2013/01/18

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ


ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗΣ ΔΙΒΡΗΣ ΛΑΜΙΑΣ

Δώδεκα (12) χιλιόμετρα βόρεια της Λαμίας βρίσκεται η Ιερά Μονή Αγίας Μαγδαληνής της Μυροφόρου, η οποία ιδρύθηκε το 1967 από τον μακαριστό Αρχιμανδρίτη π. Μηνά Βρεττό. Το τρισυπόστατο Καθολικό της Μονής, που κτίστηκε το 1984, είναι αφιερωμένο επίσης στην Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου και την Αγία Μαρίνα.
Ακόμη υπάρχουν δύο παρεκκλήσια. Το πρώτο κτίσθηκε σε περίοδο διωγμό και διασώθηκε εκ θαύματος από την κατεδάφιση (υπό του τότε Νεοημερολογίτη Επισκόπου). Το δεύτερο είναι αφιερωμένο στους Αγίους Μηνά, Άννα και Φεβρωνία.

Πριν την οικοδόμηση της Μονής οι περαστικοί χωρικοί έβλεπαν καίουσα κανδήλα τη νύχτα και άκουγαν ψαλμωδίες και κωδωνοκρουσίες. Όταν αναζήτησαν να δουν τι συμβαίνει στον χώρο, βρήκαν μόνο μια μικρή εικόνα της Αγίας Μαγδαληνής και κάποια ανθρώπινα οστά.

Στην Ακμή της η Μονή είχε 40 Μοναχές με πρώτη Καθηγουμένη την Μοναχή Φεβρωνία και μετέπειτα την Καθηγουμένη την Μοναχή Ειρήνη.

Θα ήταν όμως παράλειψη μας να μην αναφερθούμε στον Κτίτορα της Μονής αείμνηστο Γέροντα Μηνά. Ο Μακαριστός Γέρων γεννήθηκε το 1911 στο Μενίδι Αττικής υπό γονέων ευσεβών. Είχε σημαντική μόρφωση και εισήχθη στην Νομική Σχολή Αθηνών αλλά το 1930, σε ηλικία 19 ετών, διέκοψε τις σπουδές για να μονάσει στο Άγιο Όρος. Χειροτονήθηκε Διάκονος και Ιερεύς το 1936, Αρχιμανδρίτης και πνευματικός το 1937. Το 1943 ίδρυσε την τότε Ανδρώα Μονή της Αγίας Άννας στην Λυγαριά Λαμίας ως και την Ιερά Μονή Αγίας Μαγδαληνής. Πνευματικό τέκνο του μακαριστού Γέροντα υπήρξε ο αοίδιμος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κυρός Θεοδόσιος.

Ο Καθηγούμενος Μηνάς υπηρέτησε ποικιλοτρόπως την Εκκλησία, ως συνεργάτης του Αγίου Πατρός Ματθαίου και των διαδόχων αυτού, ως πνευματικός καθοδηγητής, ως λειτουργός και εφημέριος, ως πνευματικός πατήρ Μοναχών και Μοναζουσών, ως Ιεροκήρυξ κ.α. Την 12η Δεκεμβρίου 1988 εκδήμησε προς Κύριο και ετάφη στην Ιερά Μονή Αγίας Μαγδαληνής.

Ας έχουμε την ευχή του και Αιωνία αυτού η Μνήμη!