2019/04/29

ΑΓΙΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΜΟΛΔΑΒΙΑ

Ανάσταση στη Συνοδική Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Στοϊκάν Μολδαβίας με τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κισινάου και πάσης Μολδαβίας κ. Ανδριανό, πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Εκκλησίας.

Воскресение 2019 года в Синодическом Свято-Крестовоздвиженском монастыре Стояна Молдовы с Блаженнейшим епископом Кишиневским и всея Молдовы Андрианосом, Президентом Священного Синода Русской Православной Церкви.

Învierea 2019 în Sfânta Mănăstire a Sfintei Cruci Stoyan din Moldova cu Episcopul Preafericit al Chișinăului și al întregii Moldovei Dl Andrianos, Președintele Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse.




2019/04/27

ΠΑΣΧΑ ΚΥΡΙΟΥ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ ΙΗΣΟΥ  ΧΡΙΣΤΟΥ



Από το περιοδικό "Πολύτιμος Θησαυρός Μετανοίας" του Αγίου Ματθαίου Βρεσθένης.
Τεύχος 1ον του 9ου Τόμου, Απρίλιος 1948, Έτος 10ο της Πρώτης Περιόδου
Διασκευασμένο ελαφρώς στην καθομιλουμένη γλώσσα μας.

Περί της ζωηφόρου Ανάστασης του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, οι Άγιοι και Θεοφόροι Πατέρες μας έτσι λένε ότι έγινε. Κατά το μέσο της νύκτας σεισμός μέγας έγινε διότι ο Άγγελος Κυρίου αφού κατέβηκε απεκύλισε τον λίθο από την θύρα του μνημείου. Από τον οποίον σεισμό, οι στρατιώτες που φυλούσαν τον τάφο, καθώς κατατρόμαξαν έφυγαν με μεγάλη σπουδή. Έτσι βρήκαν καιρό οι γυναίκες που έρχονταν με τα μύρα, για να αλείψουν το σώμα του Ιησού. 

Πρώτη που είδε αναστημένο τον Χριστό  είναι η Κυρία Θεοτόκος, η Μητέρα του Ιησού, μαζί με την Μαρία την Μαγδαληνή. Αλλά για να μην υπάρχει αμφιβολία για την Ανάσταση, από την οικείωση της Μητέρας, γι' αυτό οι θείοι Ευαγγελιστές λένε, συνεσκιασμένα, ότι ήλθε η Μαρία η Μαγδαληνή, και η άλλη Μαρία, όπου (και) νοείται η Μητέρα του Ιησού. Και άλλος Ευαγγελιστής λέει, ότι φάνηκε πρώτα στην Μαρία την Μαγδαληνή, όπου ήταν δηλαδή ανύποπτο πρόσωπο. Οι οποίες αφού είδαν τον Χριστό και προσκύνησαν Αυτόν και κράτησαν τα πόδια Αυτού, έτρεξαν μετά χαράς και ανήγγειλαν στους Μαθητές ότι ο Διδάσκαλος όντως ανέστη και αυτές είδαν και προσκύνησαν Αυτόν.  

Και από το γλυκύτατο Αυτού στόμα άκουσαν, χαίρετε. Και έπρεπε βέβαια, το γένος εκείνο, όπου πρώτα άκουσε,  "με λύπες θα γεννάς τέκνα", αυτό πρώτο να δεχθεί την χαρά. Και η μεν Κυρία Θεοτόκος, ως κατεξοχήν γνωστική, αφού άπαξ είδε, και την χαρά δέχτηκε, δόξασε τον Θεό και στο εξής δεν θέλησε να ξαναδοκιμάσει  αλλά παρέμεινα ησυχάζουσα. Η δε Μαγδαληνή και εκ δευτέρου πήγε στον μνημείο, και εκ δευτέρου είδε τον Χριστό, και εκ δευτέρου ήθελε να πιάσει τους Άχραντους Αυτού πόδας. Όμως εμποδίστηκε για την μάταιη περιέργεια της. "Μην μου άπτου", παρ' Αυτού ακούουσα. Και ως Απόστολος στους Αποστόλους παρ' Αυτού πέμπεται, ειπόντος, "Πορεύου δε προς τους αδελφούς μου και πες σε αυτούς όσα είδες και άκουσες".

Εντωμεταξύ φτάνει και ο Πέτρος μετά του Ιωάννου, αφού έμαθαν τα γενόμενα παρά της Μαγδαληνής (μνήμη +22 Ιουλίου), όπως λέχθηκε, και εισελθόντες στον τάφο, βρίσκουν μόνο τα σάβανα. Γι αυτό επανέρχονται πάντες στην πόλη μετά χαράς, κήρυκες ήδη της υπερφυούς Ανάστασης του Χριστού, τον Οποίον και είδαν ζώντα πραγματικά, πέντε φορές κατά την ίδια ημέρα.

