2019/03/31

ΚΟΙΜΗΣΗ ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΜΑΡΙΑΜ


Οσιακώς εκοιμήθη η μακαριστή Καθηγουμένη Μαριάμ της Ιεράς Μονής Παναγίας Γοργοϋπηκόου Γοργοποτάμου Λαμίας το πρωί της Τετάρτης 14/27 Μαρτίου. Η Κηδεία της τελέστηκε με προεξάρχοντα τον Πνευματικό της Μονής, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθώτιδος κ. Ιγνάτιο. Παρέστη πλήθος πιστών να τιμήσει μία αγία ψυχή που συνεργάστηκε με το αοίδιμο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κυρό Θεοδόσιο (+2002) στην ίδρυση του σύγχρονου αυτού Φάρου της Ορθοδοξίας στην Λαμία και ευρύτερα στη διάδοση της Γνησίας Ορθοδοξίας. Το εύκαμπτο σώμα της μακαριστής Καθηγουμένης παραδόθηκε στην γη την Πέμπτη 15/28 Μαρτίου τ.ε. Θα ακολουθήσει και εκτενέστερη ανάρτηση. Αιωνία η μνήμη της Οσιωτάτης Μητρός ημών Μαρίαμ!


2019/03/30

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ 2019

ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ Γ.Ο.Χ. ΑΘΗΝΩΝ

Με λαμπρότητα εορτάστηκε ο θρίαμβος της Ορθοδοξίας, η "απαξ τοις αγίοις παραδοθείσα" πίστη του Χριστού, έναντι του πολυκέφαλου τέρατος των αιρέσεων διά των οποίων ο αντίδικος πολέμησε και πολεμά την Εκκλησία. Σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Γνησίας Ορθοδόξου Εκκλησίας, όπου υπήρχε Λειτουργός. τελέστηκε η Θεία Λειτουργία ή η Ιερά Ακολουθία κι ακολούθησε η ανάγνωση του Συνοδικού της Αγίας Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου κατά των αιρετικών εικονομάχων και πασών των αιρέσεων καθώς και η Λιτάνευση των Ιερών Εικόνων.

Το απόγευμα της Κυριακής τελέστηκε, όπως κάθε χρονιά, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου στην Αθήνα (περιοχή Ρουφ) η Συνοδική Εκδήλωση με την τέλεση κατανυκτικού Εσπερινού και σχετική με την εορτή ομιλία. Στο Εσπερινό χοροστάτησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Χρυσόστομος, Τοποτηρητής της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, μετά του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Αττικής και Μεγαρίδος κ. Κοσμά, βοηθούμενοι υπό άλλων Κληρικών.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Σεβ/τος Αττικής κ. Κοσμάς και ακολούθησε η εμπνευσμένη ομιλία του Παν/του ιερομονάχου π. Ευθυμίου  περί της απαραίτητης σύζευξης Ορθόδοξης πίστης και θεοφιλών έργων, άνευ των οποίων είναι αδύνατη η σωτηρία μας. Ο Πανοσιολογιώτατος ανέπτυξε στην ομιλία του την εμμονή μας στη Γνήσια Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού, εκτός της Οποίας δεν υφίσταται σωτηρία, ενώπιον πυκνού ακροατηρίου. Την εκδήλωση επιλόγησε ο Άγιος Θηβών κ. Χρυσόστομος και εψάλλη το απολυτίκιο της εορτής και η φήμη του αγίου Πρωθιεράρχου υπό των χορών των Ιεροψαλτών, αποτελουμένων από διάφορες ενορίες της Αττικής, στους οποίους αξίζουν συγχαρητήρια για την άριστη διακονία τους στα αναλόγια προς δόξαν Θεού και της στρατευομένης Εκκλησίας Του.








ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΣΚΗΤΗΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΑΚΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ



ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΡΙΔΟΣ

ΙΕΡΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΜΑΝΔΡΑΣ




ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΑΡΙΣΣΗΣ ΚΑΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

ΙΕΡΟΣ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ- ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ



ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΠΑΛΑΜΑ 

ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ Γ.Ο.Χ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΑΓΧΙΑΛΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ



2019/03/16

ΠΡΩΘΙΕΡΑΡΧΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ




ΤΟ ΔΕΚΑΕΤΕΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ 
ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΠΡΩΘΙΕΡΑΡΧΟΥ ΤΩΝ Γ.Ο.Χ.
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΥΡΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Το Ψυχοσάββατο των Αγίων Θεοδώρων, τελέστηκε το Ιερό Μνημόσυνο για την συμπλήρωση δέκα ετών από την οσιακή κοίμηση του αοιδίμου Μητροπολίτου κυρού Γρηγορίου στην Ιερά Μονή Ευαγγελίστριας Καλαμάτας (Σκήτη Παναγουλάκη). Την Θεία Λειτουργία και το Ιερό Μνημόσυνο τέλεσε ο οικείος Ιεράρχης, Σεβ/τος Μητροπολίτης Μεσσηνίας. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε Ιερό Τρισάγιο στον Τάφο του Μητροπολίτου Γρηγορίου από τον διάδοχο του στην Μητρόπολη Μεσσηνίας. Παρέστησαν πολλοί Μεσσήνιοι πιστοί για να τιμήσουν την μνήμη του Μακαριστού Ποιμενάρχη τους. Είθε η να πρεσβεύει υπέρ των Γνησίων Ορθοδόξων και να φωτίζει όλους το παράδειγμά του στην Ορθοδοξία- Ορθοπραξία, την ταπείνωση αλλά και τη διάκριση. Ακολουθούν φωτογραφικά στιγμιότυπα από την σελίδα των Φίλων της Μονής Παναγουλάκη.


2019/03/10

ΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙ ΝΗΣΤΕΙΑΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ 

(Ε.Π.Ε. τόμ. 8ος σελ.113-5)

ΠΕΡΙ ΓΑΣΤΡΙΜΑΡΓΙΑ - ΛΑΘΡΟΦΑΓΙΑΣ

Πρόσεξε μήπως ο εχθρός σε εξαπατήσει με την αμαρτία του προπάτορος και σε εκβάλει ταχέως από τον παράδεισο της τρυφής. Διότι αυτός που παρέσυρε και στέρησε τον Αδάμ από την ζωή δια της κλοπής της τροφής και περίμενε να υποσκελίσει και τον Ιησού, πολύ περισσότερο δεν θα εντραπεί να κεράσει και εις σε το πρώτο αίτιο των κακών, δηλαδή την γαστριμαργία, γνωρίζων ότι τούτο είναι ισχυρό δηλητήριο. Διότι το πάθος της γαστριμαργίας δεν δείχνει εκ φύσεως την δύναμή του στην αφθονία των τροφών, αλλά στην επιθυμία και την μικρή γεύση. Εάν λοιπόν η επιθυμία μικρής γεύσεως μπορέσει να σε υποβάλει στο πάθος της γαστριμαργίας, θα σε παραδώσει στο θάνατο χωρίς δυσκολία. Διότι, όπως το ύδωρ διοχετεύεται με πολλά αυλάκια και καθιστά γόνιμο κάθε τόπο γύρω από αυτά, έτσι και το πάθος της γαστριμαργίας, εάν αναβλύσει στην καρδιά σου, ποτίζει όλες τις αισθήσεις σου και, αφού αναπτύξει μέσα σου ένα δάσος κακίας θα καταστήσει την ψυχή σου κατοικητήριο θηρίων. 

Είδα πολλούς που κυριεύθηκαν από πάθη και επανέκτησαν την υγεία των, δεν είδα όμως κανένα λαθροφάγο ή γαστρίμαργο. Οι τοιούτοι ή εγκατέλειψαν τον εγκρατή βίο και διεφθάρησαν μέσα στόν κόσμο ή προσπαθούν να κρύπτωνται μεταξύ των εγκρατών και εξ αιτίας της ηδυπάθειας συνασπίζονται με τον διάβολο. Διότι αυτοί είναι ψεύσται, πολύορκοι, επίορκοι, εχθροί, αντιπλήκται (αυτοί που ανταποδίδουν κτύπημα αντί κτυπήματος), ανακράκται (εκείνοι που υψώνουν τή φωνή των), αρνησίφαγοι, ανελεύθεροι, αβροδίαιτοι (οι διάγοντες τρυφηλό βίο, οι εκτεθηλυμένοι), μεμψίμοιροι, ερευνηταί (οι αναμοχλεύοντες ζητήματα), σκοτεινοχαρείς, και εργάζονται με τή θέλησή των εναντίον κάθε εναρέτου τρόπου ζωής. Διότι, διά να σκεπάσουν το πάθος της γαστριμαργίας, περιπίπτουν σε πλήθος κακών, καθότι αυτοί κατά μεν την εξωτερική των εμφάνιση ανήκουν στούς σωζομένους, κατά δε τις πράξεις των στούς καταδικασμένους. 

Η γαστριμαργία παρέδωσε τον Αδάμ στο θάνατο και επέφερε στον κόσμο την καταστροφή εξ αιτίας της ηδονής της γαστρός. Ο Νώε περιγελάται, ο Χάμ εδέχθει κατάρα, ο Ησαύ χάνει τα πρωτοτόκια και γίνεται γαμβρός των Χαναναίων, ο Λώτ λαμβάνει γυναίκες τις θυγατέρες του και γίνεται γαμβρός του εαυτού του και πενθερός· γίνεται δηλαδή ο πατήρ άνδρας και ο πάππος πατήρ, περιφρονών έτσι και από τις δύο πλευρές τους νόμους της φύσεως. Η γαστριμαργία έκανε και τον Ισραήλ προσκυνητή ειδώλων και έκανε να πέσουν τα πτώματά των στην έρημο. Αυτή και κάποιον προφήτη, που στάλθηκε από το Θεό, γιά να ελέγξει ένα ασεβή βασιλέα, τον έκανε βορά άγριου θηρίου: και αυτός, τον οποίον ο βασιλεύς Ιεροβοάμ με όλη την βασιλική δύναμη δέν μπόρεσε να τιμωρήσει, συνελήφθη με το δόλωμα της γαστρός και βρήκε άθλιο θάνατον ( ). Αντιθέτως, ο Δανιήλ που είχε πολλές επιθυμίες, επειδή εξουσίασε την κοιλιά (γαστέρα), κυρίευσε το βασίλειο των Χαλδαίων, κατεκρήμνισε είδωλα, φόνευσε τον δράκοντα, ξημέρωσε λέοντες, προφήτευσε την ενανθρώπηση του Θεού και εξήγησε ιερά μυστήρια. Οι τρεις άγιοι παίδες, επειδή φάνηκαν ανώτεροι της ηδονής της γαστρός (κοιλιά), περιεφρόνησαν την βασιλική οργή και απετόλμησαν να κατέλθουν απτόητοι σ᾽ εκείνη την φοβερή καιόμενη κάμινο που άναψαν κατά διαταγή του Ναβουχοδονόσορος. Απέδειξαν ότι η χρυσή εικόνα, που είχε θεοποιηθεί, εστερείτο δυνάμεως, αυτή δε, που προ πολλού χρόνου κατασκευάσθηκε από τον σατανά, με σκοπό να προσβάλει τη δόξα του Θεού, την έλαβαν ως λάφυρο και την πρόσφεραν στον Κύριό των. Εκαναν αυτόν τον ασεβέστατο βασιλέα και όλο το στρατό, μαζί με όλη την κτίση, να υμνούν τον Θεό. Κοντολογής, εάν κυριαρχήσης της κοιλιάς, θα κατοικήσης στόν παράδεισο· εάν δεν κυριαρχήσης, έχεις γίνει παρανάλωμα του θανάτου. 

Γίνε πιστό θησαυροφυλάκιο των αρετών και έχε ως κλείδα τη φωνή τού πνευματικού σου πατρός. Αυτή να ανοίγει το στόμα σου, για να λάβει άρτο, και αυτή να το κλείνει. Μη δεχθείς ως σύμβουλο το φίδι, διότι, αντί να σού δώσει καλή συμβουλή, θέλει να σε αποκομίσει ως λάφυρο. Φυλάξου από την αμαρτία της λαθροφαγίας, ακόμη και αν πρόκειται γι᾽ απλή γεύση. Διότι, εάν μπορέσει να σε παρασύρει σ᾽ ένα μικρό πράγμα, σε έβαλε στον αγώνα και σε κρατάει δέσμιο. Μην ανοίγεις τα αυτιά σου στον καθένα που μιλάει και μην απαντάς σε κάθε φλύαρο κατά τις συζητήσεις που δεν συμφέρουν στον σκοπό της ασκήσεως. Άκουγε καλές διδασκαλίες και διατήρησε την καρδιά σου με την μελέτην των.

2019/03/03

10 ΕΤΗ ΠΡΩΘΙΕΡΑΡΧΙΚΗΣ ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΑΣ


24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2005- 2019

14 ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ 

10 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΩΘΙΕΡΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ ΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ



ΧΕΙΡΟΤΟΝΗΤΗΡΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ (2005)
ΝΥΝ ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ Γ.Ο.Χ. ΑΘΗΝΩΝ 
ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ Γ.Ο.Χ. ΕΛΛΑΔΟΣ


Πολυχρόνιον ποίησαι Κύριος ο Θεός 
τον Πανιερώτατον και Πατέρα ημών, 
Μητροπολίτην Θηβών και Λεβαδείας
 και Πρόεδρον της Ιεράς Συνόδου ημών
κύριον κύριον Χρυσόστομον. 
Κύριε, φύλαττε Αυτόν εις πολλά έτη.
ΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΕΤΗ ΔΕΣΠΟΤΑ!



Ενωτικό Συλλείτουργο των Γνησίων Ορθοδόξων Εκκλησιών Ελλάδος, Κύπρου και Ρωσίας το 2018. Διακρίνεται ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ μετά των Αγίων Συνοδικών Αρχιερέων και ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κισινάου και πάσης Μολδαβίας κ.κ. ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ. Το Διορθόδοξο Συλλείτουργο έλαβε χώρα στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου στο Ρουφ της Αθήνας.

2019/03/02

Великая оппозиция православному календарю- ΘΕΟΣΗΜΕΙΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΟΥ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟΥ

1924–1925 годы стали одними из трагических в истории Валаамской обители. После революции 1917 года обитель территориально принадлежала получившей независимость Финляндии. В 1921 году Финляндская Православная Церковь получила автономию от Святейшего Патриарха Тихона. Впоследствии, в 1924 году, воспользовавшись нестроениями в Русской Православной Церкви и заточением в Донском монастыре Святейшего Патриарха Тихона, Финляндская Православная Церковь под давлением правительства Финляндии переходит в ведение Константинопольского Патриархата. Начинается насильственное введение в православных приходах Финляндии и монастырях Валаамском и Коневском нового, григорианского, стиля. На Валааме в единой доселе монашеской семье произошел раскол среди братии — на новостильников и старостильников. «1925 года 10 сентября на Валааме было разделение старого и нового стиля. Стали принуждать переходить на новый стиль. Многие из братий остались по-старому. Начались суды. Приехало церковное управление; во главе с нашим игуменом отцом Павлином был суд; стали призывать по одному каждого из братий. Многих уволили из обители. Пришла очередь и моя. Вошел я в комнату, там сидел игумен Павлин с прочими из Церковного управления. <…> Они спросили: "Признаешь ли игумена отца Павлина? Будешь ли ходить в собор по новому стилю?". На их вопросы я не мог ответить, у меня в это время точно отнялся язык. Они усомнились и сказали: "Ну, что же ты не отвечаешь?". Я не мог сказать ничего. Тогда они сказали: "Ну иди, раб Божий, и подумай". Я начал молиться Божией Матери, Споручнице моей в сердце моем: –1925 годы стали одними из трагических в истории «Скажи мне и укажи путь жизни моей: на какую сторону идти, за новый или за старый стиль? В собор ходить или куда?". И молился я, грешный, Матери Божией во время своего послушания на кухне. Когда я свое послушание вечернее кончил, пошел к себе в келью и подумал в простоте сердца своего: "Что же Матерь Божия не извещает меня?". Но милость Божия не оставила меня, грешного. Она желает всем спасения. Вдруг в келье моей явился собор, такой же, как он и есть, высоты, длины и ширины. Удивился я чудному явлению. Как он вошел в мою маленькую келью? Но внутренний голос сказал: "Богу все возможно, нет ничего невозможного". "Ну вот, надо ходить в церковь, в собор, по новому стилю". В то время, когда я так размышлял, сверху спустилась завеса церковная, голубая, посредине завесы золотой крест. Собор остался за завесой. Я остался по другую сторону собора; собор стал мне не виден, и внутренний голос говорил: «Иди на старый стиль и держись его». И слышу женский голос сверху: «Если хочешь спастись, держи предание святых апостолов и святых отцов». И во второй раз то же самое повторилось, и в третий раз голос сей: «Если хочешь спастись, держи предание святых апостолов и святых отцов, а не сих мудрецов». После этого чуда все скрылось, и я остался один в келье. Сердце мое возрадовалось, что Господь указал путь спасения по молитвам Божией Матери».

(https://valaam.ru/starets/5523/)


"Τα έτη 1924-1925 ήταν από τα πιο τραγικά στην ιστορία της Μονής Βαλαάμ. Μετά την επανάσταση του 1917, το μοναστήρι ανήκε εδαφικά στην ανεξάρτητη Φινλανδία. Το 1921, η Φιλανδική Ορθόδοξη Εκκλησία απέκτησε αυτονομία από τον Πατριάρχη Τύχωνα. Στη συνέχεια, το 1924, εκμεταλλευόμενοι την αναστάτωση στην Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και την φυλάκιση στη Μονή Ντονσκόι του Αγίου Πατριάρχη Τύχωνα, η Φινλανδική Ορθόδοξη Εκκλησία, υπό την πίεση της κυβέρνησης της Φινλανδίας, εξαρτήθηκε από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Μια βίαιη εισαγωγή ξεκινά στις Ορθόδοξες ενορίες της Φινλανδίας και στα μοναστήρια του Βαλαάμ και του Κονέφσκι του νέου, Γρηγοριανού ημερολογίου. Στο Βαλαάμ, σε μια μοναδική μέχρι τώρα μοναστική αδελφότητα, υπήρξε διάσπαση ανάμεσα στους αδελφούς -στο νέο ημερολόγιο και το παλιό ημερολόγιο. Στις 10 Σεπτεμβρίου του 1925, στο Βαλαάμ, υπήρξε διαχωρισμός μεταξύ παλαιού και νέου ημερολογίου. Άρχισαν να μας αναγκάζουν να μεταβούμε στο νέο ημερολόγιο. Πολλοί από τους αδελφούς παρέμειναν με το παλαιό. Άρχισαν δίκες. Η εκκλησιαστική διοίκηση έφτασε. Με επικεφαλής τον ηγούμενό μας, πατέρα Παυλίνο, συνεστήθη δικαστήριο. Άρχισαν να καλούν έναν έναν τους αδελφούς. Πολλοί εξορίστηκαν από τη Μονή. Είχε έρθει η σειρά μου. Μπήκα στο δωμάτιο και εκεί καθόταν ο ηγούμενος Παυλίνος μαζί με τους άλλους από την εκκλησιαστική διοίκηση. <...> Με ρώτησαν: "Αναγνωρίζεις ως ηγούμενο τον πατέρα Παυλίνο; Θα πηγαίνεις στον καθεδρικό ναό με το νέο ημερολόγιο;". Δεν μπορούσα να απαντήσω στις ερωτήσεις τους, γιατί η γλώσσα μου εκείνη τη στιγμή είχε παραλύσει. Με ανακριτικό ύφος μου είπαν: "Λοιπόν, γιατί δεν απαντάς;" Δεν μπορούσα να πω τίποτα. Τότε είπαν: "Πήγαινε, δούλε του Θεού, και σκέψου το". Άρχισα να προσεύχομαι στη Μητέρα του Θεού, την Εγγυήτρια μου, μέσα από την καρδιά μου: "Πες μου και δείξε μου το μονοπάτι της ζωής μου: με ποια πλευρά να πάω, με το νέο ή με το παλαιό ημερολόγιο; Να πηγαίνω στον καθεδρικό ναό ή πού;". Και προσευχόμουν, ο αμαρτωλός, στη Μητέρα του Θεού, κατά τη διάρκεια της υπακοής μου στην κουζίνα. Όταν τελείωσα την διακονία μου το βράδυ, πήγα στο κελί μου και αναρωτήθηκα με την απλότητα της καρδιάς μου: "Γιατί η Μητέρα του Θεού δεν με πληροφορεί;". Αλλά το έλεος του Θεού δεν με εγκατέλειψε, τον αμαρτωλό. Θέλει όλοι να σωθούν. Ξαφνικά εμφανίστηκε ο καθεδρικός ναός στο κελί μου, ίδιος όπως είναι, στο ύψος, το μήκος και το πλάτος. Ήμουν έκπληκτος από αυτήν την θαυμαστή εμφάνιση. Πώς μπήκε στο μικρό μου κελί; Αλλά μια εσωτερική φωνή μου είπε: "Ο Θεός είναι δυνατός, τίποτα δεν είναι αδύνατο". "Λοιπόν, πρέπει να πηγαίνουμε στην εκκλησία, στον καθεδρικό ναό, με το νέο ημερολόγιο". Εκείνη την ώρα, ενώ το ερμήνευσα έτσι, έπεσε από πάνω η κουρτίνα της εκκλησίας, η οποία ήταν μπλε και στη μέση της είχε έναν χρυσό σταυρό. Ο καθεδρικός ναός παρέμεινε πίσω από την κουρτίνα. Εγώ έμεινα στην άλλη πλευρά από αυτήν του καθεδρικού ναού, μη μπορώντας πλέον να τον δω, και μια εσωτερική φωνή είπε: "Πήγαινε με το παλαιό ημερολόγιο και κράτα το". Και ακούω μια γυναικεία φωνή από ψηλά: "Αν θέλεις να σωθείς, κράτα πιστά την παράδοση των Αγίων Αποστόλων και των Αγίων Πατέρων". Και δεύτερη φορά συνέβη το ίδιο και την τρίτη φορά η φωνή είπε: "Αν θέλεις να σωθείς, κράτα πιστά την παράδοση των Αγίων Αποστόλων και των Αγίων Πατέρων, και όχι αυτών των "σοφών"". Μετά από αυτό το θαύμα, όλα εξαφανίστηκαν, και έμεινα μόνος στο κελί. Η καρδιά μου ήταν χαρούμενη που ο Κύριος έδειξε τον δρόμο της σωτηρίας μέσω των πρεσβειών της Παναγίας Μητέρας Του".

(Σημείωση: Μέρος του ανωτέρου κειμένου (σε μετάφραση) δημοσιεύτηκε στο Φλωρινικό ιστολόγιο "Κρυφό Σχολειό")