2025/01/29

ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΗΣ ΘΗΒΑΪΚΗΣ ΦΩΝΗΣ

 

Κυκλοφορεί το 98ο Τεύχος της "Θηβαϊκής Φωνής"- Έτος 21ο


  • Το Τριμηνιαίο περιοδικό της Γνησίας Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος με πάντα εποικοδομητικό πνευματικό περιεχόμενο και τη γνήσια Ορθόδοξη διδασκαλία. 
  • Εγγραφείτε συνδρομητές για το νέο έτος στα παρακάτω τηλέφωνο, email και διεύθυνση της Ιεράς Μονής.
  • Είναι σημαντική η ενίσχυση και η διάδοση του περιοδικού της Εκκλησίας μας ενώ οι οπαδοί της αποκριάτικης φατρίας και του ιδιοτελούς σχίσματος παρεμποδίζουν την κυκλοφορία του στους Ιερούς Ναούς.




ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • Ομιλία στην κατά σάρκα Γέννηση του Χριστού (Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά)
  • Το Θείο Πάθος και η Ανάσταση του Χριστού
  • Η βαθύτερη έννοια και ο σκοπός του Μοναχισμού.
  • Νοερά Άθληση
  • Η Μετάνοια
  • Συζήτηση Διαμαρτυρόμενου με τον Ορθόδοξο
  • Η χριστιανική θεώρηση του θανάτου
  • Αναδρομές στις παραβολές του Ευαγγελίου
  • Σύγχρονα θαύματα του Αγίου Σπυρίδωνος
  • Ιστορίες από το Γεροντικό 
  • Το ξέρατε αυτό; (ανθρώπινα ωάρια)
  • Ανακοίνωση 
  • Απαγόρευση Προσευχής στην Σκωτία
  • Επιστολή κατά νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων
  • Εκκλησιαστικές ειδήσεις
  • Νέες εκδόσεις 

ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΕΣ:

Ιερά Μονή Οσίων Αγιορειτών Πατέρων Οινόη Βιλλίων Αττικής.
ΤΚ 190 12 Τηλ.: 22630. 51. 602.
Ηλ. Ταχυδρομείο: p.thivaikifoni@gmail.com

2025/01/27

ΤΟ ΔΙΕΤΕΣ ΙΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΘΗΒΩΝ


Το Σάββατο 12η Ιανουαρίου (Εκκλ. Ημ.) τελέστηκε το ιερό Διετές Μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου και Πατρός ημών κυρού Χρυσοστόμου (Τζάνη) οσιακώς κοιμηθέντος την +16η/1/2023 (Εκκλ. Ημ.). Στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Πεύκης Αττικής, τελέστηκε σε κλίμα συγκίνησης Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, εν πληθούση εκκλησία,  χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αττικής κ. Κοσμά βοηθούμενου υπό των Παν/των Ιερομονάχων π. Ευθυμίου Κωτούλα και π. Αθανασίου Δημουλά, αμφότερων αδελφών της Ιεράς Μονής Οσίων Αγιορειτών Πατέρων Οινόης Αττικής και χειροτονιών του μακαριστού Θηβών κυρού Χρυσοστόμου. Παρέστη και αντιπροσωπεία μοναζουσών της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Χαλκίδας, στην αδελφότητα της οποίας συμπαραστάθηκε ως Πνευματικός Πατήρ ο αοίδιμος Μητροπολίτης κυρός Χρυσόστομος. Το Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. κ. Κοσμάς, βαθιά συγκινημένος, αναφερθείς στον προσφορά και τους διωγμούς που αντιμετώπισε ο αοίδιμος Πρωθιεράρχης μας εν ζωή και μετά την προς Κύριον εκδημία του. Ο λόγος παρατίθεται σε βίντεο ανωτέρω.






Χρυσοστόμου του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου
της Αγιωτάτης Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας
 και Προέδρου Αθηνών, ημών δε Πατρός 
και Ποιμενάρχου, Αιωνία η Μνήμη!

