσιολογιοτάτου Ιερομονάχου πατρός Αυγουστίνου Βρακάτου. 

Οι Άβαροι (πιθανότατα Μουσουλμάνοι) συνέλαβαν και βασάνισαν τους Αγίους Νεομάρτυρες το 720 μ. Χ, τους οποίους είχαν δέσει σε δένδρα, από τα οποία αντλείτε το "αίμα" τους που αποτελεί πηγή αγιασμού και ιαμάτων. (Για την ιστορία, να προσθέσουμε πως ο Άγιος Νικόλαος έφερε το αξίωμα του Δούκα και ηγείτο των υπολοίπων δώδεκα.)


Και φέτος, όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα, αντλήθηκε το αίμα από τα δένδρα του μαρτυρίου των Αγίων. Παλαιότερα το θαυματουργό αίμα έσταζε από τα φύλλα, μετέπειτα το έπαιρναν από τις κουφάλες των δένδρων και πλέον αντλείται με καλαμάκι κάτω από το φλοιό τους. Όσο μειώνεται η πίστη μας, τόσο χάνουμε και τα θαύματα αγαπητοί χριστιανοί. 

Αναλύσεις που έχουν γίνει σε δείγμα από το αίμα αυτό, δείχνουν ότι πρόκειται για ανθρώπινο αίμα και έχει τη μυρωδιά αίματος χωρίς να πήζει. Ωστόσο, δε μπορεί να διαπιστωθεί η ομάδα στην οποία θα έπρεπε κανονικά να ανήκει. Γεγονός που κάνει τους επιστήμονες να σηκώνουν τα χέρια ψηλά. 

Το δέντρο όπου ήταν δεμένος ο Άγιος Νικόλαος και έβγαζε περισσότερο αίμα από τα υπόλοιπα, κόπηκε πρίν από χρόνια από τον τότε εφημέριο της ενορίας (της Σχισματικής Εκκλησίας του Νέου Ημερολογίου), πάνω στην απόγνωση του επειδή δεν έβγαινε το αίμα στη "γιορτή" με το νέο ημερολόγιο. Έπειτα έριξαν τσιμέντο και τοποθέτησαν προσκυνητάρι. Να σημειωθεί πώς πέθανε την ίδια μέρα στον ύπνο του. Και του χρόνου, με τη βοήθεια των Αγίων.

Μία σημαντική ημέρα για την τοπική Εκκλησία της Λαρίσης, ευρύτερα της Θεσσαλίας αλλά και της απανταχού Γνησίας Ορθοδόξου Εκκλησίας για τις δωρεές του Τριαδικού Θεού δια των Αγίων Του.

(Φωτογραφίες και κείμενο- ελαφρά διασκευασμένο- από το Facebook των Φίλων της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Κάστρου Κορώνης.)