2012/10/10

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ Γ.Ο.Χ. ΛΑΡΙΣΗΣ & ΤΥΡΝΑΒΟΥ

ΧΕΙΡΟΤΟΝΗΘΗΚΕ Ο ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ Γ.Ο.Χ. ΛΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ κ. ΦΙΛΟΘΕΟΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ, 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΚΚΛ. ΗΜ./ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΠΟΛ. ΗΜ. ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΡΟΥΦ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ.


ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ  ΤΕΤΑΡΤΗ 11/10 (ΕΚΚΛ. ΗΜ.), ΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ ΣΕΒ/ΤΟΥ, ΘΑ ΤΕΛΕΣΤΕΙ Η ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΙΕΡΑΡΧΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ Ι.Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ (ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ) ΛΑΡΙΣΑΣ

Ο ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ Γ.Ο.Χ. ΛΑΡΙΣΗΣ & ΤΥΡΝΑΒΟΥ  κ. ΦΙΛΟΘΕΟΣ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Φιλόθεος (Τουρτουνής) γεννήθηκε το 1963 στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του πολυτεχνείου. Μετά τις σπουδές του και την εκτέλεση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων εκάρη μοναχός υπό του τότε Γέροντος του «Λητής»  Φιλόθεου Κυνηγαλάκη της Φλωρινικής- Αυξεντιακής παράταξης, ευρισκόμενος εν αγνοία του στο σχίσμα και μη γνωρίζων περί της Γνησίας Ορθοδόξου Εκκλησίας. Σωτήριος για τον π. Φιλόθεο υπήρξε η ημέρα κατά την οποία επισκέφτηκαν την ιστορική Ιερά Μονή Παναγουλάκη οπότε και συναντήθηκε με τον Μακαριστό Μητροπολίτης Μεσσηνίας και τότε Πρωθιεράρχη των Γ.Ο.Χ. κυρό Γρηγορίου (+ 2009). Με αφορμή της μη κοινωνίας των Αχράντων Μυστηρίων (καθότι ευρίσκετο τότε εκτός Εκκλησίας και σε αντίθεση με τις παλαιοημερολογίτικες παρατάξεις) υπό του αγίου Αρχιερέως Γρηγορίου ο π. Φιλόθεος προβληματίστηκε και μετά από μακρά μελέτη και κατήχηση υπό Αγιορειτών Πατέρων και του νυν Πανιερωτάτου Προέδρου, Μητροπολίτου Θηβών κ. Χρυσοστόμο, εγκατέλειψε το σχίσμα και εισήλθε ενσυνείδητα στην Εκκλησία του Χριστού. Έχοντας λάβει απολυτήριο εκ της Μονή Αυτού, έγινε δεκτός στο Σώμα της Εκκλησίας κατά την Κανονική τάξη, δια Ομολογίας, Αγίου Μύρου και Χειροθεσίας την 11η Δεκεμβρίου 2005. Ο π. Φιλόθεος υπηρέτησε θεαρέστως και με υπακοή για τα επόμενα χρόνια τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Άγιων Ταξιαρχών Θηβών καθώς και όπου υπήρχε ανάγκη. Υπηρέτησε ακόμη ως πρακτικογράφος και Γραμματεύς της Ιεράς Συνόδου ενώ υπήρξε πάντα αρωγός στο έργο του Ιερού Αγώνος της Εκκλησίας. Για την προσφορά του εξελέγη Μητροπολίτης Λαρίσης και  Τυρνάβου, χειροτονηθείς υπό του Πανιερωτάτου Προέδρου της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Χρυσοστόμου και των λοιπών Συνοδικών μελών, διαδεχόμενος τον Μακαριστό Μητροπολίτη Λαρίσης κυρό Νεκτάριο (+2005) την 26η Σεπτεμβρίου 2012 (Εκκλ. Ημ.).

Ονομαστήρια: 11 Οκτωβρίου, Αγίου Φιλοθέου του Κόκκινου, Πατριάρχου Κπόλεως.