2025/01/19

ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ 2025


  

ΣΤΟΝ ΛΙΜΕΝΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η Βάπτιση του Κυρίου και Θεού μας Ιησού Χριστού και τα Επιφάνεια της Αγίας Τριάδος στις Ενορίες και τις Ιερές Μονές της Πατρίδας μας. Με την ίδια λαμπρότητα εορτάστηκαν και στο εξωτερικό, στις Γνήσιες Ορθόδοξες Εκκλησίες της Κύπρου και της Ρωσίας. 

Στην Αττική, επίκεντρο του λαμπρού εορτασμού των Θεοφανείων, υπήρξε ο ιστορικός Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ελευσίνας. Της πανηγυρικής Θεία Λειτουργίας προέστη ο οικείος Μητροπολίτης, Σεβ/τος Αττικής και Μεγαρίδος κ.κ. Κοσμάς και τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού βοηθούμενος υπό του Παν/του Ιερομονάχου π. Αθανασίου Δημουλά. Συγκίνηση προκάλεσε στον Ορθόδοξο λογικό Ποίμνιο, η συμπροσευχητική παρουσία ομολογητριών Μοναζουσών από την Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Χαλκίδας, όπου κατέφυγε η κατατρεγμένη, αυτοεξόριστη αδελφότητα της Μονής Παναγίας Κερατέας Αττικής. Η διωκόμενη αδελφότητα αντιμετωπίζει αύριο, 7/20 Ιανουαρίου, την διωκτική μανία και το μίσος των Φατριαστών των Αποκρεών του 2024 και χρειάζεται τις προσευχές μας και την ηθική στήριξή μας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, συνενώθηκαν από διάφορες ενορίες της Αττικής ο Παν/τος Ιερομόναχος π. Δαμασκηνός Κοραής εκ της αδελφής Εκκλησίας Γ.Ο.Χ. Κύπρου, μετά των Ιεροψαλτών και των αντιπροσωπειών των Ενοριών της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής. Ο Σεβ/τος Αττικής κ. Κοσμάς  τέθηκε επικεφαλής της πομπής του Ιερού Κλήρου, των Μοναχών (αντιπροσωπεία της Ιεράς Μονής Οσίων Αγιορειτών Πατέρων Οινόης Αττικής) που κατευθύνθηκε προς τον Λιμένα Ελευσίνας. Παρέστη τιμητικά η φιλαρμονική μπάντα του Δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας. Στον λιμένα, παρουσία των Δημοτικών και Λιμενικών αρχών και με την συμπροσευχητική συμμετοχή εκατοντάδων πιστών, τελέστηκε ο Μέγας Αγιασμός και η ευλόγηση των υδάτων. Στα παγωμένα νερά έπεσαν τρεις τολμηροί κολυμβητές και ο αδελφός Γιώργος Δημουλάς ανέσυρε τον Τίμιο Σταυρό. Μετά την τελετή, ο Σεβ/τος Αττικής κ. Κοσμάς κήρυξε καταλλήλως τον εόρτιο λόγο και ευχαρίστησε τις λιμενικές και αστυνομικές Αρχές, τον Δήμαρχο Μάνδρας κ. Αρμόδιο Δρίκο και τον Αντιδήμαρχο Μάνδρας κ. Βαράσα Κωνσταντίνο, τον Κλήρο και τον ορθόδοξο λαό για την συμμετοχή τους στην Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων. 

Η Ομολογιακή εορτή των Αγίων Θεοφανείων αποτελεί ευκαιρία αναστοχασμού του ένδοξου περελθόντος του Ιερού Αγώνος και ανάγκη για ανασυγκρότηση ως Εκκλησία (και ως μέλη αυτής). Είναι ιδιαίτερο λυπηρό να παρατηρούνται πολλές τελετές υπό παλαιοημερολογιτκών παρατάξεων σε μία πόλη και να αμαυρώνουν τον αιωνόβιο ιερό αγώνα της Γνησίας Ορθοδόξου Εκκλησίας. Καλούμαστε όλοι σε συμπροσευχητικό συναγερμό για την παύση των σχισμάτων και τον σκανδαλισμού των αδελφών μας, από την Ημερολογιακή Καινοτομία του 1924 έως την Φατρία των αποκριών του 2024.






















ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ Γ.Ο.Χ. ΚΙΤΡΟΥΣ & ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Άγια Θεοφάνεια και στην Κατερίνη. Ιερούργησε ο Πανοσιολογιώτατος π. Ευθύμιος Κωτούλας, ο οποίος τέλεσε τον Μεγάλο Αγιασμό και κήρυξε καταλλήλως τον θείο λόγο. Προσήλθε μεγάλο πλήθος ορθοδόξων πιστών από διάφορες περιοχές.




Δόξα... Καί νύν...  Ήχος δ'  Ιωάννου Mοναχού

Ω τού παραδόξου θαύματος! ο εν Πνεύματι Αγίω βαπτίζων καί πυρί, εν Ιορδάνη έρχεται βαπτισθήναι υπό Ιωάννου, Θεός ού γυμνός, ουδέ άνθρωπος ψιλός, αλλ' εν δυσί ταίς φύσεσιν, εις ο αυτός Υιός μονογενής, ζητών μέν τό βάπτισμα, ως άνθρωπος εκ θνητού, αίρων δέ ως Θεός, τήν αμαρτίαν τού κόσμου, καί παρέχων πάσι τό μέγα έλεος.

2025/01/10

100 ΧΡΟΝΙΑ ΙΕΡΟΥ ΑΓΩΝΟΣ ΤΩΝ Γ.Ο.Χ. (11)


Χιλιάδες Γνησίων Ορθοδόξων πιστών στην πανηγυρίζουσα κεντρική ενορία των Αθηνών, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κολωνού το έτος 1933. Ακολουθεί φωτογραφία του ιστορικού αυτού Ιερού Ναού όπως είναι σήμερα. Σε αυτόν τον Ιερό Ναό αποκήρυξαν το σχίσμα του Νέου παπικού Ημερολογίου προ 90 ετών (1935), οι Μητροπολίτες Δημητριάδος Γερμανός, πρ. Φλωρίνης Χρυσόστομος και Ζακύνθου Χρυσόστομος. Ακολούθως τελέστηκαν 4 χειροτονίες νέων Επισκόπων για την συγκρότηση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Γ.Ο.Χ. Ελλάδος.




ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΩΝ Γ.Ο.Χ. "ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΩΝ" (1930)


Καλήν ημέραν, αδελφοί αν είναι ορισμός σας

Χριστούγεννα ορθόδοξα να πω στ’ αρχοντικόν σας.

Χριστός γεννάται σήμερον εν Βηθλεέμ τη πόλει

τας παραδόσεις τας σεπτάς ζητούν οι Αποστόλοι.


Χριστός γεννάται σήμερον «Το δόξα εν υψίστοις»

ν’ ακούση αξιώνεται η ορθοδόξων πίστις.

Εις τα βουνά γυρίζουνε οι ορθόδοξοι έως τώρα

και η εξουσία τρέχει ευθύς χωρίς να λείψη ώρα.


Εις τα βουνά γυρίζουνε για την Ορθοδοξίαν

και αντί αστέρος τον Σταυρόν φέρουν στην Εκκλησίαν.

Και κάθε χρόνο που περνά με πόθο ερωτώμεν

σε ποιο βουνό, σε ποιο Ναό για να λειτουργηθώμεν.


Ακούσας δε ο Χρυσόστομος Δεσπότης θηριώδης

στέλνει στρατόν και δύναμιν να σφάξη ως Ηρώδης.

Πλην ο σταυρός εξ ουρανού βγαίνει και μας φωτίζει

Ορθοδοξίας καύχημα και θάρρος μας δωρίζει.


Δεν θέλουμε τα φράγκικα του Πάπα να ακούμε

κι’ αυτούς που τα πιστεύουνε ποτέ να μη τους δούμε.

Δεν θέλουμε τα φράγκικα, μόνον Ορθοδοξία

τας παραδόσεις τας σεπτάς ζητάει η Εκκλησία.


Δεν θέλουμε τα φράγκικα παπάδων κουρεμένων

κατάρες κι’ αναθέματα στην κεφαλήν τους μένουν.

Έτη καλά να ζήσετε με δόξα και ευτυχία

και όλοι πάντα σταθεροί εις την Ορθοδοξία.


Χιλιάδες Γνησίων Ορθοδόξων πιστών στην πανηγυρίζουσα κεντρική ενορία του Πειραιά, Αγίας Μαρίνας Καλλιπόλεως το έτος 1933.


