2019/05/01

ΕΚΔΗΜΙΕΣ ΜΟΝΑΖΟΥΣΩΝ


ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ ΜΑΡΙΑΜ

Οσιακώς εκοιμήθη η μακαριστή Καθηγουμένη Μαριάμ της Ιεράς Μονής Παναγίας Γοργοϋπηκόου Γοργοποτάμου Λαμίας την 14η/3ου/2019 (Εκκλ. ημ.). Το εύκαμπτο και μαλακό σώμα της μακαριστής Καθηγουμένης παραδόθηκε στη γη την Πέμπτη 15/28 Μαρτίου. Η Κηδεία της τελέστηκε σε κλίμα χαρμολύπης με προεξάρχοντα τον Πνευματικό της Ιεράς Μονής, Σεβ/το Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Ιγνάτιο.

Η Γερόντισσα Μαριάμ Μοναχή, κατά κόσμον Παναγιώτα Φούρλα, γεννήθηκε στις 16/3/1936 στην Λαμία Φθιώτιδος, υπό ευσεβών γονέων, Βασιλείου και Σοφίας. Έμεινε ορφανή από μητέρα σε ηλικία μόλις 5 ετών. Αφού φοίτησε στο τότε εξατάξιο Γυμνάσιο, ακολούθησε τον μονήρη βίο το έτος 1967 και εκάρη μοναχή το έτος 1977. Το έτος 1991 χειροτονήθηκε Καθηγουμένη στην Ιερά Μονή Παναγίας Γοργοϋπηκόου από τον πνευματικό της πατέρα, μακαριστό Μητροπολίτη Φθιώτιδος κυρό Θεοδόσιο (+2002). Ως Ηγουμένη ήταν μια αφανής ηρωίδα, μια γενναία, ακατάβλητη και επίλεκτη ψυχή, συμμεριζόμενη μέχρι θυσίας τον πόνο και την θλίψη, των πνευματικών αυτής τέκνων, της πολυμελούς αδελφότητας. Οι παραβρισκόμενοι Ορθόδοξοι πιστοί έλεγαν με συγκίνηση: "Σήμερα κηδεύουμε έναν άγγελο".

ΜΟΝΑΧΗ ΔΩΡΟΘΕΑ

Η Μοναχή Δωροθέα, κατά κόσμον Πουρσανίδου Δέσποινα, γεννήθηκε στις 5/2/1935 στην Διποταμιά Καστοριάς, υπό ευσεβών γονέων, Ζορπίδη Φιλάρετο και Λαμπριανή Πετρίδου. Μετά τον θάνατο του συζύγου της το 1982 και μετά από θαυμαστά γεγονότα και σημεία, που συνέβησαν στην ίδια, έμαθε για την Ορθοδοξία από τον τότε νεοημερολογίτη Πνευματικό της π. Βασίλειο, ο οποίος και την προέτρεψε το 1983- 1984 να ακολουθήσει το Πάτριο εορτολόγιο. Της είπε μάλιστα επί λέξει: "Εμείς οι νεοημερολογίτες είμαστε σχισματικοί και οικουμενιστές. Ο Θεός σε καλεί να πας στην Εκκλησία Του"! Λίγο αργότερα γνώρισε τον μακαριστό Γέροντα Ιερομόναχο Μηνά Βρεττό και τον έκανε πνευματικό της. Τον Οκτώβριο του 1988 μετά από συμβουλή του Γέροντα αποφάσισε να μονάσει, και επέλεξε την Ιερά Μονής Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής. Κοιμήθηκε στις 30 Μαρτίου του 2019, ημέρα Σάββατο.

Το σκήνωμα της ήταν μαλακό, σαν να ήταν ζωντανή, έως και την ώρα της ταφής της, (36 ώρες μετά την κοίμηση της) σύμφωνα με τις μαρτυρίες όλων των συγγενών της αλλά και όλων των υπόλοιπων παραβρισκομένων. 

Αξιώθηκαν και οι δύο αυτές άγιες ψυχές να μεταβούν εκ του θανάτου προς την Ζωή μέσα στην περίοδο της Μεγάλη Τεσσαρακοστής και να κάνουν φέτος Πάσχα στην Θριαμβεύουσα Εκκλησία των ουρανών. Είθε να μας συνοδεύουν οι ευχές  των Οσίων Μητέρων στην σταυροαναστάσιμη πορεία του επίγειου βίου μας.