2018/02/28

ΣΥΝΟΔΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ 2018 
ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ


Με λαμπρότητα εορτάστηκε ο θρίαμβος της Ορθοδοξίας, η "απαξ τοις αγίοις παραδοθείσα" πίστη του Χριστού, έναντι του πολυκέφαλου τέρατος των αιρέσεων δια των οποίων ο αντίδικος πολέμησε και πολεμά την Εκκλησία. Σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Γνησίας Ορθοδόξου Εκκλησίας τελέστηκε η Θεία Λειτουργία ή η Ιερά Ακολουθία κι ακολούθησε η ανάγνωση του Συνοδικού της Αγίας Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου κατά των αιρετικών εικονομάχων και πασών των αιρέσεων καθώς και η Λιτάνευση των Ιερών Εικόνων.

Το απόγευμα της Κυριακής τελέστηκε, όπως κάθε χρονιά, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου στην Αθήνα (περιοχή Ρουφ) η Συνοδική Εκδήλωση με την τέλεση κατανυκτικού Εσπερινού και σχετική με την εορτή ομιλία. Στο Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Ιάκωβος μετά των Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Αττικής και Μεγαρίδος κ. Κοσμά, βοηθούμενοι υπό των Πανοσιολογιοτάτων Ιερομονάχων π. Αυγουστίνου Βρακάτου, π. Αθανασίου Κιτσαντά, π. Ευθυμίου Κωττούλα, π. Χρυσοστόμου Βαλτά, του Ιεροδιακόνου π. Αθανασίου και Πατέρων της Ιερά Μονής Οσίων Αγιορειτών Πατέρων Βιλλίων Οινόης.

Την εκδήλωση προλόγισε εμπνευσμένα ο π. Αυγουστίνος (Θεολόγος) και ακολούθησαν οι κύριες ομιλίες των αγίων Ιεραρχών. Ο Σεβ/τος Αττικής αναφέρθηκε στις αιρέσεις που τάραξαν την Εκκλησία από την ίδρυσην της μέχρι και τον επάρατο Οικουμενισμό των ημερών μας ενώ ο Σεβ/τος Μεσσηνίας στην ένωση των Ρώσων Ιεραρχών (υπό τον Σεβ/το Μητροπολίτη Μολδαβίας κ. Αδριανό) μετά του Κλήρου και των Ποιμνίων τους εκ της Ρωσικής Διασποράς μετά της Γνησίας Ορθοδόξου Ελλαδικής Εκκλησίας. 

Οι προσελθόντες ορθόδοξοι πιστοί επέστρεψαν εις τα ίδια πνευματικά ενισχυμένοι και δοξάζοντας τον Τριαδικό Θεό ενώ παρατέθηκε και νηστίσιμη τράπεζα επιγείων αγαθών για τους Αρχιερείς, τον Ιερό Κλήρο και τους εκ μακράν αδελφούς υπό της Επιτροπής του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αθηνών.