Τοιαύτη λοιπόν χαρμόσυνη Ανάσταση εορτάζουμε σήμερα, ασπαζόμαστε αλλήλους τον εν Χριστώ ασπασμό, δείχνοντας δια αυτού, την κατάλυση της πρώην έχθρας μεταξύ ημών και του Θεού, και την προς εμάς πάλι Αυτού διαλλαγή δια του πάθους του Σωτήρα. Και η μεν εορτή ονομάζεται Πάσχα, ομωνύμως το Πάσχα των Εβραίων, που κατά την γλώσσα αυτών, σημαίνει διάβαση, διότι ο παθών και αναστάς Ιησούς διαβίβασε εμάς εκ της κατάρας του Αδάμ, και της δουλείας του διαβόλου, στην αρχαία ελευθερία και μακαριότητα. Η παρούσα ημέρα της εβδομάδας, που είναι η πρώτη των λοιπών, που αφιερώθηκε στην τιμή του Κυρίου, επονομάστηκε από το όνομα Του Κυριακή, και σε αυτήν μετατέθηκε από τους Αποστόλους η αργία και η ανάπαυση της εορτής του Σαββάτου του παλαιού νόμου.

Σε ποια ώρα ανέστη ο Κύριος, ουδείς είδε σαφώς. Τίνες είπαν στο πρώτο λάλημα των πετεινών, άλλοι όταν έγινε ο σεισμός και άλλοι άλλον καιρό. Ανέστη, καθώς και γεννήθηκε, χωρίς δηλαδή να χαλάσουν παντελώς οι σφραγίδες του τάφου, καθώς και των θυρών κεκλεισμένων εισήλθε στους μαθητές ύστερα. Αυτά έτσι γενόμενα, ιδού έφτασαν τίνες, καταφοβισμένοι, και αναγγέλλουν τα συμβάντα στους Αρχιερείς. Αυτοί αυτά ακούσαντες και μη ξέροντας τι άλλο να πράξουν, μήτε δυνάμενοι, κατέφυγαν στο ψεύδος, και την ασύστατη συκοφαντία. Επειδή με αργύρια ικανά, κατέπεισαν τους στρατιώτες να κηρύξουν ότι, ενώ αυτοί αποκοιμήθηκαν, πήγαν οι Μαθητές Αυτού και τον έκλεψαν.

Για το ότι πλάσμα και συκοφαντία στάθηκε ο λόγος αυτός. είναι ολοφάνερο διότι οι Μαθητές ήταν κατακλεισμένοι, από τον φόβο των Ιουδαίων, και πως ήθελαν να τολμήσουν να κάνουν τέτοιο έργο, όπου μάλιστα ήξεραν ότι και οι στρατιώτες για τούτο και μόνο διορίστηκαν να φυλάνε. Και έπειτα ας υποθέσουμε, πως τόλμησαν να ριψοκινδυνεύσουν, πως εκείνοι οι οποίοι πήγαιναν με άκρο φόβο, ήθελαν να καθίσουν και να ξεκολλήσουν την σινδώνα από το σώμα, και να πάρουν γυμνό αυτό και να φύγουν, σε καιρό όπου μπορούσαν να το πάρουν μαζί και να φύγουν το ταχύτερο, για να μην τους καταλάβει, χρονοτριβώντας; Έτσι η κακία είναι πράγμα ασυλλόγιστο. Κατά πολλούς δε τρόπους οι διδάσκαλοι δοκιμάζουν να βρουν σωστά τριήμερο την Ανάσταση του Σωτήρος, όμως φαίνεται, ότι συντομότερα από την τριήμερη υπόσχεσή ο Κύριος έκανε τις ευεργεσίες σε εμάς. Και για αυτό πρέπει από ψυχής να Του προσφέρουμε την ευχαριστία, την δόξα, συν τω Πατρί και τω Αγίω Πνεύματι, εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.

2019/04/26

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟΝ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

Η Ιερά Μονή Οσίων Αγιορειτών Πατέρων Βιλλίων Αττικής εξέδωσε βιβλίο (σελίδες 52) για το μυστήριο του θανάτου και την μετά θάνατον ζωήν. 
Περιλαμβάνονται διηγήσεις και μαρτυρίες Αγίων Πατέρων περί Τελωνίων ψυχής, περί της ημέρας της Κρίσεως του Χριστού και περί Μνημοσύνων και άλλων σχετικών θεμάτων.

Τηλέφωνα Ιεράς Μονής: 22630. 51. 600 και 22630. 51. 602.


