2012/02/19

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ Γ.Ο.Χ. ΚΥΠΡΟΥ ΠΑΤΡΩΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΝ


ΙΕΡΑ ΑΝΔΡΩΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΑΛΑΚΤΟΤΡΟΦΟΥΣΗΣ
ΚΑΚΟΡΑΤΖΙΑΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ



Η Αδελφότητα της μαρτυρικής Ιεράς Μονής Παναγίας Γαλακτοτροφούσης Κύπρου, το έτος 1955. Διακρίνονται εξ αριστερών οι Μοναχοί π. Μακάριος, π. Σάββας, ο Ιεροδιάκονος π. Αγάπιος (μετέπειτα Καθηγούμενος της Μονής), ο αείμνηστος Ηγούμενος Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος, καθώς και οι Μοναχοί π. Χρύσανθος, π. Ζωσιμάς και π. Γαλακτίων ( ο νυν Ιερομόναχος π. Γεννάδιος). Οι Μοναχοί π. Μακάριος και π. Ζωσιμάς εφονεύθησαν υπό των Τούρκων, τον Δεκέμβριο του 1963, μετά από εισβολή των εις την Μονήν.

Σημείωση: Τα παραπάνω δημοσιεύτηκαν στο 49ο τεύχος της «Θηβαϊκής Φωνής» (σελ. 38) σχετικά ,με την Ιερά Μονή Γαλακτοτροφούσης. Το 1963 Τούρκοι δολοφόνησαν τρείς Πατέρες της Μαρτυρικής ιστορικής Μονής. Η Ιερά Μονή Γαλακτοτροφούσης Λευκωσίας ήταν η πρώτη που ιδρύθηκε το 1948 υπό του τότε νεοχειροτονηθέντος αγίου Αρχιερέως Τριμυθούντος κυρού Σπυρίδωνος διά την Κυπριακή Εκκλησία υπό του ομολογητού Αγίου Πατρός Ματθαίου. Η Ιερά Μονή υπήρξε, και υπάρχει ως σήμερα, Κέντρο της Γνησίας ορθοδόξου Εκκλησίας της Κύπρου, πιστή στην Ιερά Παράδοση και τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας μας, πάντα πιστή στην Εκκλησία των Γ.Ο.Χ. Ελλάδος και την Κανονική Ιερά Σύνοδο.
Επίσης, η Ιερά Μονή προσφάτως εξέδωσε βιβλίο σχετικό με την ιστορία της Μαρτυρικής Μονής αλλά και γενικότερα της Εκκλησίας Γ.Ο.Χ. Κύπρου, που συνέγραψε ο μακαριστός Καθηγούμενος Αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομος (1988) εν είδη στίχων στην Κυπριακή διάλεκτο. Ο αείμνηστος Ηγούμενος περιγράφει τον Ιερό Αγώνα των Ορθοδόξων της Κύπρου, από τη στιγμή που συνειδητοποιούν ότι ο Νεοημερολογιτισμός είναι σχίσμα και κακοδοξία, την αποχώρηση τους μετά από υπόδειξη της Θεοτόκου σε μοναχό και την πνευματική βοήθεια υπό του Αγίου Πατρός Ματθαίου, την χειροτονία του Τριμυθούντος κυρού Σπυρίδωνος (1948) και τον διωγμό που αντιμετώπισαν οι Κύπριοι αδελφοί λόγω της μεγάλης δράσης του ζηλωτού Αρχιερέως Σπυρίδωνος και εν γένει την νεώτερη ιστορική διαδρομή της Εκκλησίας Γ.Ο.Χ. Κύπρου.