2025/01/05

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ 2025 ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ Γ.Ο.Χ. ΕΛΛΑΔΟΣ



Η
 Ιερά Μονή Οσίων Αγιορειτών Πατέρων Βιλλίων Αττικής εξέδωσε επιμελημένη  έκδοση Ημεροδεικτών κατά το Ορθόδοξο, εκκλησιαστικό (παλαιό) ημερολόγιο.

Το εγκόλπιο Ημερολόγιο (τσέπης) της Γνησίας Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι αφιερωμένο στην μνήμη του αοιδίμου Πρωθιεράρχου μας Θηβών και Λεβαδείας κυρού Χρυσοστόμου (+2023). Ο αείμνηστος πολέμηθηκε από έκπτωτους περί την πίστην και την εκκλησιαστική τάξη, τόσο ζωντανός, όσο και κεκοιμημένος, επιβεβαιώνοντας ότι "δεν υπάρχει μεγαλύτερος εχθρός από τον αχάριστο" πνευματικά. Περιλαμβάνει οδηγό νηστειών και δογματικό κείμενο της Δ' Οικουμενικής Συνόδου. Επιπλέον υπάρχουν διευθύνσεις και τηλέφωνα των Αρχιερέων, Κληρικών, Ιερών Ναών και Μονών και λοιπά στοιχεία των Γνησίων Ορθοδόξων Eκκλησιών Ελλάδος, Κύπρου, Ρωσίας και της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλαδελφείας Η.Π. Αμερικής. 

Ο επιτοίχιος, ημεροδείκτης έχει αγιολογικό περιεχόμενο με αφιέρωση στην Θεόθεν Βεβαίωση της Γ' Επιφανείας του Τιμίου Σταυρού στον αττικό ουρανό, το 1925. Φέτος συμπληρώνεται ένας αιώνας από το μέγα αυτό και αδιαμφισβήτητο θαύμα. Για κάθε ημέρα υπάρχει η εικόνα του εορταζόμενου αγίου ανά μήνα και αφιέρωμα στην ανάγκη και την σπουδαιότητα της μελέτης της Αγίας Γραφής. Τέλος αφιερώνεται και στην Αγία Α' Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας με την ευκαιρία συμπλήρωσης 1700 ετών κατά το νέο έτος.

Για παραγγελίες στους κατά τόπους Ιερούς Ναούς και Μονές της Εκκλησίας μας άλλα και στην εκδούσα Ιερά Μονή Οσίων Αγιορειτών Πατέρων Οινόης Βιλίων Αττικής ΤΚ 190 12. 

Τηλέφωνα: 22630. 51. 600. & 22630. 51. 602.   και email: p.thivaikifoni@gmail.com




ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΙ! ΔΟΞΑΣΑΤΕ!

 

ΕΟΡΤΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΠΙ ΤΗ ΑΓΙΑ ΓΕΝΝΗΣΕΙ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ

 

"Χριστός γεννάται δοξάσατε, Χριστός εξ ουρανών απαντήσατε"!


Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά!

Για μία ακόμη φορά και φέτος εορτάζουμε το κοσμοσωστήριο και πανευφρόσυνο γεγονός της ενανθρωπήσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, τα Χριστούγεννα. Δόθηκε έτσι στους φιλόχριστους αδελφούς πάλι η ευκαιρία να καταφρονήσουν για λίγο την ζάλη από την πολλή μέριμνα των βιωτικών υλικών φροντίδων, να έλθουν στον εαυτό τους, να απασχολήσουν το νουν τους με τα πνευματικά, να φέρουν στην μνήμη τους τον Θεό, να τον δοξάσουν, θαυμάζοντες την άπειρη σοφία και το θαυμαστό τρόπο με τον οποίο έσωσε το ανθρώπινο γένος, συγκαταβαίνοντας μέχρι να ενδυθεί την μορφή του δούλου, λαμβανοντας την ανθρώπινη φύση.

