2019/01/22

ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ 2019

Σήμερον τὰ ἄνω τοῖς κάτω συνεορτάζει, καὶ τὰ κάτω τοῖς ἄνω συνομιλεῖ.

ΣΥΝΟΔΙΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΛΙΜΕΝΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 



Η μεγάλη Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων τιμήθηκε  και φέτος με μεγαλοπρέπεια υπό των Γνησίων Ορθοδόξων Εκκλησιών σε Ελλάδα, Κύπρο, Μολδαβία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Αμερική, Ρωσία και αλλαχού. 
Στην Ελλάδα εξέχουσα θέση έχει ο Συνοδικός εορτασμός υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Γ.Ο.Χ. Αττικής και Μεγαρίδος. Στις ενορίες της Αττικοβοιωτίας οι ορθόδοξοι πιστοί συνωστίστηκαν στους ενοριακούς Ιερούς Ναούς για την λαμπρά Θεία Λειτουργία των Φώτων και τη τελετή του Μεγάλου Αγιασμού. Έπειτα το λογικό ποίμνιο της Αττικοβοιωτίας σύσσωμο και ενωμένο μετέβη με ιερά πομπή, επικεφαλής του Αγίου Προέδρου της Ιεράς Συνόδου και Τοποτηρητού Αθηνών, του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Θηβών κ.κ. Χρυσοστόμου και του οικείου Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Αττικής και Μεγαρίδος κ.κ. Κοσμά και του Ιερού Κλήρου, στον Λιμένα της Ελευσίνας. Εκεί σε πανηγυρικό κλίμα τελέστηκε ο Μεγάλος Αγιασμός και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού προς αγιασμό των υδάτων της θαλάσσης. Το πανηγυρικό τόνο της ημέρας έδωσε ο καλλίφωνος χορός των Ιεροψαλτών από διάφορες ενορίες της Εκκλησίας μας όπως και η ανάγνωση του Εόρτιου Μηνύματος. Αρκετοί νέοι κατά την τρίτη κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, τηρώντας σχετικό έθιμο, έπεσαν στα παγωμένα νερά της θάλασσας για να πιάσουν το Ζωοποιό Ξύλο. Την εκδήλωση τίμησαν και διευκόλυναν οι Τοπικές Αρχές. Οι πιστοί επέστρεψαν πνευματικά ανακαινισμένοι εις τα ίδια, δοξάζοντας τον επιφανέντα Τριαδικό Θεό που μπορούν να Τον λατρεύουν ελεύθερα. 









ΣΤΟΝ ΛΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Στην ιστορική Ιερά Μονή Παναγουλάκη τελέστηκε η Θεία Λειτουργία υπό του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Ιακώβου παρουσία πλήθους πιστών. Μετά την Θεία Λειτουργία, παρόλο την βροχή, όλοι οι πιστοί μετέβησαν στην παραλία για τον Αγιασμό των Υδάτων. Ένας ήταν ο τολμηρός που έπεσε στα παγωμένα νερά μετά την τελευταία ρίψη του Τιμίου Σταυρού από τον Σεβασμιώτατο κ.κ. Ιάκωβο.





ΣΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΖΑΡΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Και στην Κρήτη εορτάστηκε με κατάνυξη η Βάπτιση του Κυρίου μας. Στην ενορία του Αγίου Μάρκου του Ευγενικού στις Μοίρες Ηρακλείου τελέστηκε η εόρτια Θεία Λειτουργία υπό του ζηλωτή Λευίτη π. Ζαχαρία Τσικριτσάκη με την παρουσία πλήθους πιστών από όλη την Κρήτη. Ακολούθησε ο Καθαγιασμός των υδάτων στην γραφική λίμνη Ζαρού.





Ανάλογες τελετές τελέστηκαν και σε άλλες ενορίες στην Ελλάδα, το εξωτερικό και την αδελφή Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία υπό τον Σεβ/το Μητροπολίτη Κισινάου και πάσης Μολδαβία κ. Ανδριανό. Παραθέτουμε παλαιότερο εορτασμό των Θεοφανείων στο Συνοδικό Κέντρο της Ρωσικής Εκκλησίας την Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού στο Στοϊκάν του Σόρακα της Μολδαβίας.