2024/01/27

ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΙΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΘΗΒΩΝ

Σήμερα, 14η Ιανουαρίου που η Εκκλησία μας τιμά την απόδοση των Θεοφανείων και την μνήμη δύο Προστατών δύο Ορθοδόξων λαών: της Αγίας Νίνας της Γεωργίας και του Αγίου Σάββα Σερβίας, τελέστηκε το ιερό Ετήσιο Μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου και Πατρός ημών Χρυσοστόμου (Τζάνη) οσιακώς κοιμηθέντος την +16η/1/2023 (Εκκλ. Ημ.). Η χαρμόσυνη απόδοση της Δεσποτικής εορτής των Θεοφανείων ερχόταν σε αντίθεση με την θλίψη των Ορθοδόξων πιστών αλλά σε αρμονία με την ελπίδα της ευφροσύνης του Παραδείσου.

Στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου, την Θεία Λειτουργία και το ιερό Μνημόσυνο τέλεσε ο Παν/τος Ιερομόναχος π. Βησσαρίων Βάλλιος, χειροτονία του μακαριστού Ιεράρχου, σε κλίμα κατάνυξης και με την συμπροσευχητική συμμετοχή  Ορθοδόξων πιστών.



Στην Ιερά Μητρόπολη Αττικής και Μεγαρίδος, τελέστηκε σε κλίμα συγκίνησης Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, εν πληθούση εκκλησία, στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Πεύκης Αττικής, χοροστατούντος του Σεβ/του Μητροπολίτου Αττικής κ. Κοσμά βοηθούμενου υπό του του Παν/του Ιερομονάχου π. Δαμασκηνού Κοραή της αδελφής Εκκλησίας Γ.Ο.Χ. Κύπρου. Το Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. κ. Κοσμάς, αναφερθείς στον βίο και τους πειρασμούς που αντιμετώπισε ο αοίδιμος Πρωθιεράρχης μας.




Στην Ιερά Μονή Οσίων Αγιορειτών Πατέρων Οινόης, τελέστηκε αγρυπνία και το μεσημέρι της επομένης το ιερό Μνημόσυνο επί του τάφου του μακαριστού Αρχιερέως και Καθηγουμένου της Μονής κυρού Χρυσοστόμου υπό του Παν/του Ιερομονάχου π. Ευθυμίου Κωτούλα, χειροτονία του αοιδίμου Επισκόπου Χρυσοστόμου. Διακρίνεται το αναγειρόμενο υπό των Πατέρων της Μονής ιερόν Παρεκκλήσιον των Αγίων Αναργύρων άνωθεν του κοιμητηρίου της Μονής.




Στην Ιερά Μονής Αγίας Παρασκευής Μύτικα Χαλκίδας, όπου ενασκείται η εξόριστη Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Παναγίας Πευκοβουνογιατρίσσης Κερατέας, υπό την Οσιωτάτη Καθηγουμένη Βενερία, ιερούργησε και τέλεσε το ιερό Ετήσιο Μνημόσυνο, ο Παν/τος Ιερομόναχος π. Χρυσόστομος Βαλτάς, χειροτονία του αείμνηστου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κυρού Χρυσοστόμου, στον οποίον χάρισε το όνομα του Χρυσορρήμωνος Αγίου Ιωάννου, το οποίο έφερε επαξίως ο Πρωθιεράρχης μας. Στην μαρτυρική Αδελφότητα της Κερατέας ο αοίδιμος Μητροπολίτης κύρος Χρυσόστομος συμπαραστάθηκε τόσο στον διωγμό, όσο και στην εξορία, ως Πνευματικός της Αδελφότητας και προσφέροντας την Μονή της Μητροπολιτικής του περιφέρειας (Τοποτηρητεία Χαλκίδος), ως πνευματικό καταφύγιο στις περίπου 50 διωκόμενες για την Ορθόδοξη πίστη τους Μοναχές υπό την Γερόντισσα Βενερία.


Χρυσοστόμου του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου
της Αγιωτάτης Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας
 και Προεδρού Αθηνών, ημών δε Πατρός 
και Ποιμενάρχου, Αιωνία η Μνήμη!