2022/09/14

ΕΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΕΙΣ

Κατά τον μήνα Αύγουστο, τον μήνα της Κυρίας Θεοτόκου και της Μεταμορφώσεως του Κυρίου, εόρτασαν πολλοί ενοριακοί και μοναστηριακοί ιεροί Ναοί, από τους οποίους αναφέρουμε τις παρακάτω πανηγύρεις:



Κατά τη Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου πανηγύρισε η Ανδρώα Ιερά Μονή του Σωτήρος στην Μεσσιανή Κοζάνης. Ιερούργησε ο Σεβ/τος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Ιγνάτιος (Τοποτηρητής Κοζάνης) και παρέστησαν πολλοί πιστοί από τη Δυτική Μακεδονία. Είχε προηγηθεί η τέλεση του ιερού Μνημοσύνου, σε προηγούμενη μέρα, του μακαριστού Κτίτωρος, Ιερομομονάχου Θεοφυλάκτου Χαντωνά.





Στο Πήδημα Μεσσηνίας εόρτασε ο ιερός Ναός της Θείας Μεταμορφώσεως τον οποίον έκτισε ο μακαριστός Ιερέας π. Δημήτριος Σακκάς. Ιερούργησε ο Παν/τος Ιερομόναχος Αθανάσιος Κιτσαντάς.



Την ίδια ημέρα πανηγύρισε το ιερό Παρεκκλήσιο της Μεταμορφώσεως στην Ιερά Μονή Αγίας Σοφίας Καλύμνου όπου ιερούργησε ο Παν/τος Ιερομόναχος π. Ευθύμιος Κωτούλας.



Την μεγάλη Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Κυρίας Θεοτόκου τίμησε ο ορθόδοξος λαός σε όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό. Με συγκίνηση οι Ορθόδοξοι πιστοί της θεοτοκοσκέπαστου νησού της Τήνου πανηγύρισαν στον περικαλλή φερώνυμο Ιερό Ναό της Χώρας Τήνου. Ιερούργησε ο Παν/τος Ιερομόναχος π. Ευθύμιος Κωτούλας.


Στον Τύρναβο Λάρισας ιερούργησε ο Σεβ/τος Μητροπολίτης Φθιώτιδος και έξαρχος Θεσσαλίας κ. Ιγνάτιος.




Στην φερώνυμη Ιερά Μονής της Καλαμάτας, ιερούργησε ο Παν/τος Ιερομόναχος π. Αθανάσιος μετά του Ιεροδιακόνου π. Χριστοφόρου.



Στον  εορτάζοντα Ιερό Ναό της Ελευσίνας ο οικείος Επίσκοπος, Σεβ/τος Αττικής και Μεγαρίδος κ. Κοσμάς.



Δεν υστέρησε σε κατάνυξη  ο πανηγυρικός εορτασμός της Μεταστάσεως της Παναγίας Μητέρας του Θεού στην γυναικεία Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου στο Μελισσοχώρι Θήβας. Τελέστηκε, κατά το Ιεροσολυμίτικο τυπικό, ο επιτάφιος της Θεοτόκου με τα εγκώμια και την περιφορά στους χώρους της Μονής. Συνιερούργησαν οι Παν/τοι Ιερομόναχοι π. Αυγουστίνος Βρακάτος κα π. Βησσαρίων Βάλλιος. Η υπό την Γερόντισσα Ευφροσύνη αδελφότητα φιλοξένησε τους προσκυνητές.




Στις 16 Αυγούστου τιμήθηκε δεόντως η μνήμη των νεοφανών Αγίων Έξι Μαρτύρων των Μεγάρων στην ενορίας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στα Μέγαρα Αττικής. Χοροστάτησε ο οικείος Επίσκοπος,  Σεβ/τος Μητροπολίτης Αττικής και Μεγαρίδος κ. Κοσμάς βοηθούμενος υπό του Παν/του Ιερομονάχου π. Δαμασκηνού της Εκκλησίας Γ.Ο.Χ. Κύπρου.


Την 22α Αυγούστου που τιμάται η χάρις της Κυρίας Θεοτόκου της επονομαζομένης "Προυσιωτίσσης" πανηγύρισε το Ιερό Ησυχαστήριο στην Αρέθουσα Θεσσαλονίκης. Πολλοί ευλαβείς προσκυνητές από τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη Μακεδονία προσέτρεξαν να τιμήσουν την Παναγία Μητέρα μας.




Στις 27 Αυγούστου εόρτασε ο ενοριακός Ιερός Ναός του νεοφανούς Αγίου Φανουρίου στην Μεσοποταμία Καστοριάς. Συγχοροστάτησαν οι Σεβ/τοι Μητροπολίτες Φθιώτιδος κ. Ιγνάτιος και Μεσσηνίας κ. Ιάκωβος μετά του Παν/του Ιερομονάχου π. Αθανασίου Κιτσαντά.

Την Κυριακή 29 Αυγούστου τιμήθηκε η εορτή της Αποτομής της Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου. Με λαμπρότητα πανηγύρισε ο Καθεδρικός Ιερός Ναός του Προδρόμου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στην περιοχή του Ρουφ. Χοροστάτησε ο Σεβ/τος Μητροπολίτης Αττικής κ. Κοσμάς, ο οποίος κήρυξε το θείο λόγο, βοηθούμενος υπό του Παν/του Ιερομονάχου π. Ευθυμίου και του Ιεροδιακόνου π. Αθανασίου.




Την ίδια ημέρα εόρτασε και το ιστορικό Ιερό Ησυχαστήριου του Τιμίου Προδρόμου στο Πεταλίδι Μεσσηνίας. Χοροστάτησε ο οικείος Επίσκοπος, Σεβ/τος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Ιάκωβος βοηθούμενος υπό των Πατέρων π. Αθανασίου και π. Χριστοφόρου.