2019/04/15

ΟΜΙΛΙΑ ΣΥΝΟΔΙΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΣ


ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ 2019
ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ ΕΟΡΤΙΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΥΠΟ ΤΟΥ ΠΑΝΟΣΙΟΛΟΓΙΩΤΑΤΟΥ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ




2019/04/14

ΠΑΝΗΓΥΡΕΙΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Πολλοί Ιεροί Ναοί και Ιερές Μονές της Εκκλησίας μας εόρτασαν κατά την Θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Αειπαρθένου Μαριάμ. Όπως η Ιερά Μονή Ευαγγελίστριας της Σκήτης Παναγουλάκη στην Καλαμάτα. Ιερούργησε ο οικείος Μητροπολίτης, Σεβ/τος Μεσσηνίας κ. Ιάκωβος και προσήλθε πλήθος πιστών. Ακολούθησε η εορτή παιδιών του Κατηχητικού έμπροσθεν του αναγειρόμενου Καθολικού της Μονής. Παρόμοια εκδήλωση έλαβε χώρα και σε ιστορικό Ναό στο κέντρο της Καλαμάτας που σχετίζεται με την Επανάσταση της εθνικής παλιγγενεσίας του 1821.



Με την συνήθη μεγαλοπρέπεια πανηγύρισε η Ενορία των Γ.Ο.Χ. Πεύκης Αμαρουσίου. Μεγάλος πλήθος ευσεβών κατέκλυσε και φέτος τον Ιερό Ναό. Ιερούργησε ο οικείος Μητροπολίτης, Σεβ/τος Αττικής κ. Κοσμάς.



Στην ίδια Μητροπολίτικη περιφέρεια πανηγυρίζει ο ενοριακός Ιερός Ναός των Γ.Ο.Χ. Μεγάρων. Ιερούργησε ο Πανοσιολογιώτατος Ιερομόναχος π. Αυγουστίνος Βρακάτος.




ΕΚΚΛΗΣΙΑ Γ.Ο.Χ. ΚΥΠΡΟΥ

Με σεμνότητα εόρτασε ο Ιερός Ναός της Παναγίας Ευαγγελίστριας των Γ.Ο.Χ. Κόρνου Λάρνακας. Δια την ιερά πανήγυρη μετέβη ο Παν/τος Ιερόμόναχος π. Αθανάσιος Κιτσαντάς.


2019/04/07

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ Γ.Ο.Χ. ΛΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Με την αρμόζουσα λαμπρότητα στο κοσμοσωτήριο γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου πανηγύρισε ο Καθεδρικός Ιερός Ναός της Λάρισας επί της οδού Κουμουνδούρου 72. Την παραμονή της Θεομητορικής εορτής τελέστηκε ο κατανυκτικός εσπερινός και ανήμερα τελέστηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά Αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος. Ιερούργησε ο Σεβασμιωτάτος Μητροπολίτης Φθιώτιδος και έξαρχος Θεσσαλίας κ. Ιγνάτιος και παρέστη μεγάλο πλήθος, εκατοντάδων πιστών από διάφορες περιοχές. Την ιερά πανήγυρη τίμησαν και οι τοπικές αρχές. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε λαμπρά λιτάνευση της ιεράς εικόνας προπορευόμενων νέων και παιδιών του Κατηχητικού της ενορίας, ενδεδυμένα παραδοσιακές στολές. 
Προ της διανομής του αντίδωρου, τελέστηκε εόρτια εκδήλωση για την επέτειο της Επαναστάσεως του 1821 με ποιήματα, τραγούδια και ύμνους από όλο το εκκλησίασμα. Την ευθύνη της εορτής είχε η Κατηχήτρια κυρία Όλγα Νάκα. Ακολούθησε η διανομή του αντιδώρου υπό του Αρχιερέως και άλλων ευλογιών από την επιτροπή του Καθεδρικού Ναού της Παναγίας Ευαγγελίστριας, ο οποίος τυγχάνει ο παλαιότερος (ως υπάρχον κτήριο) στην θεσσαλική πρωτεύουσα.

Ἀπολυτίκιον (Κατέβασμα) Ἦχος δ’.

Σήμερον τῆς σωτηρίας ἡμῶν τό Κεφάλαιον, 
καί τοῦ ἀπ᾽ αἰῶνος Μυστηρίου ἡ φανέρωσις· 
ὁ Υἱός τοῦ Θεοῦ, Υἱός τῆς Παρθένου γίνεται, 
καί Γαβριήλ τὴν χάριν εὐαγγελίζεται. 
Διό καὶ ἡμεῖς σὺν αὐτῷ τῇ Θεοτόκῳ βοήσωμεν· 
Χαῖρε Κεχαριτωμένη, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ.