2018/05/24

ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΟΜΟΛΟΓΗΤΟΥ


ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ


Την παρελθούσα Πέμπτη 11 Μαΐου στην γυναικεία Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Μύτικα τελέστηκε προεόρτια πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επί τη μνήμη του εν Αγίοις πατρός ημών Ματθαίου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών του Νέου Ομολογητού, Θαυματουργού και Μυροβλήτου. Στην Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Σεβ/τος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Ιγνάτιος βοηθούμενος υπό των Παν/των Ιερομονάχων π. Βησσαρίωνος και π. Χρυσοστόμου, αδελφών της Ιερά Μονής Οσίων Αγιορειτών Πατέρων Οινόης. Έψαλε ο καλλικέλαδος βυζαντινός χορός της Αδελφότητας υπό την Οσιοτάτη Καθηγουμένη Βενερία. Υπενθυμίζουμε ότι η αδελφότητα αποτελείται από Μοναχές, πνευματικές θυγατέρες του Αγίου Ματθαίου, οι οποίες εκδιώχθηκαν από την ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Πευκοβουνογιάτισσας Κερατέας λόγω της εδραίας πίστης τους στην πίστη που παρέδωσε ο άγιος αυτός πατήρ της Εκκλησίας περί των Ιερών Εικόνων. 
Παρέστησαν αρκετοί πιστοί κυρίως από την περιοχή αλλά και από άλλες περιοχές, παρά το εργάσιμο της ημέρας. Είχαν την ευλογία να ασπαστούν τα ιερά του Λείψανα και ιδιαιτέρως την μυροβλύζουσα αγία του Κάρα, η οποία και λιτανεύθηκε μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας.
Είθε η χάρις του αγίου και οι μεσιτείες του να συνοδεύουν με τον σύνδεσμο της Αγάπης την Ιεραρχία, τον Ιερό Κλήρο και τον πιστό Ορθόδοξο Λαό στον αγώνα της Στρατευομένης Εκκλησίας του Χριστού και να φωτίζει όσους εκ των πνευματικών του απογόνων απομακρύνθηκαν από την Εκκλησιαστική κοινωνία.
Ελπίζουμε στο μέλλον να δημοσιεύσουμε σημαντικά βιβλία περί του Αγίου Ιεράρχου και άλλο υλικό από το παρελθόν με την ευκαιρία της 68ης επετείου της οσιακής Κοιμήσεως (+14/5/1950 Εκκλ. Ημ.) αλλά και της 60ης επετείου από τις ιστορικές Χειροτονίες του 1948. Ο φετινός συνεορτασμός της Αγίας Πεντηκοστής και της μνήμης του Αγίου Ματθαίου δεν είναι απρεπής αφού ο άγιος Ιεράρχης Ματθαίος διατήρησε δια των ευλογημένων χειροτονιών του 1948 ζωντανό το θαύμα της Αγίας Πεντηκοστής και της Αποστολικής Διαδοχής στην ελλαδική Ορθόδοξη Εκκλησία. Η Ακαινοτόμητος Εκκλησία έχει φέτος την ευλογία να συνεορτάζει με τους Αρχιερείς της Ρωσικής Εκκλησίας και να τιμά την μνήμη του αγίου ανδρός.










Σημείωση: Οι ιερείς εικόνες του αγίου είναι σύγχρονα έργα της αγιογράφου κας Αντωνίας Σίντνιεβα.