2024/01/23

ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ 2024

 

ΣΤΟΝ ΛΙΜΕΝΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Με κατάνυξη εορτάστηκε η Βάπτιση του Κυρίου και τα Επιφάνεια της Αγίας Τριάδος στις Ενορίες και τις Ιερές Μονές της Πατρίδας μας. Με την ίδια λαμπρότητα εορτάστηκαν και στο εξωτερικό: στις Γνήσιες Ορθόδοξες Εκκλησίες της Κύπρου και της Ρωσίας και στις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις.
Στην Αττική, επίκεντρο του εορτασμού των Θεοφανείων, υπήρξε ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ελευσίνας. Ιερούργησε ο οικείος Μητροπολίτης, Σεβ/τος Αττικής και Μεγαρίδος κ.κ. Κοσμάς και τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, βοηθούμενος υπό του Ιεροδιακόνου π. Αθανασίου Δημουλά. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας μετέβησαν Κλήρος, Μοναχοί και πολλοί πιστοί, που κατόρθωσαν να προσέλθουν στην Ομολογιακή τελέτη παρά το εργάσιμο της ημέρας, από διάφορες ενορίες της Αττικής. 
Στην τελετή προσήλθαν ο Πανοσιολογιώτατος Ιερομόναχος π. Αυγουστίνος Βρακάτος, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου, αντιπροσωπεία Μοναχών της Ανδρώας Μονής Οσίων Αγιορειτών Πατέρων Οινόης Αττικής. Εκεί, παρουσία των Δημοτικών και Λιμενικών αρχών (Δήμος Ελευσίνα, Δήμος Μάνδρας- Ειδιλλίας) τελέστηκε ο Μέγας Αγιασμός και η ευλόγηση των υδάτων. Κατά το σχετικό έθιμο βούτηξαν έξι τολμηροί κολυμβητές να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό.  Έψαλλε χορός ιεροψαλτών από διάφορες ενορίες της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Μητροπόλεως Αττικής.


Μετά την τέλετη, ο Σεβ/τος Αττικής κ. Κοσμάς κήρυξε καταλλήλως τον εόρτιο λόγο, αναφερθείς στην μεγάλη αυτή Δεσποτική εορτή, στην συμπλήρωση 100 ετών από την Ημερολογιακή Καινοτομία και  την λαίλαπα του Παναιρετικού οικουμενισμού ως και την ψήφιση αντιχριστιανικών και αντιευαγγελικών νόμων για παρά φύσιν ομόφυλους "γάμους" και "τεκνοθεσίες"! 
Τέλος ευχαρίστησε τις Αρχές, τον Κλήρο και τον λαό για την συμμετοχή τους στην Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων και ο ορθόδοξος λαός επέστρεψε πνευματικά ενισχυμένος στα ίδια.