2024/04/02

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ 2024

 ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΡΙΔΟΣ

ΤΗΣ ΓΝΗΣΙΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Με ιδιάζουσα κατάνυξη, εορτάστηκε ο θρίαμβος της Ορθοδοξίας έναντι των αιρέσεων και ειδικότερα κατά της Εικονομαχίας στις ενορίες των Ορθοδόξων σε Ελλάδα, εξωτερικό και στις αδελφές καθ' ημάς Εκκλησίες Ρωσίας και Κύπρου.

Στον ιστορικό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελιστού Ματθαίου Μάνδρας ιερούργησε ο Παν/τος Ιερομόναχος π. Ευθύμιος Κωτούλας της Ιεράς Μονής Οσίων Αγιορειτών Πατέρων Βιλλίων Οινόης. Αναγνώστηκε το Συνοδικό της Ορθοδοξίας και τελέστηκε η λιτανεία των ιερών εικόνων.




Στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Πεύκης, στα βόρεια προάστια των Αθηνών, την εόρτια Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αττικής και Μεγαρίδος κ. Κοσμάς βοηθούμενος υπό του Ιεροδιακόνου π. Αθανασίου Δημουλά.



Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, τελέστηκε κατά το έθος ο Κατανυκτικός Εσπερινός της εορτής υπό του Σεβ/του Μητροπολίτου Αττικής κ. Κοσμά μετά του Ιεροδιακονου π. Αθανασίου. Παρέστησαν πιστοί εκ διαφόρων περιοχών της Αττικής και της Πρωτεύουσας και Μοναχοί της Ιεράς Μονής Οσίων Αγιορειτών Πατέρων Βιλλίων Αττικής. Μετά την λιτάνευση της ιεράς Αχειροποιήτου Εικόνος του Θεανθρώπου Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, πραγματοποιήθηκε κατάλληλη ομιλία υπό του Σεβασμιωτάτου Αττικής κ. Κοσμά για το Χριστολογικό δόγμα όπως συμπεριληπτικώς και Ορθοδόξως εμπεριέχεται στην τριπλή Αρχιερατική Ομολογία των εψηφισμένων Αρχιερέων και στις δογματικές αποφάσεις της Αγίας Δ' Οικουμενικής Συνόδου. Στο Χριστολογικό δόγμα με την ενσάρκωση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού στηρίχτηκαν οι Άγιοι Πατέρες για την Θεανδρική εικόνιση Του, πέρα από την Ιερά Παράδοση.