Μέγα το μυστήριο, αγαπητοί αδελφοί, της ενανθρωπήσεως του Θεού (Λόγου), διότι βλέπουμε τον φοβερότατο Θεό να γίνεται ταπεινός άνθρωπος. Ο Απερίγραπτος περιγραπτός, ο  Ασώματος υλικός, ο Αόρατος ορατός. "Θεός ο γεννηθείς, η δε μήτηρ παρθένος"(Στίχοι Συναξαρίου). Τι μεγαλύτερο θαύμα είδε η κτίση;

Κανένας θνητός με την κοινή λογική του δεν δύναται να διεισδύσει στην κατανόηση του μεγάλου αυτού μυστηρίου, αφού ούτε στους Αγγέλους ήταν καταληπτός ο τρόπος της ενανθρωπήσεως του Κυρίου. Τούτο φαίνεται από την απάντηση του Αρχαγγέλου Γαβριήλ στην ερώτηση της Παναγίας, "πώς έσται μοι τούτω επεί άνδρα ου γιγνώσκω;", όπου αναφέρθηκε μόνο στην παντοδυναμία του Θεού και είπε: "Πνεύμα Άγιον επελεύσεται επί σε και δύναμις Υψίστου επισκιάσει σοι". Η Εκκλησία πιστεύει, όπως θεολόγησαν οι Άγιοι Πατέρες, ότι οι δύο φύσεις του Χριστού, θεία και ανθρώπινη, ενώνονται σε μία ενιαία υπόσταση, αλλά χωρίς σύγχυση ενώνονται. Ακόμη πιστεύει ότι, αν και οι δύο φύσεις υπάρχουν στον Χριστό, ούτε η ανθρώπινη μεταβάλλεται στην θεότητα, ούτε πάλι η θεότητα σε ανθρωπότητα, αλλά σώζεται ο όρος αμετάβλητος σε κάθε μία των φύσεων.

Διότι η ένωση των δύο φύσεων στον Χριστό έγινε αδιαρέτως, ασυγχύτως, ατρέπτως και αναλοιώτως, όπως δογμάτισαν οι Άγιοι Πατέρες στις οικουμενικές Συνόδους, με την έμπνευση του Παναγίου Πνεύματος, πολεμούντες τις πλάνες των αιρετικών.

Ο πολέμιος της αλήθειας και του ανθρωπίνου γένους, ο αρχέκακος διάβολος με τα όργανά του (με ανθρώπους δηλαδή στερημένους του φωτισμού της θείας Χάριτος), προσπάθησαν να νοθεύσουν και να αλλοιώσουν την αλήθεια, δογματίζοντας ως αλήθεια τα λογικά συμπεράσματα του εσκοτισμένου νοός τους. Έτσι άλλοι από αυτούς δεν δέχθηκαν την ένωση των δύο φύσεων του Χριστού σε μία υπόσταση, ιδιαίτερα οι Νεστοριανοί. Άλλοι, οι Μονοφυσίτες, φρόνησαν και δίδαξαν ότι μετά την ένωση των δύο φύσεων στον Χριστό, η ανθρώπινη φύση απορροφήθηκε και έμεινε μόνο η θεία. Άλλοι δογμάτισαν φυρμό και σύγχυση των δύο φύσεων, Θεότητας και ανθρωπότητας. Άλλοι κήρυξαν ότι ο Θείος Λόγος με την σάρκωση δεν προσέλαβε όλη την ανθρώπινη φύση, αλλά τον νουν και λόγον ανεπλήρωσε ο Θείος Λόγος. και πολλοί άλλοι, πολλές πεπλανημένες και αιρετικές διδασκαλίες δίδαξαν, τις οποίες οι Άγιοι Πατέρες με την Τρίτη και Τέταρτη Οικουμενικές Συνόδους αναθεμάτισαν.

'Έτσι, άφησαν σε εμάς ανόθευτη την αλήθεια, την ορθόδοξη πίστη, για την ενανθρώπιση του Κυρίου.

Ας εορτάσουμε, λοιπόν, όλοι οι ευσεβείς πνευματικώς, ας δοξάσουμε την μεγάλη προς εμάς συγκατάβαση του Κυρίου, και  παρακολουθούντες τα εξαίσια υμνολογικά άσματα της εορτής, όπως "επεσκέψατο ημάς, εξ ύψους ο Σωτήρ ημών, ανατολή ανατολών και οι εν σκότει και σκιά, εύρομεν την αλήθειαν...". "Μυστήριον ξένον ορώ και παράδοξον! ουρανόν το σπήλαιον, θρόνον χερουβικόν την παρθένον, την φάτνην χωρίον...".

