2020/05/04

ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΦΕΡΟΜΕΝΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΤ' ΕΙΚΟΝΑ ΘΕΟΥ
ΟΧΙ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Γράφει ο κ. ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ για την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Το πραξικόπημα του κορωνοϊού

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 29.04.2020
Η πανδημία έρχεται να δικαιώσει όσους αποκαλούμε «θρησκόληπτους». Το τσιπάκι έρχεται με φόρα. Δεν είναι ζήτημα που αφορά την ελληνική κυβέρνηση και δεν θα εξαπολύσουμε μύδρους κατά της ελληνικής ψηφιακής πολιτικής. Πρόκειται για αποφάσεις που πρόκειται να λάβουν σχεδόν ταυτόχρονα όλες οι μεγάλες χώρες και η Ευρωπαϊκή Eνωση, όπως αποκαλύπτεται σε ρεπορτάζ μεγάλων και έγκυρων ξένων μέσων όπως οι F.T. Μόνο ο Τραμπ ακόμα αντιστέκεται (ποιος θα το φανταζόταν;). Το «τσιπάκι» που επιτρέπει τη συλλογή και μελέτη των στοιχείων και στη συνέχεια την έξυπνη χειραγώγηση των καταναλωτικών επιλογών και της πολιτικής συμπεριφοράς υπάρχει ήδη και είναι το έξυπνο κινητό. Π.χ. με την προσφορά εφαρμογών χαρτών για να μη χανόμαστε στις πόλεις, όλες οι διαδρομές μας καταγράφονται. Κατά καιρούς, η Google και η Apple δημοσιοποιούν για τις κινήσεις ολόκληρων πληθυσμών σε χώρες όπως η Βρετανία. Πρόκειται για μια δημόσια επιβεβαίωση της επιτήρησης πληθυσμών, της αποθήκευσης και της επεξεργασίας των δεδομένων.
Τώρα με τον κορωνοϊό οι κυβερνήσεις θα επιβάλλουν (στην αρχή προαιρετικά και  στη συνέχεια υποχρεωτικά) να εγκαταστήσουμε στο κινητό μας μια εφαρμογή η οποία θα μας προειδοποιεί όταν πλησιάζουμε σε άτομο που έχει διαγνωστεί θετικό στον ιό (αντίστοιχα θα προειδοποιούνται οι άλλοι για εμάς).
Αμέσως θα μας ζητείται να συμμορφωθούμε σε συγκεκριμένες συμπεριφορές (προληπτική απομόνωση). Επειδή, όμως, η μεταδοτικότητα και η συμπτωματολογία της COVID-19 είναι ιδιόμορφη, μπορεί να μας ζητείται να απομονωθούμε επειδή πριν από 8 ημέρες περάσαμε δέκα λεπτά στο μετρό δίπλα σε άγνωστο άτομο που διαγνώστηκε θετικό. Σε περίπτωση ανυπακοής θα υπάρχουν κυρώσεις. Η επιδημία, η οποία σύμφωνα με όλο και περισσότερες επιδημιολογικές έρευνες και παρά την έμφαση των media σε δραματικά περιστατικά, έχει μεγάλη μεταδοτικότητα χωρίς συμπτώματα και θνησιμότητα μάλλον χαμηλή, θα οδηγήσει στην επώαση του Μεγάλου Αδελφού. Oταν έλθει το 5G, οι δυνατότητες χειραγώγησης θα είναι πλέον απόλυτες. Ιστορικά όλες οι εξουσίες που παρακολουθούν τις κοινωνίες διολισθαίνουν στον αυταρχισμό και στον ολοκληρωτισμό. Η υποχώρηση των ατομικών ελευθεριών αλλοιώνει τη Δημοκρατία και μπορεί σταδιακά να εξελιχθεί σε de facto πραξικόπημα. Οι συνήθως λαλίστατοι ακαδημαϊκοί για τα ατομικά δικαιώματα και τα προσωπικά δεδομένα σήμερα σιωπούν. Οφείλουν να πάρουν θέση. 


ΑΦΜ και ΑΜΚΑ τέλος, έρχεται ο νέος Προσωπικός Αριθμός

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Στόχος είναι ο νέος κώδικας, που θα ψηφιστεί το καλοκαίρι, να αποτελέσει το «σύνταγμα της ψηφιακής Ελλάδας».

Σε περίπου δύο χρόνια αναμένεται η κατάργηση του ΑΦΜ φυσικού προσώπου και του ΑΜΚΑ. Τη θέση τους θα πάρει ο νέος Προσωπικός Αριθμός ή ΠΑ, όπως τον ονομάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Σύμφωνα με το σχέδιο αρχών του νέου κώδικα ψηφιακής διακυβέρνησης, που θα ψηφισθεί μέσα στους επόμενους μήνες στην ελληνική Βουλή, ο ΠΑ αποδίδεται μία φορά στο φυσικό πρόσωπο και πλέον δεν μεταβάλλεται. Σε όσα φυσικά πρόσωπα έχει αποδοθεί ΑΦΜ, αυτός θα αποτελεί τον ΠΑ, ενώ σε όσα φυσικά πρόσωπα έχει αποδοθεί μόνο ΑΜΚΑ, θα τους αποδίδεται ο ΠΑ σύμφωνα με διαδικασία που θα οριστεί με απόφαση. Ο ΠΑ δεν θα συνεπάγεται αυτοδικαίως τη χορήγηση δικαιωμάτων ή την επιβολή υποχρεώσεων στον κάτοχό του, ενώ οι όροι και οι προϋποθέσεις για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του κατόχου του ΠΑ θα ρυθμίζονται από την κείμενη φορολογική, εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία.
Ο νέος κώδικας ψηφιακής διακυβέρνησης της χώρας συνιστά ένα σχέδιο νόμου «ομπρέλα», που παρουσιάσθηκε χθες από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη στο υπουργικό συμβούλιο. Είναι δε το προϊόν της δουλειάς που έγινε κυρίως από τη γενική γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών υπό τον γενικό γραμματέα Λεωνίδα Χριστόπουλο.
Επίσης, ο νέος νόμος θα αντικαταστήσει τον 4070/2012 περί ηλεκτρονικών επικοινωνιών και θα κωδικοποιήσει πάνω από 125 διατάξεις που περιλαμβάνονται σε δεκάδες νόμους της προηγούμενης δεκαπενταετίας για την πληροφορική (π.χ. Διαύγεια, Προσβασιμότητα, Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση κ.ά.). Επίσης, με τον νέο νόμο «ομπρέλα» θα υιοθετηθούν από το εθνικό δίκαιο οι οδηγίες (ΕΕ) 2018/1972 για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών με προθεσμία ενσωμάτωσης την 21η Δεκεμβρίου 2020 και (ΕΕ) 2019/1024 για τα Ανοικτά Δεδομένα. Αν συμβεί αυτό μέσα στο καλοκαίρι, τότε θα είναι η πρώτη φορά που η χώρα υιοθετεί εμπρόθεσμα μια κοινοτική οδηγία στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Εκτός από τον Προσωπικό Αριθμό, με τον νέο κώδικα ψηφιακής διακυβέρνησης εισάγονται και άλλες νέες διατάξεις που, σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, συγκροτούν την απαραίτητη θεσμική και νομοθετική βάση για την εξέλιξη του ψηφιακού κράτους την επόμενη δεκαετία. Μεταξύ των νέων ρυθμίσεων που εισάγονται είναι η χρήση της ψηφιακής σφραγίδας, η εξ αποστάσεως ταυτοποίηση ατόμου κ.ά. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στόχος είναι ο νέος κώδικας που θα ψηφιστεί το καλοκαίρι να αποτελέσει το «σύνταγμα της ψηφιακής Ελλάδας», ενώ συνιστά συνέχεια του Επιτελικού Κράτους που ορίσθηκε και ψηφίσθηκε το περασμένο καλοκαίρι. Θα απελευθερώσει τις τεχνολογικές δυνατότητες της Δημόσιας Διοίκησης, θα μειώσει γραφειοκρατία προς πολίτες και επιχειρήσεις και ταυτόχρονα θα προσδώσει αναπτυξιακό χαρακτήρα. Ακόμη, με τον νέο κώδικα καταργείται το φαξ στο Δημόσιο και εισάγεται η υποχρεωτική χρήση της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφου.