2011/04/23

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 2011 (α')

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ 2011

Παγκοίνως και παγκοσμίως εορτάσθηκε η ομολογιακή εορτή της Κυριακής της Ορθοδοξίας. Κατ’ αυτήν την ημέρα τελέστηκε στους Ιερούς Ναούς η Θεία Λειτουργία, η ανάγνωση του «Συνοδικού» της Αγίας 7ης Οικουμενικής Συνόδου και ακολούθησε η λιτάνευση των ιερών εικόνων.

Ειδικότερα εις την Ιερά Αρχιεπισκοπή Γ.Ο.Χ. Αθηνών, των ιεροπραξιών προεξήρχε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Ιάκωβος. Το απόγευμα, στο πλαίσιο της ομολογιακής εκδήλωσης που λαμβάνει κατ’ έτος χώρα, τελέστηκε κατανυκτικός Εσπερινός υπό του Πανιερωτάτου Προέδρου της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτη Θηβών κ. Χρυσοστόμου συγχωροστατούντων και των λοιπών Αρχιερέων: Σεβασμιοτάτων Μητροπολιτών Τρίκκης & Σταγών κ. Κοσμά, Φθιώτιδος κ. Ιγνάτιος, Μεσσηνίας κ. Ιάκωβος και πλειάδος κατώτερων κληρικών. Ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της «Αναστηλώσεως» και ακολούθησε η εόρτιος εκδήλωση με κορύφωση την ομιλία υπό του αξιότιμου επίκουρου Καθηγητή της Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Η.Π.Α., κ. Δημητρίου Βάββα με θέμα «Η ορθόδοξος Πίστις κατά την δισχιλιετή πορεία της». Κι εφέτος παρέστη πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή της Αττικής αλλά κι άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Άγια Θεοφάνεια

Από τον πανηγυρικό κεντρικό εορτασμό των Αγίων Θεοφανείων στην Ελευσίνα κατά την οποία προεξήρχε ο Πανιερώτατος Τοποτηρητής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Μητροπολίτης Θηβών κ. Χρυσόστομος παρουσία των Τοπικών αρχών και μεγάλου πλήθους ορθοδόξων πιστών.

Από τον αγιασμό των υδάτων στην Καλαμάτα προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Ιακώβου.

Η Ιερά Μονή Παναγίας Πευκοβουνογιατρίσσης Κερατέας Αττικής, αν και εν μέσω διωγμών και πειρασμών, εορτάζει ευφρόσυνα τις μεγάλες εορτές της Ορθοδοξίας. Στα στιγμιότυπα μοναχές της αδελφότητας υπό την Οσιοτάτη Καθηγουμένη Βενερία, εν πομπή, ραντίζουν δια του Μεγάλου Αγιασμού την Ιερά Μονή υπό του χαρμόσυνους ήχους των ταλάντων και των κωδώνων της ιστορικής Μονής. Η εν λόγω τελετή παρεδόθη υπό του Αγίου Πατρός Ματθαίου και διατηρείται ως σήμερα.

Και στη Λάρισα τελέστηκε η αυτή Δεσποτική λαμπρά εορτή παρουσία εκατοντάδων πιστών.

Στις Μοίρες Ηρακλείου τελέστηκε εφέτος ο εορτασμός της Επιφανείας του Κυρίου στην Μεγαλόνησο της Κρήτης, ιερουργούντος του ακάματου Ιερέως Αιδεσιμοτάτου π. Ζαχαρία Τσικρικάκη.

Αρχιερατικό Μνημόσυνο

Το ορθόδοξο λογικό Ποίμνιο της Εκκλησίας δεν λησμονεί τους Μακαριστούς πρόμαχους της Ορθοδοξίας. Έτσι στην έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας τελέστηκε ιερό Μνημόσυνο για την συμπλήρωση των δύο ετών από την Κοίμηση του Μακαριστού Πρωθιεράρχη κυρού Γρηγορίου, Μητροπολίτη Μεσσηνίας, την 21η Φεβρουαρίου 2011.

Δραστηριότητες Κατηχητικών

Από την χριστουγεννιάτικη εορτή του Κατηχητικού Σχολείου του Καθεδρικού Ιερού Ναού Ευαγγελίστριας Λάρισας.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ Γ.Ο.Χ. ΚΥΠΡΟΥ

Από ποιμαντική επίσκεψη του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Ιακώβου στην Λευκωσία της Κύπρου και στην ιστορική Ιερά ανδρώα Μονή Παναγίας Γαλακτοτροφούσης την Κυριακή της Αποκρεώ. Επίσης επισκέφθηκε κι άλλα ιερά καθιδρύματα της Γνησίας Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κύπρου (όπως την ανεγειρόμενη Ιερά Μονή Αγ. Άννης Αυγόρου Αμμοχώστου) καθώς και κληρικούς.