Με αυτά αναβιβάζεται ο νους σε θεία νοήματα, σε πνευματικές θεωρίες και επιπόθηση του Θεού. Γεννάται η επιθυμία και προθυμία για την αναζήτηση

Αγαπητοί αδελφοί, ο Θεός έγινε άνθρωπος, ο Χριστός γεννήθηκε για να αναγεννήσει εμάς πνευματικώς. Το μεγάλο  ερώτημα που πρέπει κάθε ευλαβής Χριστιανός να κάνει στον εαυτό του είναι το εάν έχει αναγεννηθεί πνευματικώς.

Όλοι ασφαλώς έχουμε αναγεννηθεί με το θείο Βάπτισμα. Έχουμε, όμως, την αναγέννηση του Θείου Βαπτίσματος;

Διότι με τις προαιρετικές αμαρτίες, χάνεται η χάρις του αγίου βαπτίσματος, μολύνεται η ψυχή και χρειάζεται δεύτερη αναγέννηση, την δια μετανοίας. Αυτός είναι ο απαραίτητος αγώνας κάθε ορθοδόξου χριστιανού που θέλει την σωτηρία του. Να εξετάζει λεπτομερώς τον εαυτό του εάν ελευθερώθηκε από τις αμαρτίες, εάν αποκόπηκε από τις αμαρτωλές συνήθειες και πάθη, εάν ενδύθηκε την "πανοπλία του Θεού" (Εφεσίους Στ', 11), δηλαδή την χάρη του Αγίου Πνεύματος, 'ώστε να αποφεύγει τις μεθόδους του διαβόλου και να μην αμαρτάνει.

Ας ευχόμαστε στον γεννηθέντα Θεό και εν κόσμω οφθέντα να μας χαρίσει την πνευματική αναγέννηση για να αξιωθούμε της αιωνίου ζωής και σωτηρίας.

Ταπεινός ευχέτης προς τον εν Σπηλαίω τεχθέντα Σωτήρα Χριστόν

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ Γ.Ο.Χ.

+ Ο Θηβών και Λεβαδείας ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ


Σημείωση: Από το περιοδικό "Θηβαϊκή Φωνή" Εκκλησίας Γνήσιων Ορθοδόξων, τεύχος 13 του έτους 2005. Σε κάποια σημεία έγινε γλωσσική προσαρμογή σε πιο σύγχρονο ύφος.


2025/01/03

ORTHODOX CALENDAR 2025


Orthodox Caledar 2025 by ECCLESIA GOC on Scribd

ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ 2025


ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΩΝ 2025

(ΙΕΡΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ)


ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ 2025 by ECCLESIA GOC on Scribd

2025/01/02

100 ΧΡΟΝΙΑ ΙΕΡΟΥ ΑΓΩΝΟΣ ΤΩΝ Γ.Ο.Χ. (10)



Από τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Σπυρίδωνος, του Επισκόπου Τριμυθούντος Κύπρου και πολιούχου της νήσου Κέρκυρας. Εόρτασε ο φερώνυμος Ιερός Ναός του θαυματουργού αγίου στο χωρίο Ευρωπούλοι Κέρκυρας. Για την εορτή και την εξυπηρέτηση των Ορθοδόξων Κερκυραίων μετέβη ο Παν/τος Ιερομόναχος π. Ευθύμιος Κωτούλας.

ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΣΤΟΥΣ  Γ.Ο.Χ. ΜΑΝΔΡΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (1926)

Ἔτος 1926. Τοῦ Ἁγίου Σπυρίδωνος μὲ τὸ παλαιὸ ἡμερολόγιο συνέβη τὸ εξής συνταρακτικὸ θαῦμα στὴν Μάνδρα Ἀττικῆς. Οἱ κάτοικοί της μετέβησαν στὸν ναὸ γιὰ νὰ ἑορτάσουν τὴν μνήμη τοῦ Ἁγίου, τοῦ μεγάλου μας Ἁγίου Σπυρίδωνος, ἀλλὰ ἡ ἀστυνομία μετὰ ἀπὸ ἐντολὴ τῆς Ἀρχιεπισκοπὴς εἶχε κλειδώσει μὲ ἀλυσίδες τὴν πόρτα τοῦ ναού γιὰ νὰ μὴ μποροῦν νὰ εἰσέλθουν οἱ Ὀρθόδοξοι τοῦ Πατρίου. Τότε οἱ κάτοικοι ἄναψαν τὰ κεριὰ ποὺ εἶχαν μαζὶ καὶ τὰ κόλλησαν στὴν πόρτα τοῦ ναοὺ. Καὶ, ὢ, τοῦ θαύματος! Οἱ ἀλυσίδες ἔπεσαν κάτω καὶ ἄνοιξε ἡ πόρτα τοῦ ναοῦ!


ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΣΤΟ ΕΥΒΟΙΑΣ (1926)

ΗΤΑΝΕ ἡ πρώτη χρονιὰ ποὺ γύρισε τὸ Παλαιὸ Ἡμερολόγιο. Μὲ τὸ καινούργιο εἴχαμε Χριστούγεννα καὶ μὲ τὸ Παλαιὸ εἴχαμε τοῦ Ἁγίου Σπυρίδωνος. Τότε κτυπούσανε οἱ καμπάνες 3 ἡ ὥρα τὴ νύκτα. Ἐμένα μοῦ ἄρεσε ἡ Ἐκκλησία ἀπὸ μικρὴ καὶ λέω τῆς μαμᾶς μου, θὰ πάω στὴν Ἐκκλησία (Στον Ναό του Αγίου Νικολάου στην Κάρυστο Ευβοίας). Δὲν φοβᾶσαι, μοῦ λέει, τέτοια ὥρα; Ὄχι, τῆς λέω, ἀλλὰ δὲν ἤτανε πάρα πολλοί, λίγοι.

Ἐγὼ καθόμουνα ἐμπρὸς στὴν Εἰκόνα τοῦ Ἁγίου Σπυρίδωνος καὶ ἤμουν ἀφοσιωμένη καὶ τὴν κοιτοῦσα. Τῆς εἶχαν οἱ Λουμιδαῖοι ἕνα στεφάνι γύρω-γύρω στὴν Εἰκόνα. Ἐκεῖ ποὺ εἶναι σήμερα ἡ ἁγιογραφία τῆς Παναγίας, ἐκεῖ ἤτανε ἡ Εἰκόνα τόσο μεγάλη καὶ τόσο βαρειά.

Ἄρχισε ὁ παπα-Βαγγέλης ὁ Μπάκωσης στὴν Ὡραία Πύλη γιὰ πρώτη χρονιὰ νὰ λέη τὸ Εὐαγγέλιο τῶν Χριστουγέννων, «Χριστὸς γεννᾶται σήμερον...». Ὅπως κοιτοῦσα τὴν Εἰκόνα, τὶ νὰ δῶ! Ἡ Εἰκόνα ὁλόκληρη καὶ τὸ στεφάνι μαζὶ ἔφυγε ἀπὸ τὴ θέσι της καὶ πῆγε μέχρι πάνω στὸ θόλο βορινά! Ἐγὼ ἔμεινα ξερή! Μετὰ ἀπὸ αὐτό, κάνει ἕνα κρότο τρομερὸ κρουουου!... Καὶ πῆγε καὶ στερέωσε στὴ θέσι της...

Τρέξανε ὁ κόσμος ἀπ’ ἔξω νὰ δοῦνε τὶ συνέβη, ἡ Ἐκκλησία ἔπεσε; Σταματάει ὁ π. Βαγγέλης μισὴ ὥρα τὸ Εὐαγγέλιο, εἴχανε καὶ μανουάλι ἐμπρὸς στὴν Εἰκόνα, τὶ μετάνοιες, τὶ κεριὰ ὁ κόσμος, καὶ ἡ Εἰκόνα εἶχε στερεώσει στὴ θέσι της (αὐτόπτης μάρτυς). Ἀλλὰ ὅμως, τὴν ἄλλη μέρα ἦρθε διαταγὴ ἀπὸ μέσα [ἀπὸ τὴν Μητρόπολι;] νὰ μὴν ποῦμε πουθενὰ τίποτα! Ἐγὼ πῆγα πρωὶ-πρωὶ στὴν Ἐκκλησία καὶ τὴν εἴχανε κατεβάσει τὴν Εἰκόνα καὶ εἴπανε πὼς ἔφταιγε τὸ καρφί.

Ὁ Θεὸς νὰ μὲ συγχωρέση τὴν ἁμαρτωλή, ποὺ δὲν ἔμεινα μὲ τὸ Παλιὸ ποὺ εἶδα τέτοιο Θαῦμα, ἀλλὰ ἡ πίστη μου εἶναι μεγάλη, καὶ ἀπὸ τότε πιστεύω ἀκράδαντα στὴν ἄλλη ζωή... Τὸ ἔλεγα τοῦ πάτερ Σίλα μήπως δὲν κάνει ἐγὼ ἡ ἁμαρτωλὴ νὰ λέω τέτοιο Θαῦμα, γιατὶ πρέπει νὰ εἴμεθα ταπεινοί, καὶ μοῦ λέει: «νὰ τὸ λές, Μαρία μου, εἰς δόξαν Χριστοῦ». 

Σᾶς ἐπιβεβαιώνω διὰ ὅλα τὰ ἀνωτέρω ποὺ ἔγραψα ἡ αὐτόπτης μάρτυς, Μαρία Ἐλ. Μερτζανάκη, Κάρυστος, Δεκέμβριος 1993.


ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ, ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΤΙΚΟΝ
ΤΗΣ ΟΡΘΟΤΗΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΟΥ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ (1934)

Ήτο 12 Δεκεμβρίου 1934, εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος, με το Παλαιόν Εορτολόγιον. Την ιδίαν ημέραν, με το νέον παπικόν ημερολόγιον, εορτάζονται αντικανονικώς τα «Χριστούγεννα». Ο Επίσκοπος Λαρίσης Αρσένιος το πρωί μετέβη με την άμαξαν του εις τον Ιερόν Ναόννά λειτουργήση. Όταν έφθασεν εκεί, βλέπει ένα ηλικιωμένον, ταπεινόν και χαριτωμένον
 Επίσκοπον, έχοντα Εγκόλπιον εις το στήθος, προς τον οποίον είπεν ο Αρσένιος:
-Αδελφέ, έλα να είπωμεν τα χαρμόσυνα γράμματα των Χριστουγέννων και μετά να σε φιλοξενήσω.

 Ο επίσκοπος Λαρίσσης
Αρσένιος Αφεντούλης
Ο ταπεινός Δεσπότης απεκρίθη:
-Δέν πρέπει να ειπήτε αυτά τα γράμματα αλλά τα ιδικά μου!
-Και ποιός είσαι εσύ; ρώτησε ο Αρσένιος.
-Είμαι ο Σπυρίδων Τριμυθούντος!
Τότε ο Αρσένιος εθύμωσε και είπεν:
-Εγώ σε προσκαλώ και συ με περιφρονείς, άντε πήγαινε.
Καί ο ταπεινός Επίσκοπος, ο οποίος ήτο ο Άγιος Σπυρίδων, είπεν:
-Εγώ θα φύγω, αλλά αυτά τα γράμματα δεν πρόκειται να τα είπης!
Και αμέσως εξηφανίσθη ό Άγιος!

Ο Αρσένιος εισήλθεν εις τον Ναόν, προσεκύνησε και εκάθισεν εις τον θρόνον του. Όταν ήλθεν η ώρα τών Καταβασιών, έψαλλε την 1ην καταβασίαν και μετά ο χορός την 2αν. Ήρχισεν ο Αρσένιος να είπη την τρίτην, αλλά αιφνιδίως ησθάνθη δυσφορίαν και αδιαθεσίαν! και αφού έκανε νόημα εις τον Ψάλτην να συνεχίση, εισήλθεν εις το Ιερόν, όπου τον ηρώτησαν:
-Τι έχεις δέσποτα;
Αυτός απήντησε: -Δεν αισθάνομαι καλά.

Επειδή η αδιαθεσία του εμεγάλωνε, τον μετέφερον εις την οικίαν του, όπου η κατάστασίς του εχειροτέρευσε, και την άλλην ημέραν απέθανεν ο Αρσένιος, τιμωρηθείς εκ Θεού δια την ασεβή παρακοήν του προς τον Άγιον Σπυρίδωνα!